Το ασφαλιστικό «ευαγγέλιο» του Γουόρεν Μπάφετ

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου,

 

Τέσσερις αρχές πρέπει να ακολουθούν με.θρησκευτική ευλάβεια όλες οι ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες, σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο Γουόρεν Μπάφετ, τον επικεφαλής της Berkshire Hathaway και ίσως τον πιο επιτυχημένο επενδυτή όλων των εποχών.
Στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους της Berkshire (που αποτελεί.”Ευαγγέλιο” για τη διεθνή επενδυτική κοινότητα), ο “σοφός της Ομάχα” αναλύει τις τέσσερις εντολές του.

Η πρώτη εντολή είναι ότι οι ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρίες πρέπει να διασφαλίσουν ότι καταλαβαίνουν όλους τους κινδύνους που έχουν αναλάβει και που μπορεί να τους οδηγήσουν στην εγγραφή ζημιών.

Η δεύτερη εντολή λέει ότι οι (αντ)ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει να χρησιμοποιούν συντηρητικές εκτιμήσεις όταν υπολογίζουν πόσες πιθανότητες υπάρχουν ένας κίνδυνος που αναλαμβάνουν να οδηγήσει σε ζημίες και τα πιθανά κόστη στην περίπτωση που αυτό συμβεί.

Σύμφωνα με την τρίτη εντολή, οι (αντ)ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει να καθορίζουν ασφάλιστρα τα οποία, “σε γενικές γραμμές θα αποδίδουν κέρδη ακόμα και αφού συνυπολογιστούν τόσο τα κόστη από πιθανές ζημίες όσο και οι λειτουργικές δαπάνες”.

Τέλος, η τέταρτη εντολή της αντασφάλισης επιτάσσει την επίδειξη πειθαρχίας και αυτοσυγκράτησης και το να είναι κανείς διατεθειμένος να ¨αποχωρήσει από μια θέση εάν δεν μπορεί να εξασφαλίσει τα ενδεδειγμένα ασφάλιστρα”.

Οπως αναφέρει η ιστοσελίδα  Artemis, “πάντα αξίζει τον κόπο να ακούει κανείς τα σοφά λόγια του Γουόρεν Μπάφετ . Ο αντασφαλιστικός κλάδος της Berkshire Hathaway είναι μεταξύ των πιο κερδοφόρων εδώ και δεκαετίες και η εμπειρία του είναι χρήσιμη για κάθε εταιρεία της αγοράς.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*