Προσφυγικό: (Τώρα) Ενιαίο Σύστημα Επιδημιολογικής Επιτήρησης

Η οργάνωση από το ΚΕΕΛΠΝΟ Ενιαίου Συστήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης για Πρόσφυγες και Μετανάστες αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, μετά από πρόσκληση του γ.γ. Δημόσιας Υγείας.

Το σύστημα θα καταγράφει τακτικά και θα δηλώνει «καθορισμένα σύνδρομα» (συνδυασμούς από συμπτώματα) με κοινό τρόπο δήλωσης, σε αυτό θα μετέχουν όλοι οι φορείς που λειτουργούν ιατρεία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους χώρους υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, και θα συντονίζεται από το ΕΚΕΠΥ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατρών Δημόσιας Υγείας – ΕΣΥ.

Το Υπουργείο πρόκειται να εκδώσει επεξηγηματική εγκύκλιο τις επόμενες ημέρες με την οποία θα ορίζονται οι τεχνικές λεπτομέρειες του Ενιαίου Συστήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης.

Επιπλέον, αποφασίστηκε να ενισχυθεί το Σύστημα Νοσημάτων Υποχρεωτικής Δήλωσης προς το ΚΕΕΛΠΝΟ από όλα τα νοσοκομεία που βρίσκονται σε περιοχές με δομές υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων, καθώς επίσης και το ΚΕΕΛΠΝΟ να αναλάβει την έκδοση εκθέσεων επιδημιολογικής κατάστασης ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*