Αλλάζει το μοντέλο της υγείας ερήμην μας

του Αιμίλιου Νεγκή,

Το μοντέλο της παροχής υπηρεσιών υγείας αλλάζει σε διεθνές επίπεδο. Κυβερνήσεις, νοσοκομεία, ασφαλιστικοί φορείς, εταιρείες εξοπλισμού, φαρμακοβιομηχανίες και γιατροί κινούνται σε διαφορετικούς ρυθμούς, όπου στόχος είναι η βελτίωση του αποτελέσματος με ταυτόχρονη μείωση του κόστους. Και γι’ αυτό επενδύουν στις νέες τεχνολογίες. Εμείς εδώ στον κόσμο μας…

vienna-general-hospitalΑυτή την εβδομάδα, βρέθηκα στη Βιέννη. Εκεί πραγματοποιείται κάθε χρόνο το ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακτινολογικής Εταιρείας (European Society of Radiology), το οποίο φέτος επισκέφθηκαν περίπου 30.000 επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο! Παράλληλα, βρέθηκα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Βιέννης (Vienna General Hospital – AKH). Εκεί λοιπόν ξεναγήθηκα μαζί με άλλους δημοσιογράφους από διάφορες χώρες (Πορτογαλία, Ρωσία, Τσεχία κλπ) στο ακτινολογικό τμήμα και πυρηνικής ιατρικής από τρεις καθηγητές.

Θα σας μεταφέρω λοιπόν τις εντυπώσεις μου, σε αντιδιαστολή με την ελληνική πραγματικότητα:

  • Και οι τρεις καθηγητές, που ήταν διευθυντές τμημάτων, ήταν ηλικίας 35-45 ετών, μάχιμοι και δραστήριοι. Εμείς εδώ έχουμε ένα γερασμένο νοσοκομειακό σύστημα και το μόνο που μας νοιάζει είναι αν έχουμε αρκετούς ειδικευόμενους για να βγαίνουν οι εφημερίες!
  • Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Βιέννης είναι ένα μεγαθήριο με 30 πανεπιστημιακές κλινικές, 2.000 κλίνες και 10.000 εργαζόμενους, από τους οποίους 1.568 γιατροί και 2.829 νοσηλευτές, 1.100 τεχνικό προσωπικό, 200 φαρμακοποιούς, χημικούς, φυσικούς και λοιπό επιστημονικό προσωπικό. Το προσέξατε; Η αναλογία ιατρών προς νοσηλευτές είναι 1 προς 2. Στην Ελλάδα συχνά είναι ένα προς ένα…
  • Η Αυστρία είναι μία χώρα με περίπου 8 εκατ. πληθυσμό και το συγκεκριμένο νοσοκομείο διαθέτει: 6 αξονικούς τομογράφους, 4 μαγνητικούς, δύο PET-CT και το μοναδικό στη χώρα PET-MR. Το τελευταίο ένα μηχάνημα που συνδυάζει την τεχνολογία ΡΕΤ, δηλαδή, εκπομπής ποζιτρονίων με την τεχνολογία μαγνητικής τομογραφίας.
  • Το εν λόγω νοσοκομείο είναι ένα από τα λίγα κέντρα παγκοσμίως στα οποία διεξάγεται έρευνα σχετικά με τις ενδείξεις αυτής της νέας τεχνολογίας. Ήδη, μάλιστα, έχει βρεθεί ότι μπορεί να εντοπίσει κακοήθειες, οι οποίες διαφεύγουν από όλες τις άλλες εξετάσεις.
  • Κάθε εξέταση διαρκεί 1-1,5 ώρα και το μηχάνημα λειτουργεί καθημερινά 12 ώρες. Παρ΄ όλα αυτά, υπάρχει λίστα αναμονής 4-6 εβδομάδες στο PET-MR και έως 2 εβδομάδες για PET-CT, λόγω κυρίως έλλειψης τεχνικού προσωπικού.

