Μεγάλο ψαλίδι σε επικουρικές, μικρό σε κύριες συντάξεις

Του Νώντα Χαλδούπη

Αναπόφευκτη φαίνεται η μεγάλη μείωση των επικουρικών συντάξεων και η επιβολή περιορισμένων μειώσεων σε μεσαίες και υψηλές κύριες συντάξεις, ένα 24ωρο πριν από την κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου με τους επικεφαλής των θεσμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση καλείται από τους θεσμούς να καλύψει το κενό του 1,2 δισ. ευρώ από τον συνολικό στόχο εξοικονόμησης 1,8 δισ. ευρώ (τα 600 εκατ. ευρώ έχουν ήδη καλυφθεί με περυσινά μέτρα), χωρίς να γίνεται δεκτή από τους θεσμούς η αύξηση εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων κατά 1,5%, ούτε και άλλες παρεμβάσεις (μείωση εφάπαξ και μερισμάτων στο Δημόσιο κ.ά.) που η κυβέρνηση υπολόγιζε ότι θα μείωναν το «λογαριασμό» των νέων μέτρων.

Έτσι, για τις επικουρικές συντάξεις και την άμεση ανάγκη να καλυφθεί πλήρως το έλλειμμα 600 εκατ. ευρώ του ΕΤΕΑ, το οποίο σήμερα «σπάει» ομόλογα για να πληρώνει τις συντάξεις, το Υπουργείο Εργασίας φαίνεται ότι θα υποχρεωθεί να αποδεχθεί μεγάλες μειώσεις, που θα εφαρμοσθούν ακόμη και χαμηλότερα από το όριο των 150 ευρώ, το οποίο είχε συζητηθεί στο παρελθόν.

Μόνη λύση για να αποφευχθούν τέτοιες μειώσεις είναι να γίνει δεκτή από τους θεσμούς μια αύξηση εισφορών μικρότερη από την αρχική πρόταση του Υπουργείου Εργασίας. Ένας τέτοιος συμβιβασμός, για τον οποίο ο κ. Κατρούγκαλος θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στους θεσμούς, θα απέτρεπε μια πολύ μεγάλη μείωση της συνολικής δαπάνης για τις επικουρικές, κατά 25%, που θα ήταν εξαιρετικά επώδυνη για τους συνταξιούχους.

Σε σχέση με τις κύριες συντάξεις, το χειρότερο σενάριο που θα μπορούσε να αποδεχθεί η κυβέρνηση θα ήταν να τεθεί ένα πλαφόν στο ύψος της προσωπικής διαφοράς που θα μπορούν να διατηρούν οι συνταξιούχοι μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους, το οποίο εξετάζεται να ορισθεί στα 300 ευρώ, ώστε να επηρεασθούν λίγοι συνταξιούχοι με μεσαίες και υψηλές συντάξεις.

Με αυτό το μέτρο, αν ένας συνταξιούχος λαμβάνει σήμερα 1.400 ευρώ και μετά τον επανυπολογισμό θα πρέπει να παίρνει 1.000 ευρώ, θα υποστεί μια μείωση 100 ευρώ, διατηρώντας τα υπόλοιπα 300 ως προσωπική διαφορά.

Εξάλλου, «ψαλίδισμα» κύριων συντάξεων θα προκύψει και με την επιβολή μειωμένου πλαφόν 2.000 ευρώ στο εισόδημα από μία σύνταξη και 2.300 ευρώ στο εισόδημα από περισσότερες της μίας συντάξεις − μέτρα που θα θίξουν τα… ρετιρέ των συντάξεων.

Τέλος, μια πρόσθετη αλλαγή του αρχικού σχεδίου Κατρούγκαλου που είναι έτοιμη να συζητήσει η κυβέρνηση, ώστε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των θεσμών για μείωση των παροχών σε όσους βγαίνουν σε σύνταξη με λίγα χρόνια ασφάλισης, είναι η μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης για όσους θα λαμβάνουν μετά την ενεργοποίηση του νέου ασφαλιστικού νόμου σύνταξη με 15-25 χρόνια ασφάλισης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*