Alpha – Eurobank: Θωράκιση 5,7 δισ. για τα «κόκκινα» δάνεια

 

 

Από ισχυρότερη θέση αντιμετωπίζουν τη μεγάλη πρόκληση της διαχείρισης των προβληματικών τους χαρτοφυλακίων οι ελληνικές τράπεζες, όπως προκύπτει από τα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία για το 2015 των Alpha Bank και Eurobank, που «θωράκισαν» τους ισολογισμούς τους με συνολικές προβλέψεις 5,7 δισ. ευρώ για μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ειδικότερα, οι πρόσθετες προβλέψεις που ενέγραψε η Alpha διαμορφώθηκαν σε 3 δισ. ευρώ και ήταν σημαντικά υψηλότερες από τις προβλέψεις που ενεγράφησαν στο πλαίσιο της αξιολόγησης στοιχείων ενεργητικού (AQR) από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, το ύψος των οποίων ανήλθε σε 1,65 δισ. ευρώ.

Αντίστοιχα, η Eurobank ανακοίνωσε ότι σε ετήσια βάση οι προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν κατά 17,7% και διαμορφώθηκαν σε 2,665 εκατ. ευρώ το 2015, από 2,264 εκατ. το 2014, αποτελώντας το 6,50% των χορηγήσεων.

Το μεγάλο ύψος των προβλέψεων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υποχρέωσε και πάλι τις δύο τράπεζες, όπως και συνολικά τον κλάδο, να κλείσουν τη χρήση με ζημιές, παρότι βελτίωσαν την προ προβλέψεων κερδοφορία τους. Οι ζημιές της Alpha το 2015 ήταν 1,37 δισ. ευρώ και της Eurobank 1,2 δισ. ευρώ.

Αξιοσημείωτη είναι, εξάλλου, η μείωση της εξάρτησης των δύο τραπεζών από τη χρηματοδότηση του Ευρωσυστήματος. Για την Alpha, οι υποχρεώσεις προς την ΕΚΤ μειώθηκαν κατά 2,7 δισ. ευρώ, σε 24,4 δισ. ευρώ, ως συνέπεια της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και της πρόσφατης αυξήσεως των υπολοίπων καταθέσεων. Η χρηματοδότηση μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας της Τραπέζης της Ελλάδος (ELA) μειώθηκε σε Ευρώ 19,6 δισ. H χρηματοδότηση της Eurobank από το Eυρωσύστημα υποχώρησε σε 24,3 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου 2016, από 31,6 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2015.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*