Ακυρώθηκε το παλαιό, έρχεται νέο μνημόνιο με το ΔΝΤ

Έληξε και τυπικά τον Ιανουάριο το παλαιό πρόγραμμα που είχε συμφωνήσει η Ελλάδα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το συμβούλιο του Ταμείου έκανε δεκτό το σχετικό αίτημα της κυβέρνησης, που υποβλήθηκε για να αποφευχθούν οι επιβαρύνσεις από διοικητικά κόστη, που συνδέονται με το πρόγραμμα.

«Το ΔΝΤ επιβεβαιώνει ότι το πρόγραμμα του 2012 ακυρώθηκε τον Ιανουάριο του 2016, ύστερα από σχετικό αίτημα των ελληνικών αρχών», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, υπεύθυνος για την Ελλάδα Αντρέας Αντριάνο.

Το πρόγραμμα θα εξέπνεε ούτως ή άλλως στα τέλη Μαρτίου 2016, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών, με επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, έχει ήδη υποβάλει αίτημα από τον Αύγουστο 2015 για νέο πρόγραμμα από το Ταμείο.

Εάν υπάρξει συμφωνία, το ΔΝΤ θα συντάξει το νέο, δικό του, λεπτομερές Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής (Memorandum of Economic and Financial Policies – MEFP).

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη είπε ότι πρόκειται για τεχνικό θέμα. Το ΔΝΤ θα αποφασίσει για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα μετά την πρώτη αξιολόγηση, όπως είναι γνωστό, συμπλήρωσε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*