Βρετανία: 6 ασφαλιστικές στο μικροσκόπιο της εποπτικής αρχής

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Στο μικροσκόπιο της Αρχής Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς (Financial Conduct Authority – FCA) μπήκαν έξι ασφαλιστικοί όμιλοι της Βρετανίας, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι δεν ενημέρωσαν ως όφειλαν τους πελάτες τους για προμήθειες που τους επέβαλαν.

Υπό διερεύνηση βρίσκονται οι πρακτικές των Abbey Life Assurance Company, Countrywide Assured, Old Mutual Wealth Life Assurance, Police Mutual Assurance Society, Prudential και Scottish Widows. Η έρευνα της FCA αφορά το εάν οι μακροπρόθεσμοι πελάτες των εταιρειών ασφαλειών ζωής έτυχαν δίκαιης μεταχείρισης και εάν ενημερώθηκαν για τις προμήθειες που συνόδευαν τα προϊόντα που προμηθεύτηκαν κατά το χρόνο της αγοράς. Η εποπτική αρχή έχει επίσης ξεκινήσει ξεχωριστή έρευνα στις Abbey Life και Old Mutual, εν μέσω ενδείξεων ότι δεν τήρησαν τους κανόνες όσον αφορά την ενημέρωση που θα έπρεπε να παράσχουν για τα χαρακτηριστικά των συμβολαίων ασφάλειας ζωής και τις προϋποθέσεις για την αλλαγή προϊόντος ή την έξοδο από κάποιο συμβόλαιο.

Η FCA διευκρίνισε πάντως ότι δεν εξετάζει την επιβολή πλαφόν στις προμήθειες που πληρώνουν οι πελάτες όταν ακυρώνουν ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο, ούτε την κατάργηση των εν λόγω προμηθειών. H Scottish Widows, η Prudential και η Old Mutual ανακοίνωσαν ότι θα συνεργαστούν πλήρως με την εποπτική αρχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα έρευνα της FCA έρχεται δυο χρόνια αφότου η Αρχή διέρρευσε τις λεπτομέρειες προηγούμενης έρευνας στον ασφαλιστικό κλάδο σε δημοσιογράφο της «Daily Telegraph», προκαλώντας μεγάλη πτώση στις μετοχές των εταιρειών του κλάδου. Ο τότε επικεφαλής της FCA Martin Wheatley είχε παραδεχθεί ενώπιον της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της βρετανικής Βουλής ότι η εποπτική αρχή… «τα είχε κάνει θάλασσα».

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*