Νοσοκομείο Κιλκίς: Επιχορήγηση-ψίχουλα από… ανακατανομή

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω φαίνεται πως αποτελεί η κραυγή αγωνίας που υψώνουν μήνες τώρα οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Κιλκίς, οι οποίοι ζητούν να κηρυχθεί ο νομός σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω προσφυγικού, για να υπάρξει άμεση και γενναία αύξηση της χρηματοδότησης και προσλήψεις προσωπικού (εδώ).

Η μόνη απάντηση στην αγωνιώδη έκκληση για βοήθεια ήρθε από τη Διοίκηση της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), η οποία ενέκρινε έκτακτη επιχορήγηση ύψους 250.000 ευρώ, αφού πλέον η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο και το θέμα πήρε δημοσιότητα. Τα χρήματα αυτά φυσικά δεν προέρχονται από αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, αλλά από ανακατανομή κονδυλίων εντός της ΥΠΕ, δηλαδή από περικοπές στους προϋπολογισμούς άλλων νοσοκομείων.

Σε κάθε περίπτωση, το ποσό δεν αρκεί «ούτε για ζήτω», αφού το Νοσοκομείο Κιλκίς έχει ετήσιο προϋπολογισμό μόλις 2,8 εκατ. ευρώ (μειωμένο κατά 27% σε σχέση με πέρυσι), τη στιγμή που σηκώνει σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα το βάρος της τριτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης των προσφύγων σε Ειδομένη, Νέα Καβάλα και Νέα Χέρσο, όπου ο πληθυσμός ξεπερνάει τις 20.000.

Όπως λέει στο Virus o πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΓΝ Κιλκίς Βασίλης Τριανταφυλλίδης, «μήτε η έκτακτη επιχορήγηση (250 χιλ. ευρώ) μήτε ο αρχικός προϋπολογισμός (2,8 εκατ. ευρώ)  έχουν φτάσει στο νοσηλευτικό ίδρυμα, το οποίο λειτουργεί με την ανοχή των προμηθευτών».

Την ίδια ώρα, το νοσοκομείο είναι ασφυκτικά γεμάτο κυρίως από παθολογικά περιστατικά, τα οποία καλούνται να περιθάλψουν μόλις 5 επιμελητές παθολόγοι, ένας δανεικός γιατρός από το ΠΕΔΥ και 3 ειδικευόμενοι στην παθολογία που εφημερεύουν σε καθημερινή βάση. Κι επειδή είναι ανθρωπίνως αδύνατο να βγουν οι 9 και πλέον εφημερίες που αντιστοιχούν στον καθένα, καταχρηστικά χρησιμοποιούνται και 3 ειδικευόμενοι της γενικής ιατρικής που ανήκουν κι εκπαιδεύονται σε άλλες κλινικές.

«Η παιδιατρική κλινική είναι δυναμικότητας 18 κλινών. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 32 παιδιά» λέει ο κ. Τριανταφυλλίδης, σημειώνοντας ότι χρειάστηκε να δεσμευτούν κρεβάτια άλλων κλινικών για να ανταπεξέλθει η συγκεκριμένη κλινική στη σχεδόν διπλάσια ζήτηση. Ο ίδιος εξηγεί ότι υπάρχει και το θέμα των συνοδών: «Υπάρχουν συν 32 συνοδοί, οπότε καταλαβαίνετε πως η κατάσταση είναι δραματική. Χώρια τα περιστατικά που προσέρχονται στα ΤΕΠ για εξέταση, διαγνωστικές εξετάσεις και χορήγηση θεραπευτικής αγωγής». Είναι ενδεικτικό ότι από τα ΤΕΠ πέρασαν από το πρωί 70 παιδιά με λοιμώξεις του αναπνευστικού και γαστρεντερίτιδα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*