Ντράγκι: Τυπώνει νέο χρήμα, ρίχνει τα επιτόκια

Tου Νώντα Χαλδούπη

Με το παραπάνω κάλυψε τις προσδοκίες των αγορών η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς ανακοίνωσε σημαντική αύξηση στις αγορές ομολόγων που θα πραγματοποιήσει τους επόμενους μήνες, αλλά και νέες μειώσεις στα βασικά επιτόκια, με άμεση συνέπεια να «βουλιάξει» κατά 1% η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο.

Ειδικότερα, στη σημερινή του συνεδρίαση, το συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε τρεις παρεμβάσεις δραστικής χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής:

  • Το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης των εμπορικών τραπεζών, που επηρεάζει καθοριστικά τα κόστη δανεισμού στην ευρωζώνη, μειώθηκε από το 0,05% στο… απόλυτο μηδέν, κίνηση που δεν είχε προεξοφληθεί από τις αγορές.
  • Το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από τις εμπορικές τράπεζες, όπως ήταν αναμενόμενο, μειώθηκε περαιτέρω, από -0,3% σε 0,4%. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο εάν αφήνουν τη ρευστότητά τους να λιμνάζει στην ΕΚΤ.
  • Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δηλαδή οι αγορές ομολόγων από την κεντρική τράπεζα, ενισχύεται σημαντικά, καθώς το ανώτατο όριο μηνιαίων αγορών τίτλων αποφασίσθηκε να αυξηθεί από 60 σε 80 δισ. ευρώ. Οι αναλυτές περίμεναν μια αύξηση τουλάχιστον κατά 10 δισ. ευρώ.

Από τα πρώτα λεπτά μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, το ευρώ υποχώρησε κάτω και από τα 1,09 δολ., με απώλειες της τάξεως του 1%, ενώ ευφορία επικράτησε στα Χρηματιστήρια Παρισιού και Φραγκφούρτης, με τους δείκτες να κερδίζουν περισσότερο από 2%.

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ συνδέονται με την προσπάθεια να αυξηθεί ο πολύ χαμηλός πληθωρισμός στην ευρωζώνη, που μειώθηκε περαιτέρω τον Μάρτιο, ενώ ο στόχος τςη ΕΚΤ είναι να φθάσει κοντά στο 2%.

Ο Ιταλός επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι φαίνεται ότι αυτή την φορά κατάφερε να ξεπεράσει τις ενστάσεις του Γενς Βάιντμαν, επικεφαλής της γερμανικής Bundesbank, ο οποίος είχε μπλοκάρει τον Δεκέμβριο αντίστοιχες αποφάσεις, προκαλώντας απογοήτευση στις αγορές. Στη σημερινή συνεδρίαση του συμβουλίου της ΕΚΤ ο κ. Βάιντμαν δεν είχε δικαίωμα ψήφου, βάσει του συστήματος κυλιόμενης συμμετοχής των τραπεζιτών στις ψηφοφορίες που εφαρμόζει από πέρυσι η τράπεζα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*