insuranceforum.gr:  Οι προκλήσεις της διαμεσολάβησης στην εποχή της  Solvency II

Τις προκλήσεις για την αγορά της διαμεσολάβησης, τις αλλαγές που φέρνει στη λειτουργία των διαμεσολαβητών η Solvency II, την επαναπιστοποίηση των επαγγελματιών  και το θέμα του αθέμιτου ανταγωνισμού στον ασφαλιστικό κλάδο συζήτησαν μεταξύ άλλων ομιλητές και συμμετέχοντες στην πρώτη ημερίδα του insuranceforum.gr και της Insurance Innovation, που έγινε στην Θεσσαλονίκη και έτυχε μεγάλης αποδοχής από τους ανθρώπους του ασφαλιστικού χώρου.

Ιωάννης Βοτσαρίδης CEO INTERLIFE ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Ιωάννης Βοτσαρίδης CEO INTERLIFE ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Στην κεντρική ομιλία της ημερίδας ο Διευθύνων Σύμβουλος της INTERLIFE Ασφαλιστικής κ. Ιωάννης Βοτσαρίδης αναφέρθηκε στο πτωχευτικό ασφάλιστρο που έχει προξενήσει τεράστια ζημιά στα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών και στον αθέμιτο ανταγωνισμό που ασκείται από πολλές πλευρές σε βάρος της διαμεσολάβησης και ιδίως από τις τράπεζες. Ο κ.Βοτσαρίδης τόνισε την έλλειψη συγκροτημένων κινήσεων και ελέγχων από τους αρμόδιους φορείς οι οποίοι θα έπρεπε να έχουν στόχο την στήριξη και την ενίσχυση της ασφαλιστικής αγοράς και κατ΄ επέκταση και της διαμεσολάβησης. Αναφέρθηκε στον ρόλο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος αναφέροντας πως «παρά τον υπέρογκο προϋπολογισμό της δεν μπορεί να προβεί σε εξίσου  ενέργειες υπέρ όλων των εταιρειών». Τέλος, μίλησε για την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές και πώς διαφοροποιούνται από τις αυτοματοποιημένες διαδικτυακές πλατφόρμες της αγοράς.

Δημήτρης Τσεκούρας Γεν. Διευθυντής ARAG

Δημήτρης Τσεκούρας Γεν. Διευθυντής ARAG

Ο Γενικός Διευθυντής της ARAGSE κ.Δημήτρης Τσεκούρας κατά την διάρκεια της ομιλίας του με θέμα Ἡ Νομική Προστασία ως σύμμαχος του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή» αναφέρθηκε σε παραδείγματα παραβίασης προσωπικών δεδομένων και πώς η Νομική Προστασία έρχεται να υποστηρίξει τον πελάτη και τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή για την επίλυση ειδικών θεμάτων που έχουν προκύψει από την εξέλιξη και την πολυεπίπεδη εξάπλωση της τεχνολογίας στην σύγχρονη digital εποχή και στους κινδύνους που γεννούνται. Ο κ.Τσεκούρας μίλησε επίσης για τις νομικές διαφορές που διαμορφώνουν οι νέες συνθήκες και επισήμανε πως το κόστος ενός συμβολαίου Νομικής Προστασίας παραμένει ιδιαίτερα χαμηλό και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μπορεί να προσθέσει αξία στο  χαρτοφυλάκιο του διαμεσολαβητή αυξάνοντας τις απολαβές του.

 

Σικοτάκη Σοφία Γεν. Διευθύντρια Απόλλων ΑΕ Μεσιτείας Ασφαλίσεων

Σικοτάκη Σοφία Γεν. Διευθύντρια Απόλλων ΑΕ Μεσιτείας Ασφαλίσεων

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η ομιλία της Γενικής Διευθύντριας της ΑΠΟΛΛΩΝ Α.Ε Μεσιτείας Ασφαλίσεων κας Σοφίας Σικοτάκη, η οποία τόνισε πως η ασφαλιστική διαμεσολάβηση οφείλει να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στην ασφαλιστική αγορά και να αναζητήσει εκείνες τις λύσεις που θα προστατέψουν τα χαρτοφυλάκιά της αλλά και θα δώσουν προστιθέμενη αξία στο πελατολόγιό της. Έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο των οργανωμένων δικτύων στην ασφαλιστική αγορά αλλά και στην ευθύνη που έχουν προκειμένου οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές να έχουν ως κύριο στόχο τους την αύξηση της παραγωγής αλλά και την εξυπηρέτηση των πελατών τους.