Στην Ελλάδα, δεν υπάρχει ούτε ένα μηχάνημα PET-MR τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Από την άλλη, έχουμε PET-CT σε Ευαγγελισμό, Μεταξά, Θεαγένειο, Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης και Παίδων Αγλαϊα Κυριακού. Στο Μεταξά πρόσφατα ξεκίνησε να λειτουργεί μία ημέρα την εβδομάδα μετά από 2 χρόνια, που έχει εγκατασταθεί, στο Θεαγένειο και στο Παίδων δεν λειτουργούν! Σημειωτέον, δε, ότι το Μεταξά αγόρασε PT-CT (που δεν μπορούσε να λειτουργήσει), ενώ δεν έχει ούτε αξονικό, ούτε μαγνητικό τομογράφο. Και ύστερα θέλει να λέγεται ογκολογικό νοσοκομείο…

Στο συνέδριο της Βιέννης παρουσιάστηκε επίσης ένας νέος αξονικός τομογράφος. Μάλιστα, μόλις την Τρίτη, ένας ίδιος τέθηκε σε λειτουργία στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πόλης. Πρόκειται για το μοντέλο Somatom Drive της γνωστής – και ακατανόμαστης στην Ελλάδα – γερμανικής εταιρείας Siemens. Ο νέος τομογράφος είναι ακριβότερος από τους άλλους. Προσέξτε όμως τι προσφέρει:

  • somaton-driveΜεγαλύτερη ακρίβεια στη διάγνωση σε όλους τους τομείς, από την παιδιατρική μέχρι την καρδιολογία, την ογκολογία και την επείγουσα ιατρική.
  • Διαθέτει ειδικά φίλτρα και λογισμικό ώστε να προσφέρει μέγιστη ακρίβεια με χαμηλή δόση ακτινοβολίας – γεγονός πολύ σημαντικό ειδικά για τα μικρά παιδιά. Είναι ενδεικτικό ότι προσφέρει το ίδιο διαγνωστικό αποτέλεσμα με δόση ακτινοβολίας από 2 έως και 10 φορές χαμηλότερη σε σχέση με τομογράφους 5 ετών. Δεν τολμώ να κάνω σύγκριση με τομογράφους 10 και 15 ετών, που έχουμε εμείς στα νοσοκομεία μας…
  • Ο χειρισμός του συστήματος έχει απλοποιηθεί, προσφέροντας μικρότερο χρόνο εξέτασης και προετοιμασίας. Αυτό σημαίνει ότι ένα νοσοκομείο μπορεί να εξυπηρετήσει μεγαλύτερο αριθμό ασθενών με τον ίδιο αριθμό τεχνικού προσωπικού.

mechanical-thrombectomyΧάρη στον τεχνικό του εξοπλισμό και την εξειδίκευση του προσωπικού του, το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Βιέννης προσφέρει 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο, την αντιμετώπιση εγκεφαλικών με μια σωτήρια μέθοδο: την μηχανική θρομβεκτομή. Με απλά λόγια, όπως οι γιατροί βάζουν στεντ στις στεφανιαίες αρτηρίες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, έτσι με τη μηχανική θρομβεκτομή μπορούν με έναν ειδικό καθετήρα να εντοπίσουν και να αφαιρέσουν το θρόμβο μέσα στον εγκέφαλο!

Στην Ελλάδα, η μέθοδος δεν εφαρμόζεται σε κανένα δημόσιο νοσοκομείο, ενώ στον ιδιωτικό τομέα υπάρχει τεχνογνωσία στο νοσοκομείο ΙΑΣΩ από την ομάδα του επεμβατικού νευροκτινολόγου κ. Χρήστου Γκόγκα.

Στο συνέδριο της Βιέννης φάνηκε ξεκάθαρα ότι μόνο η επένδυση στην καινοτομία και στις νέες τεχνολογίες μπορούν να προσφέρουν βελτίωση της ποιότητας υπηρεσιών υγείας με το ίδιο ή και χαμηλότερο κόστος για τα νοσοκομεία και το σύστημα υγείας. Ξεκάθαρο είναι επίσης ότι το ελληνικό σύστημα υγείας παρακολουθεί τις εξελίξεις σχεδόν ως αυτιστικό με τη γνωστή “καραμέλα”: ότι οι γιατροί μας είναι εφάμιλλοι με εκείνους του εξωτερικού. Κούνια που μας κούναγε…

 

Πηγή: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*