Οι λύσεις της ασφαλιστικής αγοράς για το ασφαλιστικό

Δύο τάσεις φαίνεται ότι επικρατούν στους κόλπους της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος σε σχέση με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και τη στάση που θα πρέπει να τηρήσει ο κλάδος αμέσως μετά την ψήφιση από τη βουλή του επίμαχου νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του IW, στο δίπολο που έχει δημιουργηθεί:

–          η μια πλευρά  προτείνει η Ένωση να επιμείνει στην πολιτική της για τον ενεργό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο δεύτερος πυλώνας ασφάλισης μέσα από σύγχρονες πρακτικές όπως τα οpen funds, και

–          η άλλη πλευρά τάσσεται υπέρ μιας πιο συγκαταβατικής έναντι της κυβέρνησης λύσης που θα προβλέπει την οργάνωση Επαγγελματικών Ταμείων σε συνάρτηση με τις συνδικαλιστικές Ενώσεις.

Και οι δύο τάσεις φαίνεται πως έχουν τα υπέρ και τα κατά. Η πρώτη απαντά με σύγχρονους όρους στο πρόβλημα του ασφαλιστικού, αποτελεί μια δοκιμασμένη λύση για την Ευρώπη και έχει χαμηλό κόστος διαχείρισης, όμως βρίσκεται μακριά από τη φιλοσοφία και τις επιδιώξεις της σημερινής κυβέρνησης.

Η δεύτερη επί της ουσίας επαναφέρει τα Επικουρικά Ταμεία που ως θεσμός απέτυχαν, οδηγεί στον πολυκερματισμό του δεύτερου πυλώνα, ενώ κοστίζει ακριβότερα σε ότι αφορά τη διαχείρισή των αποθεματικών, όμως ως επιλογή φαίνεται ότι βρίσκεται κοντά στην πολιτική την οποία πρεσβεύει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Το πως θα κινηθεί η ένωση, θα κριθεί μετά την ολοκλήρωση  της αξιολόγησης και την ψήφιση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό από τη βουλή.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*