Χωρίς ασφαλιστικό δίχτυ χιλιάδες επιχειρήσεις

[starbox]

 

Σε κάθετη πτώση βρίσκεται ο τζίρος των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών. Χιλιάδες μονάδες και εταιρείες προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η επταετής οικονομική ύφεση και να επιβιώσουν σε αντίξοες συνθήκες. Λειτουργώντας μακροπρόθεσμα σε ένα φοροεισπρακτικό περιβάλλον, με ασταθή φορολογική πολιτική και μειωμένη ρευστότητα, το παρόν και το μέλλον για τις διοικήσεις, τους εργαζομένους και τους επαγγελματίες καθίσταται αβέβαιο.

Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα όταν χρειαστεί η επιχείρηση να αντιμετωπίσει και το κόστος που προκύπτει από ένα συμβάν το οποίο δεν είχε υπολογίσει. Πόσο εύκολο είναι με τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης να είναι κλειστές ένας επιχειρηματίας να ανακάμψει μετά από μια φωτιά ή την κλοπή των εμπορευμάτων του; Πώς θα μπορέσει ένας ελεύθερος επαγγελματίας να αντιμετωπίσει μια αγωγή για ζημίες που προκάλεσε σε τρίτους κατά την άσκηση της επαγγελματικής του δραστηριότητας; Πώς θα βρει τα κεφάλαια μια εταιρεία για να συνεχίσει να λειτουργεί, όταν υποστεί ζημίες σε εμπορεύματα και εξοπλισμό μετά από μια πλημμύρα ή όταν χάσει έσοδα από τη διακοπή των εργασιών της;

Λύση στις περιπτώσεις αυτές παρέχουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που απευθύνονται σε επιχειρήσεις, τα οποία διασφαλίζουν τη συνέχειά τους και τις θέσεις εργασίας τους. Καλύψεις περιουσίας και περιεχομένου από πολλούς κινδύνους, ασφάλιση επαγγελματικής αστικής ευθύνης και ασφαλίσεις που σχετίζονται με τη λειτουργία των επιχειρήσεων διαθέτουν πολλές εταιρείες, καλύπτοντας τις ανάγκες των ενδιαφερομένων συνήθως με προγράμματα ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε επιχείρησης. Η τάση που παρατηρείται στην αγορά είναι κάποιες από τις εταιρείες να κόβουν μέρος των καλύψεών τους, για να κρατήσουν τα συμβόλαιά τους. Σύμφωνα με την Κάκια Κεχρή, τεχνική διευθύντρια Ατομικών Γενικών Ασφαλίσεων στην Generali, οι ελληνικές επιχειρήσεις μειώνουν τις καλύψεις τους, «και αυτό συνιστά σοβαρό πρόβλημα για τις ίδιες, αλλά και μια πρόκληση για τις ασφαλιστικές εταιρείες. H Generali αντιμετωπίζει αυτήν την πρόκληση με ασφαλιστικά προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα για τον Έλληνα επιχειρηματία. Μελετά τις καθημερινές ανάγκες του επιχειρηματία και, σε συνεργασία με τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή, προωθεί tailor made προϊόντα, ικανά να ανταποκριθούν σε κάθε περίπτωση. Η πολιτική αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνεται τόσο από τους συνεργάτες μας όσο και από τους ασφαλισμένους. Την ίδια πολιτική θα ακολουθήσει η εταιρεία μας και στο μέλλον, εξειδικεύοντας ακόμη περισσότερο τα προϊόντα και τις καλύψεις της, αξιοποιώντας περαιτέρω τη διεθνή τεχνογνωσία του ομίλου και την τεχνολογία».

Τα μειωμένα έσοδα των εταιρειών δυσκολεύουν τους επικεφαλής των επιχειρήσεων στο να αναζητήσουν ασφαλιστική κάλυψη. Ωστόσο, στις περιπτώσεις στις οποίες οι επιχειρηματίες εντάσσουν τα συμβόλαια αυτά στα κόστη που είναι απαραίτητα για την επιχείρηση, έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι, ουσιαστικά, αποτελούν επένδυση και όχι δαπάνη.

