Αντισυνταγματικές οι περικοπές στους νοσοκομειακούς γιατρούς

Κόλαφος για την κυβέρνηση η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την οποία οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις ιατρών του ΕΣΥ που πραγματοποιήθηκαν από 1η Αυγούστου 2013 (Ν. 4093/12) κρίνονται αντισυνταγματικές.

Η απόφαση αυτή φέρεται να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες αντίστοιχες αποφάσεις για άλλους συνταξιούχους και υπαλλήλους των «ειδικών μισθολογίων».

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η εφημερίδα το «Έθνος», η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου δικαιώνει συνταξιούχο ιατρό, κρίνοντας ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις του εν λόγω νόμου «με τις οποίες μειώθηκαν οι αποδοχές των εν ενεργεία ιατρών του ΕΣΥ και κατ’ επέκταση οι συντάξιμες αποδοχές και οι συντάξεις των συνταξιούχων ιατρών του ΕΣΥ και μάλιστα αναδρομικά από 1/8/12». Ακόμη, δέχεται πως πρόκειται για παραβίαση των περιουσιακών δικαιωμάτων, ενώ το ζήτημα παραπέμφθηκε σε ειδικό τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που θα προσδιορίσει το ύψος των αναδρομικών που οφείλονται στη συνταξιούχο γιατρό. Παράλληλα και η σύνταξή της θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2012.

Εν τω μεταξύ, εκτιμάται ότι αντισυνταγματική θα κριθεί και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, ενώ η σκυτάλη περνάει και στο ΣτΕ, όπου θα συζητηθούν οι προσφυγές γιατρών (όπως και καθηγητών του ΤΕΙ) και επίσης εκκρεμεί το θέμα της μισθολογικής περικοπής για χιλιάδες ιατρούς του ΕΣΥ.

Πηγή: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*