Eurogroup: Τι κρύβει η ευχάριστη έκπληξη για το χρέος

του Νώντα Χαλδούπη,

«Στο Eurogroup αναγνωρίσαμε και καταστήσαμε σαφές ότι αυτή η συζήτηση (σ.σ.: για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους) θα βρεθεί στο τραπέζι μας στο κοντινό μέλλον», τόνισε, στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup, ο πρόεδρος του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προκαλώντας έκπληξη ακόμη και στον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, που απόρησε για το δημόσιο άνοιγμα αυτής της συζήτησης πριν ακόμη επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών.

«Άνοιξες τη συζήτηση για το χρέος», ακούσθηκε να λέει ο Γάλλος επίτροπος στον Ολλανδό υπουργός Οικονομικών, αμέσως μετά τη λήξη της συνέντευξης Τύπου, εννοώντας προφανώς ότι ήταν πρόωρο να γίνει τέτοια δημόσια τοποθέτηση. «Το έκανα επίτηδες», ήταν η λακωνική απάντηση του Γ. Ντάισελμπλουμ.

Τι κρύβει, λοιπόν, η ευχάριστη έκπληξη από τον πρόεδρο του Eurogroup για το θέμα του χρέους; Μια έκπληξη που αναμφίβολα προκάλεσε ικανοποίηση στην ελληνική πλευρά, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναγνώρισαν ότι για να «βγουν τα νούμερα» του ελληνικού προγράμματος, κατά τη γνωστή αντίληψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που εκφράσθηκε πρόσφατα και από τον Πολ Τόμσεν με το γνωστό άρθρο του, θα πρέπει να γίνει προσπάθεια όχι μόνο από την Αθήνα, με πρόσθετα μέτρα, αλλά και από την πλευρά των Ευρωπαίων πιστωτών, με ένα τολμηρό σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δημόσια αναφορά του κ. Ντάισελμπλουμ στο θέμα του χρέους ήταν αποτέλεσμα των τελευταίων συνεννοήσεων με το ΔΝΤ, σχετικά με την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, για να αρχίσει και πάλι η διαδικασία της αξιολόγησης. Οι εκπρόσωποι του Ταμείου φέρονται να επέμειναν, άλλη μια φορά, στην ανάγκη να αναγνωρισθεί με κάποια νέα δημόσια δήλωση η ετοιμότητα των κυβερνήσεων της ευρωζώνης να προσφέρουν ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα, ώστε να διαμορφωθεί το πρόγραμμα προσαρμογής χωρίς να είναι αναγκαία η επιβολή εξοντωτικών μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, μάλιστα, η δημόσια τοποθέτηση Ντάισελμπλουμ στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου έμοιαζε σαν να έχει  συνταχθεί από τον… εκπρόσωπο Τύπου του ΔΝΤ! Όπως και ο Τζέρι Ράις, την περασμένη εβδομάδα, και ο κ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες από την ελληνική κυβέρνηση, με πρόσθετα μέτρα για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό, αλλά και οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα πρέπει, αμέσως μόλις τελειώσει η αποστολή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, «να πάρουν μια πολιτική απόφαση για το θέμα του χρέους και της διαχείρισής του».

Αυτή η τοποθέτηση ικανοποιεί πλήρως το Ταμείο, ώστε να αποδεσμεύσει την εκπρόσωπό του στους θεσμούς, Ντέλια Βελκουλέσκου, για να επιστρέψει στην Αθήνα, καθώς κινείται στο πλαίσιο που έχουν περιγράψει κατ’ επανάληψη τα στελέχη του: ο φιλόδοξος στόχος του ελληνικού προγράμματος (πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και στο διηνεκές) είναι πολύ πιθανό να βρίσκεται εκτός εμβέλειας των δυνατοτήτων της ελληνικής κυβέρνησης και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί, συνεπώς οι Ευρωπαίοι θα κληθούν να προσφέρουν μια πιο δραστική λύση ελάφρυνσης του χρέους.

Ο επίτροπος Μοσκοβισί έσπευσε χθες να δηλώσει, αντιλαμβανόμενος ότι δεν θα αργήσει να ανοίξει συζήτηση για αναθεώρηση των φιλόδοξων δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος, ότι ο στόχος για το πλεόνασμα 3,5% το 2018 παραμένει και θα αποτελέσει τη βάση των συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση. Είναι σαφές, όμως, πλέον ότι αυτή η επιμονή στους στόχους που τέθηκαν το περασμένο καλοκαίρι και από το ΔΝΤ χαρακτηρίζονται ως υπερβολικά φιλόδοξοι, δεν αποτελεί παρά μόνο μια θέση εκκίνησης των διαπραγματεύσεων, που θα καταλήξουν αναπόφευκτα σε αλλαγές στόχων, καθώς το Ταμείο έχει τονίσει από τον περασμένο Ιούλιο, σε έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ότι είναι πολύ περιορισμένες οι δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας να υποστηρίξει μεγάλα πλεονάσματα και θα πρέπει να αναζητηθούν τολμηρές λύσεις ελάφρυνσης του χρέους.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι η νέα διαπραγμάτευση των θεσμών με την Αθήνα για την αξιολόγηση θα είναι… περίπατος στο πάρκο. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιμείνουν, μέσω της συζήτησης για το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τα «κόκκινα» δάνεια και το νέο υπερταμείο για τις ιδιωτικοποιήσεις να πάρουν από την ελληνική πλευρά όσα περισσότερα είναι δυνατόν, ώστε να περιορίσουν τις «θυσίες» που θα κληθούν να κάνουν οι Ευρωπαίοι πιστωτές της χώρας στην επόμενη φάση των συζητήσεων, όταν θα ανοίξει η διαπραγμάτευση για το χρέος.

«Ας μην βλέπουμε μόνο το τυρί της ελάφρυνσης χρέους, γιατί μπορεί να πιαστούμε στην φάκα της αξιολόγησης», ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη, δίνοντας το μέτρο της συγκρατημένης αισιοδοξίας που έχει δημιουργήσει η ξαφνική κινητικότητα από το Eurogroup για το χρέος…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*