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, μετά από την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων, εννέα στις δέκα επιχειρήσεις κατέγραψαν κάθετη πτώση του κύκλου εργασιών τους, ενώ τρεις στις δέκα επιχειρήσεις σημείωσαν μείωση πάνω από 70% στα έσοδά τους. Την επιδείνωση της κατάστασης δείχνει έρευνα που παρουσιάστηκε πρόσφατα από την περιφέρεια της δυτικής Ελλάδας, η οποία δείχνει πως τον προηγούμενο χρόνο πάνω από το 66% των επιχειρήσεων παρουσίασαν επιδείνωση του κύκλου εργασιών, ενώ επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο, σε υπηρεσίες εστίασης και κατασκευές, εκτιμούν ότι και στην αποτίμηση του δεύτερου εξαμήνου η εικόνα θα είναι παρόμοια. Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις στον κλάδο των κατασκευών έχουν ήδη προβεί σε απολύσεις, για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν και να μην κλείσουν, όπως επίσης και μία στις δέκα εμπορικές. Περίπου επτά στις δέκα επιχειρήσεις που έχουν στραφεί στον τραπεζικό τομέα για να καλύψουν τις ανάγκες τους δεν έχουν καταφέρει να κάνουν δεκτά τα αιτήματά τους για χρηματοδότηση, ενώ περίπου το 25% των μεγάλων επιχειρήσεων σχεδιάζουν να μειώσουν το προσωπικό τους.

Οι νέες συνθήκες που προκύπτουν στην αγορά οδηγούν τις ασφαλιστικές εταιρείες σε πιο προσιτά προγράμματα και αναδεικνύουν τη σημασία της σωστής ανάλυσης κινδύνου και της σωστής κάλυψης του ασφαλισμένου. Όπως αναφέρει ο διευθυντής του κλάδου πυρός της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, κ. Νίκος Κοντοβουνήσιος: «Σε ένα τόσο μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον, ο ρόλος των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών αποδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντικός και αντίστοιχα απαιτητικός. Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναλυτική καταγραφή των ασφαλιστικών αναγκών και στην υποβολή ολοκληρωμένων προτάσεων προς τις επιχειρήσεις. Αντίστοιχα, οι επιχειρήσεις έχουν ανάγκη την εξειδικευμένη γνώση, την αξιοπιστία, τη συνέπεια, τον επαγγελματισμό και τη διαφάνεια, ώστε, επιλέγοντας το κατάλληλο μίγμα ασφαλιστικών προϊόντων, να αντιμετωπίσουν απρόβλεπτες, ακόμη και ακραίες καταστάσεις».

Διαφορετική αντίληψη για την ασφάλιση επικρατεί και έχει καλλιεργηθεί στις μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς στις μεγαλύτερες μονάδες η ιδιωτική ασφάλιση αποτελεί μέρος του κεντρικού σχεδιασμού της επιχείρησης και, συνειδητά, επιλέγεται για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά της σε περίπτωση επέλευσης κινδύνου. Όπως αναφέρει η κυρία Μαρία Σκούρτη, υποδιευθύντρια chief underwriter Non Motor στην Eurolife ERΒ Ασφαλιστική: «Πρέπει να διαχωρίσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις μεγάλες, σε ποιον τομέα δραστηριοποιούνται και σε ποιον κλάδο ασφάλισης αναφερόμαστε. Για παράδειγμα, ο κλάδος μεταφορών τα προηγούμενα χρόνια είχε φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο ανάπτυξης, ενώ σήμερα, λόγω της συρρίκνωσης της εισαγωγικής και εξαγωγικής δραστηριότητας, είναι ο κλάδος που επηρεάστηκε πρώτος αρνητικά από την οικονομική κρίση. Οι μεγάλες επιχειρήσεις εξακολουθούν να ασφαλίζονται, ως επί το πλείστον, ολοκληρωμένα. Εν αντιθέσει, οι μικρές επιχειρήσεις προσπαθούν να μειώσουν το κόστος ασφάλισής τους περιορίζοντας την ασφαλιστική τους κάλυψη».

