Γ. Κατρούγκαλος προς ΕΕΑ: «Δίκαιη μοιρασιά μικρότερης πίτας αντί συνεχούς μείωσης συντάξεων»

Στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, στις 2 Μαρτίου 2016, παραβρέθηκε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος, όπου και ανέλυσε την κυβερνητική πολιτική για το Ασφαλιστικό. 

Ο κ. Κατρούγκαλος διαβεβαίωσε εκ νέου ότι η κυβέρνηση εμμένει στις «κόκκινες γραμμές» και δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις, σημειώνοντας ότι αναγκάζονται να διαχειριστούν το Ασφαλιστικό, που υπονομεύθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, κάτω από πολύ δυσμενείς όρους και μέσα στις επιταγές του μνημονίου. Ωστόσο, τόνισε ότι «είναι δικαιότερο και “αριστερή πολιτική” να μοιράζεις δίκαια μια μικρότερη πίτα από το να μειώνεις συνεχώς συντάξεις».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου επεσήμανε ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αναδιανείμει τη φτώχεια και πως απαιτείται στροφή στην ανάπτυξης της οικονομίας, που θα φέρει νέες θέσεις στην εργασία και εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία. Δεν είναι δίκαιο, τόνισε, να πληρώσουν νέα βάρη οι συνεπείς που τα σήκωσαν μέσα στην κρίση. Η κυβέρνηση οφείλει να εξαντλήσει τα μέσα για μείωση της εισφοροδιαφυγής, αυξάνοντας έτσι την εισφοροδοτική βάση, η οποία «θα πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Οι μικρομεσαίοι έχουν τη δική τους “κόκκινη γραμμή”: Όχι στην εξόντωση μέσω φόρων – Ναι στην ανάπτυξη με το κράτος σύμμαχο της επιχείρησης». 

2016-03-02-EEA-DS---KATROUGALOS-(6)_foto

Απαντώντας σε ερωτήσεις από το σώμα, ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχτηκε το δίκαιο των προτάσεων του ΕΕΑ και της ΓΣΕΒΕΕ για τη ρύθμιση των καθυστερούμενων εισφορών στον ΟΑΕΕ και δήλωσε: «Είναι ένα από τα πράγματα που θα παλέψω ιδιαίτερα στη διαπραγμάτευση, από 1/1/2017 να θεωρείται ασφαλιστικά ενήμερος όποιος ξεκινάει να πληρώνει τις νέες εισφορές».

Υπερασπίστηκε επίσης την πολιτική του ενός ταμείου με ενιαίους κανόνες εισφορών και παροχών, μέσα σε ένα αναδιανεμητικό σύστημα με δύο σκέλη, την εθνική σύνταξη για όλους και την αναλογική σύνταξη πάνω σε αυτή, ανάλογη των εισφορών.

Ο υπουργός σημείωσε ότι θα υπάρξουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για νέους επαγγελματίες και επιστήμονες οι οποίες θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα, θεώρησε δικαιότερο το σύστημα των εισφορών ως ποσοστό επί του εισοδήματος γιατί έτσι θα ευνοούνται τα αδύναμα στρώματα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ωφελούνται όσοι δηλώνουν εισόδημα μέχρι 19.000 ευρώ, και τόνισε ότι «πρέπει να ξεφύγουμε από ασφαλιστικές κλάσεις, που προ πολλού έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα».

Σχετικά με τις εργοδοτικές εισφορές, ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχθηκε ότι οι εισφορές είναι πράγματι πολύ υψηλές, «από τις υψηλότερες στην Ευρώπη», επισημαίνοντας ωστόσο ότι είναι αναγκαίο «να αυξηθούν για μία τριετία, για να μπορούμε να καταβάλουμε τις συντάξεις». «Θέλω να ελπίζω ότι στο τέλος της τριετίας, ενδεχομένως και νωρίτερα, θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε μια πραγματική μείωση των εισφορών» διευκρίνισε, όπως και ότι θεωρεί υπερβολικά τα πρόστιμα (10.500 €) για αδήλωτη εργασία και θα προσπαθήσει να τα μειώσει παρά τις αντίθετες απόψεις των δανειστών.

Για το εισόδημα των συνταξιούχων δήλωσε: «Θα το υπερασπιστούμε πάση θυσία. Ελπίζουμε ότι η διαπραγμάτευση, αν και σκληρή, μόλις επιστρέψουν οι θεσμοί, θα προχωρήσει και θα έχει αίσια αποτελέσματα. Οι κύριες συντάξεις δεν θα μειωθούν, θα φροντίσουμε, ώστε να μην υπάρξει καμία απολύτως μείωση, που θα πλήξει το εισόδημα των μικρών και μεσαίων συνταξιούχων».

Μετά τις αρχικές τοποθετήσεις διεξήχθη ευρύτατος διάλογος με τα μέλη του ΔΣ του ΕΕΑ.