Μιχάλης Ζορπίδης Πρόεδρος Επαγγελματικού Επμελητηρίου Θεσσαλονίκης

Μιχάλης Ζορπίδης Πρόεδρος Επαγγελματικού Επμελητηρίου Θεσσαλονίκης

Ο account manager της Saint Gobain Autover Hellas κ. Περικλής Καραμυτιλιός μίλησε για την επανάσταση στην ασφαλή οδήγηση και με ποιόν τρόπο τα κατάλληλα κρύσταλλα αυτοκινήτων μπορούν να συμβάλλουν σε αυτό. Επίσης αναφέρθηκε σε καινοτόμες λύσεις για ασφαλέστερη οδήγηση όπως η χρήση καμερών ενσωματωμένων στο εμπρόσθιο παρμπρίζ των αυτοκινήτων.

Τελος αναφέρθηκε στο ιδιαίτερα μεγάλο δίκτυο της GLASSDRIVE στην Ελλάδα που αποτελείται απο 50 επίσημους σταθμούς, πάνω απο 90 συνεργάτες και κινητές μοναδες εξυπηρέτησης. Η Saint Gobain Autover Hellas είναι μία απο τις 100 πιό καινοτόμες εταιρίες στον κόσμο με παρουσία σε 65 χώρες και περισσότερους απο 170.000 εργαζομένους.

 

Στα τρία θεματικά στρογγυλά τραπέζια της ημερίδας συζητήθηκαν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα θέματα με συμμετέχοντες στελέχη-εκπροσώπους την ασφαλιστικών εταιρειών και της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.

Στο πρώτο τραπέζι με αντικείμενο το solvency IIέγινε συζήτηση σχετικά με το κατά πόσο επηρεάζει η εφαρμογή του solvency II τις εγκατεστημένες στην Ελλάδα εταιρείες, τα υποκαταστήματα και τις εταιρείες ΕΠΥ και ανταλλάχθηκαν απόψεις για το κατά πόσο επηρεάζεται η καθημερινή τους λειτουργία και για τις αναμενόμενες επιπτώσεις στα τιμολόγια αλλά και στην προστασία και την ενημέρωση  των καταναλωτών.

Ευγενία Καφφετζή Γεν. Γραμματέας ΣΕΜΑ/Διευθύνουσα σύμβουλος της Global Net Insurance Βrokers Ltd

Ευγενία Καφφετζή Γεν. Γραμματέας ΣΕΜΑ/Διευθύνουσα σύμβουλος της Global Net Insurance Βrokers Ltd

Συμμετέχοντες στο πρώτο θεματικό τραπέζι ήταν οι κ.κ

Χρήστος Αχής, Εμπορικός Διευθυντής – Ορίζων Ασφαλιστική

Νίκος Γεωργόπουλος, Cyber Risk Advisor – Cromar Insurance Brokers Ltd

Μυρτώ Χαμπάκη, Οικονομολογος

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το δεύτερο στρογγυλό τραπέζι στο οποίο αναπτύχθηκαν οι προσεγγίσεις εταιρειών και διαμεσολαβητών ως προς τους μαύρους κωδικούς και τις αθέμιτες πρακτικές της αγοράς. Της συζήτησης προηγήθηκε μια διαφορετική και άκρως διεισδυτική παρουσίαση από τον κ. Νίκο Κλήμη σχετικά με το θέμα και τις παραμέτρους που συντηρούν τους μαύρους κωδικούς.