 

ΤΙ ΛΕΝΕ EUROLIFE ERΒ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ, GENERALI ΚΑΙ ΑΤΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

 

Μαρία Σκούρτη, Υποδιευθύντρια Chief Underwriter Non Motor, Eurolife ERΒ Ασφαλιστική

 

Για ποιους κινδύνους συμβουλεύετε τους πελάτες σας να ασφαλιστούν; Από την εμπειρία σας, ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τους οποίους ανησυχούν κυρίως οι ασφαλισμένοι;

 

Θεωρούμε απαραίτητη την εξασφάλιση της ατομικής περιουσίας σε κάθε τόπο και χρόνο, και ιδιαίτερα στη σύγχρονη Ελλάδα, των πολλών δυσκολιών. Ατομική περιουσία είναι το σπίτι μας, που όλοι ξέρουμε με πόσους κόπους και θυσίες το αποκτήσαμε, και στο οποίο σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, αδυνατούμε να αποκαταστήσουμε μια μεγάλη ζημιά από φωτιά, σεισμό ή κλοπή αντικειμένων μέσα από αυτό.

Πέραν αυτού, όσοι έχουν δική τους επιχείρηση οφείλουν να σκεφτούν σοβαρά την ασφάλισή τους, τόσο ως προς τα ίδια τα περιουσιακά τους στοιχεία όσο και ως προς την ευθύνη τους προς τρίτους, αλλά και προς τους εργαζομένους τους.

Οι προβληματισμοί αυτοί αφορούν όλα τα είδη των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους, πόσο μάλλον μικρές επιχειρήσεις, στις οποίες τα κεφάλαιά τους, ειδικά στις μέρες μας, είναι αμφίβολο αν επαρκούν να καλύψουν μια τέτοια ζημιά.

Οι πελάτες μας, φυσικά και νομικά πρόσωπα, ανησυχούν κυρίως για τον κίνδυνο πυρκαγιάς, και δευτερευόντως για ζημιές από νερά και σεισμό. Οι επιχειρήσεις όμως ενδιαφέρονται και για την κλοπή των εμπορευμάτων τους, καθώς και για ζημιές στους πελάτες ή στους εργαζομένους τους. Επομένως, προτείνουμε να ασφαλίζονται όλοι τουλάχιστον για τα περιουσιακά τους στοιχεία, ανάλογα με τις ανάγκες τους, και οι επιχειρηματίες επιπροσθέτως για την τυχόν απώλεια εισοδήματος, για την αστική τους ευθύνη έναντι τρίτων και εργαζομένων. Τους εργαζομένους μπορούν να τους διασφαλίζουν και με κάλυψη προσωπικού ατυχήματος. Όσες επιχειρήσεις εισάγουν ή εξάγουν εμπορεύματα χρειάζονται και κάλυψη των μεταφερόμενων φορτίων τους.

 

Είναι εύκολο για μια επιχείρηση σήμερα να έχει ασφαλιστική προστασία; Είναι προσιτό το κόστος;

 

Σήμερα, διαθέτουμε ευέλικτα προγράμματα ασφάλισης επιχειρήσεων, απλά και κατανοητά, που προσφέρουν ολοκληρωμένη προστασία από όλους τους πιθανούς κινδύνους. Ο πελάτης μπορεί να επιλέξει τις καλύψεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του και στις οικονομικές του δυνατότητες, ώστε να εξασφαλίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την επιχείρησή του. Το κόστος είναι πλέον προσιτό, και ανταποκρινόμαστε στις συνθήκες και τις συγκυρίες της αγοράς και της ελληνικής πραγματικότητας. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσει κανείς πόσα χρήματα γλυτώνει σε μια ζημιά αν έχει προηγουμένως ασφαλιστεί γι’ αυτήν.

 

Ασφαλίζονται οι επαγγελματίες για αστική ευθύνη; Ποιες ομάδες επαγγελματιών απευθύνονται κυρίως σε εσάς, και για ποιους λόγους (υπάρχουν ομάδες επαγγελματιών που έχουν «ενισχυμένη» ασφαλιστική συνείδηση, σε ποιους κλάδους γίνεται συχνότερα χρήση των συμβολαίων);

 

