Σε AMK 536 εκατ. δολαρίων προχωρά η Fairfax

της Λαλελας Χρυσανθοπούλου,
Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 536 εκατ. δολαρίων (735 εκατ. δολαρίων Καναδά) θα προχωρήσει η καναδική Fairfax Financial Holdings προκειμένου να χρηματοδοτήσει την εξαγορά της Eurolife ERB  και την αύξηση της συμμετοχής της στην ινδική ασφαλιστική ICICI Lombard General Insurance.

Πρόκειται για την δεύτερη μεγαλύτερη ΑΜΚ στον Καναδά για το 2016 και όπως αναφέρει το Reuters το deal αναμένεται να κλείσει στις 2 Μαρτίου. Οι ανάδοχοι της έκδοσης BMO Capital Markets, CIBC Capital Markets και RBC Capital Markets θα απορροφήσουν τους τίτλους, με εγγυημένη τιμή αγοράς τα 735 δολάρια Καναδά για κάθε subordinate μετοχή της Fairfax με δικαίωμα ψήφου.

Τον Οκτώβριο, η Fairfax ανακοίνωσε ότι σχεδίαζε να αυξήσει το μερίδιό της στην ICICI Lombard από το 26% στο 35%, μέσω της εξαγοράς πακέτου μετοχών 9% από τον βασικό μέτοχο της ICICI Lombard, της τράπεζας ICICI Bank. Η ICICI Lombard είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός όμιλος γενικών ασφαλειών της Ινδίας, με καθαρά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα 1 δισ. δολαρίων για το οικονομικό έτος 2015. Τον Δεκέμβριο, ο καναδικός όμιλος ανακοίνωσε την εξαγορά του 80% της Eurolife ERB Insurance από την Eurobank έναντι 316 εκατ. ευρώ.

Η Fairfax, επικεφαλής της οποίας είναι ο μεγαλεοπενδυτής Prem Watsa, αποκαλούμενος και “Καναδός Γουόρεν Μπάφετ” και γνωστός για την τάση του να πηγαίνει κόντρα στο επενδυτικό ρεύμα έβγαλε πολλά δισεκατομμύρια προβλέποντας την χρηματοοικονομική κρίση του 2008. Ο Watsa εδώ και καιρό “ποντάρει” στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μέσω σειράς επενδύσεων στη χώρα. Η σημαντικότερη επένδυση (αλλά όχι μοναδική) επένδυση του Watsa στην Ελλάδα είναι η μετοχική του θέση στην Eurobank. H Fairfax έχει επίσης τοποθετηθεί στην εταιρεία real estate Grivalia Properties ενώ έχει εξαγοράσει και την Praktiker Hellas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*