Χ. Θεοχάρης: Τι θα κάνει το υπουργείο για τους πρώην ασφαλισμένους της Ασπίς;

Ερώτηση για τους χιλιάδες πρώην ασφαλισμένους της Ασπίς, που περιμένουν πάνω από 6 χρόνια να αποζημιωθούν κατέθεσε στη βουλή ο Χ. Θεοχάρης, επικρίνοντας τη στάση της κυβέρνησης για τις καθυστερήσεις στην επίλυση του ζητήματος. Ο κ. Θεοχάρης επισήμανε ότι με την αναγγελία των αποζημιώσεων οι 220.000 από τις 260.000 δικαιούχους έμειναν εκτός του πίνακα και πολλοί από αυτούς δεν προέβησαν σε ανακοπή καθώς τα ποσά που διεκδικούσαν ήταν μικρά.

Η ερώτηση  συζητήθηκε  στη χθεσινή Ολομέλειας της Βουλής όπου, ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε στις συνεχείς αναβολές της συζήτησης στη Βουλή, εκ μέρους του Υπουργού Οικονομικών, με αποτέλεσμα η ερώτηση να είναι πλέον στο περιεχόμενό της «ανεπίκαιρη». Και αυτό γιατί η ερώτηση αφορούσε στον πίνακα αναγγελίας των δικαιούχων από συμβόλαια ζωής, ο οποίος συμπεριέλαβε περίπου μόνο 40.000 από τα 220.000 συμβόλαια ενώ η προθεσμία για ανακοπή κατά αυτού έληξε στις 18 Ιανουαρίου 2016. Ωστόσο, καθώς η ερώτηση παραμένει στην ουσία της επίκαιρη, εφόσον το θέμα των δικαιούχων δεν έχει επιλυθεί, ο κ. Θεοχάρης ζήτησε πληροφορίες για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο προκειμένου να συνδράμει στην επίλυση του προβλήματος.

Ο Υπουργός τοποθετήθηκε λέγοντας ότι σύμφωνα με τον εκκαθαριστή, τα συμβόλαια που δεν αναγγέλθηκαν ήταν επενδυτικά και όχι ασφαλιστικά και άρα θα αποζημιωθούν από την κοινή και όχι την ασφαλιστική εκκαθάριση. Είπε επίσης ότι ένα μεγάλο ποσοστό δικαιούχων δεν προέβη σε ανακοπή κατά του πίνακα, γιατί τα συμβόλαιά τους αφορούσαν πολύ μικρά ποσά και η ανακοπή με δεδομένα και τα δικαστικά έξοδα δεν ήταν η συμφέρουσα για αυτούς λύση.

Στη δευτερολογία του ο Χάρης Θεοχάρης, κάλεσε τον Υπουργό να μην αντιμετωπίζει κυνικά τους ανθρώπους αυτούς, με το να λέει ότι λόγω μικρών ποσών δεν τους συμφέρει να προχωρήσουν σε ανακοπή. Είπε επίσης ότι τα προϊόντα που τώρα έμειναν εκτός του πίνακα των δικαιούχων πουλήθηκαν ως ασφαλιστικά και όχι ως επενδυτικά, ενώ το να προσδοκούμε ότι θα φτάσουν τα χρήματα να αποζημιωθούν οι δικαιούχοι από την κοινή εκκαθάριση είναι ουτοπικό, καθώς αυτά δεν θα είναι αρκετά ούτε για την ασφαλιστική. «Τίθεται μείζον θέμα για τον τρόπο που η Πολιτεία ασκεί την εποπτεία πάνω στην ιδιωτική ασφάλιση» είπε, ενώ πρόσθεσε ότι «υπάρχουν άνθρωποι που είναι εγκλωβισμένοι με τις αποταμιεύσεις μιας ζωής, και θα πρέπει να καθίσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι γύρω από ένα τραπέζι μέχρι να βρουν μια λύση».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*