Στην Ελλάδα, δεν είναι ανεπτυγμένη η συνείδηση ασφάλισης αστικής ευθύνης. Υπάρχει κόσμος που τη θεωρεί δευτερεύουσα. Όμως αυτό δεν είναι σωστό, διότι μια περίπτωση ζημιάς αστικής ευθύνης μπορεί να καταλήξει σε μεγαλύτερο κόστος για την επιχείρηση από μια ζημιά στα περιουσιακά της στοιχεία. Για τον λόγο αυτόν, προτρέπουμε τους επιχειρηματίες να ασφαλίζουν την αστική τους ευθύνη, γενική, προϊόντος, εργοδότη, επαγγελματική, ανάλογα με τις δραστηριότητές τους. Ο κλάδος στον οποίο γίνεται συχνότερη χρήση της κάλυψης είναι αυτός των ξενοδοχείων/ενοικιαζόμενων δωματίων, καθώς οι πελάτες τους προέρχονται από διάφορες χώρες με πιο ανεπτυγμένη συνείδηση των θεμάτων ευθύνης.

 

Υπάρχουν κλάδοι στους οποίους εσείς εστιάζεστε μέσα από το πελατολόγιό σας;

 

Ο τουριστικός κλάδος, ο οποίος είναι σημαντικότατος για την Ελλάδα και την οικονομία της, αποτελεί προτεραιότητα για την εταιρεία μας. Στον Όμιλο Eurolife ERB, έχουμε αναπτύξει σειρά προγραμμάτων για κάλυψη ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων. Η εταιρεία μας προσφέρει ολοκληρωμένη προστασία στον πελάτη από κάθε πιθανό κίνδυνο όσον αφορά στα ίδια τα περιουσιακά στοιχεία, στην απώλεια εισοδήματος συνεπεία ζημιάς από καλυπτόμενο κίνδυνο και στις ευθύνες του. Επιπλέον, προσφέρουμε λύσεις στον ευρύτερο τομέα του τουρισμού, όπως για παράδειγμα στις επιχειρήσεις εστίασης.

 

Πώς έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια οι ασφαλίσεις επιχειρήσεων και επαγγελματιών; Τι βλέπετε για το μέλλον;

 

Πρέπει να διαχωρίσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις μεγάλες, σε ποιον τομέα δραστηριοποιούνται και σε ποιον κλάδο ασφάλισης αναφερόμαστε. Για παράδειγμα, ο κλάδος μεταφορών τα προηγούμενα χρόνια είχε φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο ανάπτυξης, ενώ σήμερα, λόγω της συρρίκνωσης της εισαγωγικής και εξαγωγικής δραστηριότητας, είναι ο κλάδος που επηρεάστηκε πρώτος αρνητικά από την οικονομική κρίση.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις εξακολουθούν να ασφαλίζονται, ως επί το πλείστον, ολοκληρωμένα. Εν αντιθέσει, οι μικρές επιχειρήσεις προσπαθούν να μειώσουν το κόστος ασφάλισής τους περιορίζοντας την ασφαλιστική τους κάλυψη.

 

Κάκια Κεχρή, Διευθύντρια Ατομικών Γενικών Ασφαλίσεων, Generali

 

Για ποιους κινδύνους συμβουλεύετε τους πελάτες σας να ασφαλιστούν; Από την εμπειρία σας, ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τους οποίους ανησυχούν κυρίως οι ασφαλισμένοι;

 

Οι βασικοί κίνδυνοι για τους οποίους ανησυχούν οι ασφαλισμένοι πελάτες μας εξαρτώνται, κυρίως, από το αντικείμενο της δραστηριότητας. Οι κίνδυνοι πυρκαγιάς, φυσικών καταστροφών, αστικής ευθύνης, εργατικών ατυχημάτων, κλοπής, και τα τελευταία χρόνια και οι κακόβουλες ενέργειες τρίτων, είναι στις πρώτες προτεραιότητες των ασφαλισμένων.

Η ανάλυση αναγκών για την εύρεση της βέλτιστης λύσης αποτελεί βασικό στοιχείο της πολιτικής της Generali, αλλά και κάθε συνεργαζόμενου επαγγελματία διαμεσολαβητή. Μέσα από μια διαδικασία η οποία περιλαμβάνει τη διαχείριση (Risk Management), την ανάλυση (Risk Analysis) και την αξιολόγηση κινδύνων (Risk Assessment), που απειλούν μια επιχείρηση, καταλήγουμε σε μια ολοκληρωμένη ασφαλιστική πρόταση, ουσιαστικής κάλυψης της επιχείρησης.

Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η νέα σειρά προϊόντων Business, τα οποία προσφέρουν ολοκληρωμένη κάλυψη «4 σε 1», ασφαλίζοντας συνολικά: κτηριακές εγκαταστάσεις, περιεχόμενο, εξωτερικούς βοηθητικούς χώρους και, τέλος, το προσωπικό και τους πελάτες μιας επιχείρησης.

 

Είναι εύκολο για μια επιχείρηση σήμερα να έχει ασφαλιστική προστασία; Είναι προσιτό το κόστος;

 

Η συγκυρία είναι πολύ δύσκολη για την ελληνική οικονομία και την επιχειρηματικότητα. Όλες οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες, λόγω της οικονομικής κρίσης, άλλες περισσότερες και μεγαλύτερες, άλλες λιγότερες και μικρότερες, ανάλογα τον επιχειρηματικό κλάδο, το business plan κάθε επιχείρησης και τη διορατικότητα του επιχειρηματία.

Όμως η ασφάλιση δεν αποτελεί κόστος, αλλά επένδυση που μπορεί να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της επιχείρησης. Αυτό φαίνεται να αναγνωρίζεται ώς έναν βαθμό από τους επιχειρηματίες, όπως πιστοποιούν και τα στοιχεία της παραγωγής ασφαλίστρων για το 2015, τα οποία αφορούν ασφαλιστικούς κλάδους που σχετίζονται με την ασφάλιση επιχειρήσεων.

Για παράδειγμα, η μικρή –για τα δεδομένα της αγοράς– πτώση της παραγωγής στον κλάδο πυρός δείχνει ότι ο επιχειρηματίας που έχει ασφαλιστική συνείδηση δεν «κόβει» εύκολα την ασφάλιση. Ίσως μειώσει καλύψεις, προσαρμόσει ασφαλιζόμενα κεφάλαια, αλλά θα διατηρήσει την ασφάλισή του. Ας μην ξεχνάμε ότι ανάλογα με το πεδίο δραστηριοποίησης της επιχείρησης, η ασφάλιση μπορεί να προσφέρει προστιθέμενη αξία σε ένα προϊόν ή μια υπηρεσία, στοιχείο που συνεκτιμά πλέον και ο ενημερωμένος πελάτης.

Σε ό,τι αφορά στο κόστος, τα προγράμματα Business Dynamic και Bussiness Sense της Generali έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι ευέλικτα και προσιτά. Παράλληλα, επιβραβεύουν τον επιχειρηματία μέσα από ένα σύστημα σημαντικών εκπτώσεων. Σε κάθε περίπτωση, θα έλεγα ότι καθοριστικός παράγοντας για την απόκτηση της ασφάλισης είναι ο βαθμός ασφαλιστικής συνείδησης, παρά το κόστος, το οποίο πλέον είναι πολύ ανταγωνιστικό.

 

Υπάρχουν κλάδοι στους οποίους εσείς εστιάζεστε μέσα από το πελατολόγιό σας;

 

Στόχος για την Generali ήταν, και παραμένει, η διαμόρφωση ενός υγιούς χαρτοφυλακίου. Μέσα από τη δημιουργία έξυπνων ασφαλιστικών λύσεων έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη των επιχειρηματιών, καταφέρνοντας να διατηρούμε το πελατολόγιό μας σε βάθος χρόνου. Παράλληλα όμως στοχεύουμε συνεχώς στην ανάπτυξή του ανανεώνοντας την προϊόντική μας γκάμα. Συγκεκριμένα, για επιχειρήσεις όπως γραφεία, ιατρεία και επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, οι οποίες αποτελούν ένα δυναμικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας, το τιμολόγιό μας θεωρείται από τα ανταγωνιστικότερα της αγοράς.

 

Πώς έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια οι ασφαλίσεις επιχειρήσεων; Τι βλέπετε για το μέλλον;

 

Αναφερθήκαμε και πριν σε ορισμένα μεγέθη που αποτυπώνουν μια κατάσταση σε σχέση με την ασφάλιση των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών στη χώρα μας. Ουσιαστικά, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η ελληνική επιχείρηση, λόγω και της οικονομικής κρίσης, μειώνει το εύρος κάλυψής της απέναντι στους κινδύνους, και αυτό συνιστά σοβαρό πρόβλημα για τις ίδιες, αλλά και μια πρόκληση για τις ασφαλιστικές εταιρείες.

