Αισιοδοξία για κλείσιμο αξιολόγησης έως 15/4

Υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, που συμμετείχε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο για την Οικονομική Πολιτική (ΚΥΣΟΙΠ), εμφανίστηκε αισιόδοξο για το κλείσιμο της αξιολόγησης έως τις 15 Απριλίου, διότι μετά ακολουθεί η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ (15-17 Απριλίου).

Το ίδιο στέλεχος τόνισε πως οι δανειστές έχουν δεχθεί ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ (5,4 δισ. ευρώ), όπως έλεγε η Κομισιόν, και όχι 4,5% που ήταν η θέση του ΔΝΤ, αν και παραδέχτηκε ότι υπάρχει δυσκολία στα φορολογικά μέτρα, που θα πρέπει να ανέλθουν σε 1,8 δισ. ευρώ για το 2018. Τέλος, εκτίμησε ότι, αν κλείσει το θέμα των δημοσιονομικών μέτρων και της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, τότε θα ολοκληρωθεί και η διαπραγμάτευση.

Πάντως, σύμφωνα με δημοσιεύματα, 1,8 δισ. ευρώ μέτρα θα προέλθουν από την άμεση φορολογία μέσω των αλλαγών στην κλίμακα φορολόγησης εισοδημάτων και στην κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης, 500 εκατ. ευρώ από την πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, στο πλαίσιο των αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα, και 1 δισ. ευρώ από τα φορολογικά μέτρα που συζητιούνται για να επιτευχθεί ο στόχος της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού της διετίας 2017-2018, ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*