 

 

 

 

 

 

 

Στο δεύτερο θεματικό τραπέζι συμμετείχαν οι κ.κ:

Μαρία Μηλιωνη, Προϊσταμένη Υποστήριξης Δικτύου, INTERLIFE Ασφαλιστική

Κώστας Κάλλης, Επιθεωρητής Πωλήσεων – ARAG SE

Αλέξανδρος Μπόζας, Γεν. Διευθυντής – Better Life Ασφαλιστικές Υπηρεσίες

Μυρτώ Χαμπάκη Οικονομολόγος & Συγγραφέας του βιβλίου: ‘’Solvency II Η μεγάλη εικόνα’’

Μυρτώ Χαμπάκη Οικονομολόγος & Συγγραφέας του βιβλίου: ‘’Solvency II Η μεγάλη εικόνα’’

Στο τρίτο στρογγυλό τραπέζι αναπτύχθηκε το θέμα του τιμολογιακού ανταγωνισμού των εταιρειών στον κλάδο οχημάτων, των κινδύνων που εγκυμονούνται αλλά και την τάση δημιουργίας ολιγοπωλιακών καταστάσεων στην αγορά. Ειδική αναφορά έγινε στα ειδικά τιμολόγια που παρέχονται επιλεκτικά από εταιρείες και στις καταστάσεις που δημιουργούνται στην αγορά.

Συμμετέχοντες στο τρίτο θεματικό πάνελ ήταν οι κ.κ

Ευγενία Καφφετζή, Διευθύνουσα Σύμβουλος – Global Net Insurance Brokers Ltd

Χρήστος Αχής, Εμπορικός Διευθυντής – Ορίζων Ασφαλιστική

Σοφία Σικοτάκη, Γεν.Διευθύντρια – Απόλλων Α.Ε Μεσιτείας Ασφαλίσεων

Την ημερίδα χαιρέτησε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ.Μιχάλης Ζορπίδης ο οποίος αναφέρθηκε στην επαγγελματική εκπαίδευση και την επαναπιστοποίηση των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών καθώς και στην υπερφορολόγησή τους, η οποία δεν έχει όρια. Έκανε επίσης αναφορά στην μάστιγα των ανασφάλιστων οχημάτων αναφέροντας ότι το κράτος παρά τις συνεχείς ανακοινώσεις δεν έχει ακόμη έναν αξιόπιστο μηχανισμό εντοπισμού τους.

Η Γενική Γραμματέας του ΣΕΜΑ και Διευθύνουσα Σύμβουλος της GlobalNet Insurance Brokers Ltd κα Ευγενία Καφφετζή επεσήμανε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό της ότι η κρίση έχει μεταβάλλει το τοπίο της ασφαλιστικής αγοράς, επισημαίνοντας ότι ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής δεν αρκεί πλέον να διαθέτει σοβαρότητα, ευελιξία και υψηλά αντανακλαστικά αλλά χρειάζεται ποιοτική εκπαίδευση και επαναπιστοποίηση, επαινώντας τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει το insuranceforum.gr και insurancewebinars.gr

Κατά την διάρκεια της ημερίδας έγινε και η παρουσίαση του βιβλίου της οικονομολόγου κας Μυρτώς Χαμπάκη «Solvency II – Η μεγάλη εικόνα» που εκδόθηκε και κυκλοφορεί από την Insurance Innovation. Η συγγραφέας, κατά την διάρκεια της εισήγησής της μίλησε για το νέο εποπτικό πλαίσιο, για το τι ισχύει στην ασφαλιστική αγορά από 1/1/2016 και για το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις όσον αφορά τις ασφαλιστικές εταιρείες αλλά και τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές. Επίσης αναφέρθηκε στο πώς μπορούν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές να χρησιμοποιήσουν το νέο εποπτικό πλαίσιο ως εργαλείο για την αύξηση των πωλήσεων αλλά και ποια θα πρέπει να είναι η πληροφόρηση που θα παρέχουν στους πελάτες τους.

Η 10η ημερίδα του insuranceforum.gr υποστηρίχθηκε χορηγικά από τις παρακάτω εταιρείες:

AIG

ΑRAG ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

GLASSDRIVE

INTERLIFE ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

OΡΙΖΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

BETTER LIFE ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ

CROMAR INSURANCE BROKERS LTD

ΑΠΟΛΛΩΝΑ.Ε. ΜΕΣΙΤΕΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

 

 

Η ημερίδα διεξήχθη υπό την αιγίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων(ΣΕΜΑ)και της Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος (ΕΕΑΕ) και χορηγοί επικοινωνίας ήταν και το insuranceworld.gr , το Περιοδικό insuranceworld και η  Εφημερίδα asfalizomai.  

 

 

Η επόμενη ημερίδα θα διεξαχθεί στην Λάρισα την Τρίτη 22 Μαρτίου 2016 σε συνεργασία με Σύλλογο Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ν.Λαρίσης.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*