H Generali αντιμετωπίζει αυτήν την πρόκληση με ασφαλιστικά προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα για τον Έλληνα επιχειρηματία. Μελετά τις καθημερινές ανάγκες του επιχειρηματία και, σε συνεργασία με τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή, προωθεί tailor made προϊόντα, ικανά να ανταποκριθούν σε κάθε περίπτωση. Η πολιτική αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνεται τόσο από τους συνεργάτες μας όσο και από τους ασφαλισμένους. Την ίδια πολιτική θα ακολουθήσει η εταιρεία μας και στο μέλλον, εξειδικεύοντας ακόμη περισσότερο τα προϊόντα και τις καλύψεις της, αξιοποιώντας περαιτέρω τη διεθνή τεχνογνωσία του ομίλου και την τεχνολογία.

 

Νίκος Κουντοβουνήσιος, Διευθυντής Κλάδου Πυρός, ΑΤΕ Ασφαλιστική

 

Για ποιους κινδύνους συμβουλεύετε τους πελάτες σας να ασφαλιστούν; Από την εμπειρία σας, ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τους οποίους ανησυχούν κυρίως οι ασφαλισμένοι;

 

Η σύγχρονη επιχειρηματικότητα σήμερα αναπτύσσεται μέσα σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό και συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, αντιμετωπίζοντας προκλήσεις που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και τη βιωσιμότητά της.

Είναι σαφές ότι τόσο οι διοικήσεις των επιχειρήσεων όσο και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες ανησυχούν για ένα ενδεχόμενο περιστατικό που θα μπορούσε να πλήξει ίσως και ανεπανόρθωτα την επιχείρησή τους. Εστιάζοντας τις περισσότερες φορές στον βαθμό που το περιστατικό θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες στην ανταγωνιστικότητα και στην ύπαρξη της επιχείρησης.

Η πρόβλεψη και ο σχεδιασμός ενός κατάλληλου πλάνου αντιμετώπισης των κινδύνων που απειλούν τη βιωσιμότητα της επιχείρησης είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση. Ένας ορθολογικός χειρισμός κινδύνων (Risk Management) προερχόμενων από τη φύση ή τον άνθρωπο θα μπορούσε να μεταφερθεί, με τη μορφή της ασφάλισης, σε μια ασφαλιστική εταιρεία, με σκοπό να προστατευθεί η αξία των περιουσιακών στοιχείων και τα έσοδα της επιχείρησης.

Επιπλέον, η επιχείρηση, μέσω της ασφάλισης, αποκτά πρόσβαση σε επαγγελματίες για συμβουλευτική καθοδήγηση αναφορικά με την πρόληψη ζημιών, καθώς και με τις ενέργειες άμεσης αποκατάστασης.

Οι ανάγκες ασφάλισης των επιχειρήσεων και η προστασία τους από ενδεχόμενους κινδύνους σχετίζονται άμεσα με το πεδίο των δραστηριοτήτων, το μέγεθος και τον όγκο τους. Λόγου χάριν, οι εμπορικές επιχειρήσεις έχουν ανάγκη ασφάλισης από φυσικά ή άλλα φαινόμενα και ενέργειες, π.χ. σεισμό, πλημμύρα, φωτιά, έκρηξη, κλοπή, κακόβουλες ενέργειες, τρομοκρατικές ενέργειες, γενική αστική ευθύνη. Αντίστοιχα, οι βιομηχανίες, πέραν των παραπάνω, έχουν και εξειδικευμένες ανάγκες, όπως π.χ. μηχανικές βλάβες, αστική ευθύνη προϊόντων, εργοδοτική αστική ευθύνη, ασφάλιση μεταφορών, ασφάλιση περιβαλλοντικών ευθυνών. Τέλος, η κάλυψη της επαγγελματικής αστικής ευθύνης είναι αναγκαία τόσο στις επιχειρήσεις όσο και σε ελεύθερους επαγγελματίες, π.χ. μελετητές, γιατρούς και λογιστές.