KATROUGKALOS-EEA-(3)_foto

Η ομιλία του προέδρου του ΕΕΑ Γ.  Χατζηθεοδοσίου:

Κύριε υπουργέ,

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών σας υποδέχεται σήμερα με συναίσθηση των ιδιαίτερα κρίσιμων στιγμών που διέρχεται η χώρα, η οποία βρίσκεται ενώπιον μίας πρωτόγνωρης κατάστασης στο προσφυγικό ζήτημα, ενώ ταυτόχρονα αγωνιά για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης που θα επιτρέψει την συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους και θα απελευθερώσει κονδύλια για την πραγματική οικονομία.

Το ασφαλιστικό ζήτημα που χειρίζεστε εσείς και οι συνεργάτες σας είναι το πλέον περίπλοκο αλλά και κομβικό πρόβλημα της διαπραγμάτευσης.

Έχετε δηλώσει πως στόχος της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού είναι η αναδιανομή των βαρών με κοινωνικά δίκαιους όρους. Για να είναι όμως πράγματι δίκαιη αυτή η αναδιανομή πρέπει να συμφωνήσουμε σε δύο βασικές παραδοχές.

Παραδοχή πρώτη: Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αναδιανείμει τη φτώχεια και την έλλειψη πόρων. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να διασφαλίσει συνθήκες ανάπτυξης της οικονομίας, που θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας και αύξηση των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία.

Παραδοχή δεύτερη: Δεν είναι κοινωνικά δίκαιο μία κυβέρνηση να αυξάνει τις εισφορές για όσους άντεξαν μέσα στην κρίση και είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, χωρίς πρώτα να έχει εξαντλήσει τα μέσα για μείωση της εισφοροδιαφυγής. Άρα, η αύξηση της εισφοροδοτικής βάσης θα πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα για ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας η χώρα μας κινδυνεύει να το χάσει και υπάρχουν στοιχεία που επιβεβαιώνουν αυτή την άποψη. Το περασμένο μήνα η Κομισιόν, στην τελευταία της πρόβλεψη για την ελληνική οικονομία, εκτιμά ότι θα υπάρξει αρνητικός ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης το 2016. Σε αυτό προσθέστε το γεγονός ότι τους τελευταίους έξι μήνες παρατηρείται επιβράδυνση στο ρυθμό πτώσης του ποσοστού ανεργίας, και θα δείτε τους λόγους που η αγορά ανησυχεί ήδη ότι ο γενικός δείκτης της ανεργίας θα αρχίσει πάλι να ανεβαίνει,  με ό,τι αυτό σημαίνει για την οικονομία και τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.

Στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών επισημαίνουμε σε κάθε ευκαιρία ότι η έξοδος της χώρας από το σπιράλ της ύφεσης είναι η μοναδική λύση που θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και την πληρωμή των σημερινών και αυριανών συντάξεων. Στην κατεύθυνση αυτή προτείνουμε:

  • Η ασφαλιστική αλλά και η φορολογική μεταρρύθμιση να αποτελέσουν άξονες ενός Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου το οποίο θα συμφωνηθεί ύστερα από διαβούλευση στη Βουλή, στην κοινωνία και στην πραγματική οικονομία, για να δοθεί στους πολίτες το αναπτυξιακό αφήγημα που θα τους εμπνεύσει και θα τους ενώσει.
  • Να αποφευχθούν αποσπασματικές αντιαναπτυξιακές ρυθμίσεις, όπως οι αυξήσεις των εργοδοτικών εισφορών, που αυξάνουν το κόστος των επιχειρήσεων και −στην καλύτερη περίπτωση− λειτουργούν αποτρεπτικά για νέες προσλήψεις, όταν δεν προκαλούν λουκέτα και απολύσεις προσωπικού.
  • Το άθροισμα της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης να μην είναι απαγορευτικό για την άσκηση επαγγελματικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Έχουν τεθεί ήδη υπόψη σας από όλους τους επιστημονικούς φορείς και τους εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου οι σοβαρές ενστάσεις τους για το δημευτικό χαρακτήρα που έχουν για τα μεσαία εισοδήματα οι προβλέψεις για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
  • Ζητούμε επιπλέον οι όποιες βελτιώσεις που σχεδιάζετε για νέους επιστήμονες και αγρότες να συμπεριλάβουν τους εμπόρους και τους ελεύθερους επαγγελματίες.
  • Ειδικότερα για τον ΟΑΕΕ, σας καλούμε να υιοθετήσετε την πρόταση που έχουν διατυπώσει και η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ για πάγωμα των οφειλών και «μεταφορά» τους στο μέλλον αλλά και για παροχή της δυνατότητας στον ασφαλισμένο να επιλέξει ελεύθερα ασφαλιστική κατηγορία, τουλάχιστον για τα δυο επόμενα έτη, πληρώνοντας, ακόμη κι αν έχει οφειλές, μόνο τις τρέχουσες εισφορές του. Από τους 400.000 οφειλέτες του ταμείου εκτιμάται πως έτσι περίπου οι μισοί θα έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν ξανά εισφορά, αποφέροντας έσοδα στα ταμεία πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Κύριε υπουργέ,

Οι μικρομεσαίοι έχουν τη δική τους «κόκκινη γραμμή»: Όχι στην εξόντωση μέσω φόρων – Ναι στην ανάπτυξη με το κράτος σύμμαχο της επιχείρησης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*