Ειδομένη: Κρούσμα ηπατίτιδας Α σε προσφυγόπουλο (upd)

Επί ποδός είναι οι υγειονομικές αρχές στη Θεσσαλονίκη μετά την εισαγωγή στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο μιας 9χρονης με ηπατίτιδα Α.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, η κατάσταση της υγείας του παιδιού είναι σταθερή.  Το προσφυγόπουλο από τη Συρία μεταφέρθηκε από την Ειδομένη στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι έχει προσβληθεί από τη νόσο.

Παρότι, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτός ο τύπος ηπατίτιδας δεν είναι ανησυχητικός και αν αντιμετωπιστεί ορθώς και εγκαίρως δεν αφήνει προβλήματα στον ασθενή, υπάρχει ανησυχία πως λόγω των ακατάλληλων συνθηκών διαβίωσης στην περιοχή της Ειδομένης θα προσβληθούν περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνεργασία με τοπικούς φορείς υγείας λαμβάνει μέτρα πρόληψης και προστασίας. Κατά την επίσημη ενημέρωση, αυτά περιλαμβάνουν:

(α) τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής, όπως η υγιεινή των χεριών ιδιαίτερα πριν την ετοιμασία και κατανάλωση τροφής και ύστερα από κάθε χρήση τουαλέτας, απολύμανση των τουαλετών, καθώς και χρήση καθαρού πόσιμου νερού

(β) έγκαιρη αναγνώριση των περιστατικών, παροχή φροντίδας και κατάλληλη απομόνωση.

Προγραμματίζεται άμεσος εμβολιασμός των στενών επαφών και επίνοσων ατόμων. Τέλος, το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώνει πως η συνήθης κοινωνική επαφή δεν ενέχει κινδύνους για τη μετάδοση του ιού της ηπατίτιδας Α στον γενικό πληθυσμό.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, το ΕΚΕΠΥ, παρότι αποτελεί το συντονιστικό όργανο των υγειονομικών φορέων, ενημερώθηκε με καθυστέρηση για το κρούσμα.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθανάσιος Γιαννόπουλος σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ διέψευσε την ύπαρξη δεύτερου κρούσματος ηπατίτιδας στην Ειδομένη, χαρακτηρίζοντας τις συνθήκες στην περιοχή απερίγραπτες.

Πηγή: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*