 

Είναι εύκολο για μια επιχείρηση σήμερα να έχει ασφαλιστική προστασία; Είναι προσιτό το κόστος;

 

Μέσα στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες της ύφεσης που επικρατούν τα τελευταία χρόνια, είναι γεγονός ότι οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται, λόγω έλλειψης ρευστότητας, να αντεπεξέλθουν στο κόστος της ασφαλιστικής κάλυψης. Ωστόσο, για τις περισσότερες επιχειρήσεις, αλλά και για ελεύθερους επαγγελματίες, η ασφάλιση έναντι ζημιών και ευθυνών αποτελεί πλέον συνείδηση.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν δημιουργήσει έξυπνες και προσιτές ασφαλιστικές λύσεις, καλύπτοντας κάθε επιχειρηματική ανάγκη μέσω τυποποιημένων ή μη ατομικών και ομαδικών ασφαλίσεων και ασφαλίσεων αστικής ευθύνης.

Άλλωστε, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η ασφάλιση μιας επιχείρησης αντιστοιχεί σε αξία και όχι σε κόστος, αξία που σχετίζεται με την ευρύτερη εικόνα της επιχείρησης απέναντι στους ίδιους τους μετόχους της, στους πελάτες και στους συνεργάτες της.

 

Υπάρχουν κλάδοι στους οποίους εσείς εστιάζεστε μέσα από το πελατολόγιό σας;

 

Η ΑΤΕ Ασφαλιστική, αναλύοντας τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, καθώς και τις τάσεις που αναμένεται να επηρεάσουν το οικονομικό μοντέλο της χώρας, εφαρμόζει ήδη στρατηγική ανάπτυξης στους κύριους κλάδους ασφάλισης περιουσίας, αγροτικών ασφαλίσεων, κατασκευών, αστικής ευθύνης και μεταφορών.

Χρησιμοποιώντας ως βάση την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα και την εξωστρέφεια, είμαστε σε μια συνεχή διαδικασία σχεδιασμού αναβαθμισμένων και καινοτόμων προϊόντων, που αφορούν στους κλάδους της ενέργειας, του τουρισμού, της μεταποίησης τροφίμων και στις επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό. Με σύνθετες μελέτες και ολοκληρωμένες ασφαλιστικές λύσεις υποστηρίζουμε την ανάπτυξή τους και διασφαλίζουμε τη συνέχιση της παραγωγικής τους δραστηριότητας ό,τι κι αν τύχει.

Στηρίζουμε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας, αλλά αντιμετωπίζουν συγκυριακά προβλήματα, λόγω της οικονομικής κρίσης, συνδυάζοντας καλύψεις όλων των κλάδων ασφάλισης με ιδιαίτερα προσιτούς οικονομικούς όρους. Κεντρικός σκοπός της ΑΤΕ Ασφαλιστικής είναι η ενεργή συμμετοχή της στην επανεκκίνηση-ανάπτυξη της οικονομίας και η υποστήριξη κάθε προσπάθειας ενίσχυσης της εξωστρέφειας της χώρας.

 

Πώς έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια οι ασφαλίσεις επιχειρήσεων και επαγγελματιών; Τι βλέπετε για το μέλλον;

 

Είναι σαφές ότι η ιστορική αναδρομή επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα της ασφάλισης των επιχειρήσεων. Σήμερα η αναγκαιότητα αυτή είναι ακόμη πιο ισχυρή, λόγω της οικονομικής κρίσης και των επιπτώσεών της στη δυνατότητα των επιχειρήσεων να αντιμετωπίσουν με ίδια μέσα απρόβλεπτους κινδύνους και απειλές.

Σε ένα τόσο μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον, ο ρόλος των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών αποδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντικός και αντίστοιχα απαιτητικός. Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναλυτική καταγραφή των ασφαλιστικών αναγκών και στην υποβολή ολοκληρωμένων προτάσεων προς τις επιχειρήσεις. Αντίστοιχα, οι επιχειρήσεις έχουν ανάγκη την εξειδικευμένη γνώση, την αξιοπιστία, τη συνέπεια, τον επαγγελματισμό και τη διαφάνεια, ώστε, επιλέγοντας το κατάλληλο μίγμα ασφαλιστικών προϊόντων, να αντιμετωπίσουν απρόβλεπτες, ακόμη και ακραίες καταστάσεις.

 

Πηγή: Insurance World Περιοδικό (Ιαν-Φεβ 2016)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*