Μαζικές κατασχέσεις για χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία

 

Του Νώντα Χαλδούπη,

 

 

Σε μαζική έκδοση πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και οι δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, θα προχωρήσει φέτος το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), κάνοντας χρήση ειδικού λογισμικού για την επιλογή των οφειλετών που θα στοχοποιούνται.

Όπως αναφέρεται στο επιχειρησιακό σχέδιο του ΚΕΑΟ για το 2016, όπου έχει τεθεί στόχος είσπραξης 750 εκατ. ευρώ από καθυστερούμενες οφειλές στα ταμεία, θα ακολουθηθεί «διαδικασία μαζικής παραγωγής πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης μέσω νέας αυτοματοποιημένης προγραμματιστικής ροής, η οποία θα σταθμίζει και θα ελέγχει παραμέτρους, όπως π.χ. η καταβολή ποσών έναντι οφειλής, επίδοση της ατομικής ειδοποίησης, υπαγωγή οφειλετών σε ρύθμιση, απώλεια της ρύθμισης κ.λ.π».

Το ΚΕΑΟ εκτιμά ότι «αποτελεί μέσο πίεσης προς τον οφειλέτη η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων που η χρησιμότητά τους συναρτάται άμεσα με την άσκηση της επαγγελματικής του δραστηριότητας ή και την ατομική ή οικογενειακή ιδιοκτησιακή κατάσταση». Μεγαλύτερη έμφαση στις κατασχέσεις καταθέσεων, οι οποίες πλέον διεκπεραιώνονται με ηλεκτρονικό τρόπο.

Το ΚΕΑΟ θα επιδιώκει κατά προτεραιότητα τη διεκδίκηση «νέων» οφειλών, «διότι εμφανίζουν υψηλότερη εισπραξιμότητα», ενώ θα δώσει έμφαση σε οφειλέτες που δεν έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση οφειλών, ή έχουν χάσει τη ρύθμιση λόγω νέων καθυστερήσεων. Το μητρώο οφειλετών θα επικαιροποιηθεί με διασταυρώσεις στοιχείων από άλλες υπηρεσίες (Γ.Γ.Π.Σ, Αστυνομία, ΗΔΙΚΑ).

Για την αποτροπή της δημιουργίας νέων οφειλών, το ΚΕΑΟ εντατικοποιεί το μέτρο της αναστολής της δυνατότητας υποβολής ΑΠΔ μέσω διαδικτύου, που εφαρμόζεται για οφειλέτες με μεγάλες κυρίως και μη ρυθμισμένες οφειλές, οι οποίοι, ενώ υποβάλλουν κάθε μήνα ΑΠΔ, δεν καταβάλλουν τις δηλωμένες με αυτήν εισφορές, με αποτέλεσμα τη συνεχή δημιουργία νέων οφειλών κάθε μήνα.

Το ΚΕΑΟ εντοπίζει πέντε εμπόδια στην προσπάθεια αύξησης των εισπράξεων από τις οφειλές στα ταμεία, που ξεπερνούν πλέον τα 15 δισ. ευρώ. Την οικονομική κρίση και την επακόλουθη αδυναμία των οφειλετών να ανταποκριθούν στις πληρωμές, την απουσία απ’ ευθείας διασύνδεσης με τη ΓΓΠΣ για την πρόσβαση στα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών, τους ελλιπείς μηχανισμούς ελέγχου της εισφοροδιαφυγής από τα Ταμεία, το ασταθές πλαίσιο διακανονισμού των οφειλών και την περιορισμένη εξοικείωση των οφειλετών στη χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*