Έως 100 εκατ. αύξηση στην ασφαλιστική παραγωγή από τη μείωση των ανασφάλιστων οχημάτων

[starbox]

Σε ‘κυνήγι’  των 600.000 αυτοκινήτων έχουν μπει αρκετές εταιρείες. Όχι με τιμωρητική διάθεση αλλά με διάθεση αναζήτησης νέων πελατών. Η αγορά θεωρεί ότι από τα 600.000 αυτοκίνητα μόνο τα μισά σχεδόν μπορούν να ασφαλιστούν καθώς τα υπόλοιπα είτε έχουν εγκαταλειφθεί , είτε οι κάτοχοί τους ζουν στο εξωτερικό , είτε δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν είτε (ναι και αυτό) αγνοούν τις συνέπειες του Νόμου και αδιαφορούν.  Σε κάθε περίπτωση  η ασφαλιστική  αγορά έχει ενεργοποιηθεί προς ίδιον συμφέρον για να αναζητήσουν νέους πελάτες.  Αυξημένες προσφορές, ευκολίες πληρωμής και άλλα τινά προσφέρονται σε όσους  είχαν ‘καιρό’ να ασφαλίσουν το αυτοκίνητό τους.  Εύλογα αναρωτιέται ο  υπεύθυνος πολίτης γιατί να μπαίνει στην διαδικασία έγκαιρης ασφάλισης εάν δεν τυγχαίνει των ίδιων προνομίων με τον ανασφάλιστο.

Τα έσοδα για την ασφαλιστική αγορά από το κυνήγι των ανασφάλιστων τοποθετούνται από 60-100 εκατ. Ευρώ , δηλαδή όσο η παραγωγή μίας μεσαίας ασφαλιστικής εταιρείας.  Τα καθαρά κέρδη απ’ αυτή τη διαδικασία για τις ασφαλιστικές θα είναι από 12-20 εκατ. Ευρώ ενώ τα έσοδα για το κράτος θα φτάσουν μέχρι τα 26 εκατ. Ευρώ σε δύσκολες εποχές.

Εν ολίγοις , οι ανασφάλιστοι είναι μία λύση σε μία περίοδο που οι εταιρείες έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια αναζήτησης νέων χαρτοφυλακίων  και αναλώνονται στις ‘μετεγγραφές’ χαρτοφυλακίων .   Η κατάσταση θα μπορούσε να ήταν ευκολότερα ελεγχόμενη εάν μαζί με τις άδειες κυκλοφορίας  και τα τέλη κυκλοφορίας ζητούσαν οι αρχές (τροχαία, εφορία) και τα ασφαλιστήρια συμβόλαια.  Όμως εδώ  και χρόνια , οι συνδικαλιστές έχουν ζητήσει να εξαιρεθεί η αναζήτηση  ασφαλιστηρίων συμβολαίων.  Ο επίσημος λόγος είναι η αύξηση της γραφειοκρατίας και ο ανεπίσημος  είναι ότι δεν θέλουν να ‘δουλέψουν για τις ασφαλιστικές’ .   Βέβαια δεν στέκει από την στιγμή που τροχαία και εφορία δουλεύουν ταυτόχρονα και για τους δικηγόρους αλλά και τα συνεργεία επισκευής.  Πάντως αυτός ο λόγος μπορεί να παρακαμφθεί εάν υπάρξει κάποια επίσημη επιχορήγηση των ασφαλιστικών προς το Κράτος για τον επιπλέον έλεγχο. « Εν τη παλάμη και ούτως βοηθήσομεν».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*