Εφημερία ΓΝ Σπάρτης: Από το ένα άκρο στο άλλο…

Μέχρι σήμερα ξέραμε ότι είναι παράνομο να εφημερεύουν οι ειδικευόμενοι γιατροί, απουσία ειδικών γιατρών στα ΤΕΠ. Παρ’ όλα αυτά, αυτό συμβαίνει σε κάποιο βαθμό όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα, καθώς ο αριθμός των ειδικών γιατρών είναι μικρός σε σχέση με τον ειδικευόμενων, με συνέπεια οι τελευταίου σε πολλές περιπτώσεις να καλούνται να αντιμετωπίσουν περιστατικά για τα οποία δεν έχουν την πείρα και τις γνώσεις. Πρόσφατα, μάλιστα, οι ειδικευόμενοι γιατροί στο ΓΝΑ κατήγγειλαν ότι σε αντίθεση με ό,τι ισχύει στο ΕΣΥ, οι στρατιωτικοί γιατροί κατά τη διάρκεια της εφημερίας δεν είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται στα ΤΕΠ (εδώ).

Sparta-768x941Στο άλλο άκρο φαίνεται πως παραλίγο να φτάσει η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης, που εφημερεύει 30 ημέρες το μήνα, όταν οι ειδικευόμενοι γιατροί από τις κλινικές θεωρήθηκαν ούτε λίγο ούτε πολύ persone non grate στο ΤΕΠ. Συγκεκριμένα, ο διευθυντής του ΤΕΠ, με έγγραφό του (δεξιά) προς τους εφημερεύοντες ειδικευόμενους και αγροτικούς γιατρούς, τους απαγορεύει να διενεργήσουν οποιαδήποτε ιατρική πράξη στο ΤΕΠ χωρίς να παρίσταται ειδικός γιατρός της ίδιας ή συναφούς ειδικότητας. Ο ίδιος επισημαίνει, ωστόσο, ότι οι ειδικευόμενοι δύνανται να αντιμετωπίσουν οξύτατα περιστατικά στα οποία υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή του ασθενούς, μέχρι την προσέλευση του ειδικού γιατρού, ενώ τους ζητάει να συντάξουν στη συνέχεια αναφορά στους προϊσταμένους τους για το λόγο που αναγκάστηκαν να το πράξουν.

Το έγγραφο αυτό αποτελεί ουσιαστικά απάντηση του διευθυντή των ΤΕΠ σε προηγούμενο έγγραφο εκ μέρους των ειδικευόμενων γιατρών, μέσω του οποίου διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες εργασίας στα ΤΕΠ, όπου λόγω έλλειψης ειδικών γιατρών οι ίδιοι αναλαμβάνουν μεγαλύτερο φορτίο από αυτό που αναλογεί σε κάποιο γιατρό που ακόμη εκπαιδεύεται. Άλλωστε, η έμπρακτη υποχρεωτική παρουσία ειδικού γιατρού βάσει νομοθεσίας αποτελεί χρόνιο αίτημα των ειδικευόμενων γιατρών. Το δίκαιο αυτό αίτημα απαιτεί βέβαια μεγάλο αριθμό προσλήψεων στην υγεία, ώστε να μην προκύπτει εμπλοκή με τον αριθμό των πραγματοποιούμενων εφημεριών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ύστερα από παρέμβαση της Διοίκησης του ΓΝ Σπάρτης η εντολή του διευθυντή των ΤΕΠ ακυρώθηκε.

Όπως λέει στο Virus η Ευδοξία Παπαγεωργίου, διοικήτρια στο νοσηλευτικό ίδρυμα, το ΤΕΠ δεν είναι αυτοτελές, αλλά διατομεακό. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει δικό του προσωπικό, αλλά «τροφοδοτείται» με προσωπικό από τις κλινικές του νοσηλευτικού ιδρύματος και από αγροτικούς γιατρούς, ενώ δεν έχει δικούς του ειδικευόμενους. Μάλιστα, η ίδια έχει ζητήσει ήδη από το 2014 την αυτοτέλεια του ΤΕΠ, ενώ με αφορμή την κατάρτιση των νέων νοσοκομειακών οργανισμών επανέφερε το αίτημα, προτείνοντας την ανακατανομή των υπαρχουσών θέσεων προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών που θα προκύψουν.

Το πρόβλημα πάντως της υποστελέχωσης και της αναλογίας ειδικού-ειδικευόμενου, όσο δεν γίνονται προσλήψεις, θα παραμένει στο ΓΝ Σπάρτης όπως και σε όλα τα νοσοκομεία…

Πηγή: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*