Συμφωνία-πακέτο για αξιολόγηση και χρέος τον Απρίλιο

Του Νώντα Χαλδούπη

 

Σε κλείσιμο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για την πρώτη αξιολόγηση και την ελάφρυνση του χρέους πριν την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στα μέσα Απριλίου, στοχεύει η ελληνική κυβέρνηση, τόνισε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε σήμερα ότι «σκοπός είναι να έχουμε τελειώσει τις διαπραγματεύσεις μέχρι 12-13 Απριλίου, οπότε είναι προγραμματισμένη η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ. Στόχος να υπάρξει τελική συμφωνία για όλο το πακέτο, δηλαδή για τις υποχρεώσεις της κυβέρνησης και το χρέος».

Ο υπουργός αναγνώρισε ότι η συζήτηση, ιδιαίτερα για το χρέος, είναι δύσκολη, λόγω των διαφορών στις απόψεις μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ. «Υπάρχουν πολλοί παίκτες με διαφορετικές απόψεις αλλά και πολλοί παίκτες που θέλουν να βρεθεί λύση και νομίζω ότι μπορεί να βρεθεί μέχρι τις 22 Απριλίου», τόνισε.

Σημειώνεται ότι στις 22 Απριλίου, δηλαδή αμέσως μετά τις εργασίες της εαρινής συνόδου του Ταμείου, όπου θα συζητηθούν οι διαφορές μεταξύ των διεθνών πιστωτών της χώρας, κυρίως για το μοντέλο ελάφρυνσης χρέους, έχει προγραμματισθεί συνεδρίαση του Eurogroup, με βασικό θέμα την Ελλάδα.

Ο κ. Τσακαλώτος απέφυγε να αναφερθεί στα θέματα της διαπραγμάτευσης, αλλά υπογράμμισε ότι τα μέτρα που θα συμφωνηθούν δεν θα είναι τελικά όσο «βαριά» εμφανίζονται από πολλούς. «Θέλω να πω στον κόσμο ότι αυτά που βλέπει στις ειδήσεις των 20:00 είναι πολύ μακριά από αυτό που συζητάμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο σημερινό briefing, η κυβερνητική εκπρόσωπος, κ. Όλγα Γεροβασίλη, απέρριψε τις αιτιάσεις περί καθυστέρησης της συμφωνίας με τους θεσμούς, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται μόνο για τη γρήγορη λήξη των διαπραγματεύσεων, αλλά και για το περιεχόμενο της συμφωνίας. Εξέφρασε αισιοδοξία, πάντως, ότι εντός του Απριλίου οι διαπραγματεύσεις θα έχουν ολοκληρωθεί.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*