Σε κινητικότητα και οι γιατροί – Τι προβλέπει η σχετική YA

Συνεχίζονται οι «αλχημείες» στην Υγεία, καθώς οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όπως είχε επισημάνει το Virus (εδώ) αφορούν κατά 70% ήδη υπηρετούν προσωπικό, χώρια που έχουν μείνει πίσω από το πρόγραμμα, και την ίδια ώρα το ενδιαφέρον για τις θέσεις των επικουρικών ή για ειδικότητα στα νοσοκομεία της περιφέρειας παραμένει εξαιρετικά μειωμένο.

Προκειμένου λοιπόν να αντιμετωπίσει την τραγική υποστελέχωση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, η Αριστοτέλους καταφεύγει στη «λύση» της πρόσληψης ιδιωτών γιατρών (εδώ), ενώ παγιώνει την πρακτική της απόσπασης-μετακίνησης προσωπικού (εδώ, εδώ κι εδώ) και παράλληλα τη γενικεύει στο ιατρικό προσωπικό. Το θέμα αυτό το ρυθμίζει με απόφαση που εξέδωσε στις 23/3/16 ο Ανδρέας Ξανθός, με τίτλο «Διαδικασία και όροι μετακίνησης και απόσπασης ιατρικού προσωπικού», με βάση την οποία ξεκινάει ένα νέο «κύμα» κινητικότητας στην Υγεία.

Σύμφωνα με την ΥΑ (επισυνάπτεται), οι ειδικευμένοι γιατροί των νοσοκομείων θα μπορούν να αποσπώνται για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών, για χρονικό διάστημα έως 6 μηνών συνολικά ανά θητεία, σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, περιφερειακά ιατρεία, πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία και αποκεντρωμένες μονάδες Υγείας. Σε ό,τι αφορά ειδικά τους γιατρούς που υπηρετούν σε αποκεντρωμένη υγειονομική μονάδα, ο χρόνος απόσπασης δύναται να φτάσει το 1 έτος.

Το αίτημα θα υποβάλλεται από τον διοικητή του νοσοκομείου που χρειάζεται προσωπικό προς τη ΔΥΠΕ στην οποία υπάγεται, ύστερα από εισήγηση του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας. Εφόσον μιλάμε για απόσπαση εντός της ίδια ΥΠΕ, ο διοικητής της είναι αυτός που θα παίρνει την απόφαση. Εάν όμως το αίτημα προωθηθεί σε διοικητή έτερης ΥΠΕ, τότε απαιτείται κοινή απόφαση των δύο. Εφόσον δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ τους, το αίτημα παραπέμπεται στον υπουργό Υγείας με πλήρως αιτιολογημένες εκθέσεις, ο οποίος θα έχει και τον τελικό λόγο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόσπαση μπορεί να παραταθεί για 1 χρόνο επιπλέον, εφόσον ο ενδιαφερόμενος και οι λοιποί εμπλεκόμενοι συναινούν. Εφόσον συντρέχουν λόγοι υγείας, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβεί τα 3 έτη.

apospaseis

Πηγή: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*