Πολλαπλασιάζονται οι παιδικοί θάνατοι − SOS από Ύπατη Αρμοστεία, Unicef και ΔΟΜ

Δύο παιδιά πνίγονται στη θάλασσα κατά μέσον όρο καθημερινά από τον Σεπτέμβριο του 2015, στην προσπάθεια των οικογενειών τους να διασχίσουν την ανατολική Μεσόγειο, ενώ παράλληλα αυξάνεται ο αριθμός των παιδικών θανάτων, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (ΥΑ) και τη Unicef, που απευθύνουν έκκληση να ενισχυθεί η ασφάλεια όσων τρέπονται σε φυγή για να σωθούν από τις εμπόλεμες συγκρούσεις και την απελπισία.

Περισσότερα από 340 παιδιά, ανάμεσά τους πολλά βρέφη και νήπια, έχουν πνιγεί στην Ανατολική Μεσόγειο από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο τραγικός θάνατος του μικρού Aylan Kurdi από τη Συρία έστρεψε το παγκόσμιο ενδιαφέρον στο ζήτημα, αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση οι τρεις οργανισμοί, προσθέτοντας πως ο συνολικός αριθμός των παιδιών που έχουν χάσει τη ζωή τους πιθανώς είναι μεγαλύτερος, αφού οι σοροί πολλών χάθηκαν στη θάλασσα.

«Δεν μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη μας στην τραγωδία τού να έχουν χαθεί τόσες πολλές αθώες ζωές παιδιών που είχαν το μέλλον μπροστά τους, ούτε έχουμε το περιθώριο να μην αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τόσα πολλά παιδιά», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της UNICEF Anthony Lake. «Στην παρούσα στιγμή, μπορεί να μην μπορούμε να βάλουμε ένα τέλος στην απόγνωση που ωθεί τόσους ανθρώπους να επιχειρήσουν να διασχίσουν τη θάλασσα, ωστόσο τα κράτη μπορούν και πρέπει να συνεργαστούν ώστε να γίνει ασφαλέστερο το επικίνδυνο αυτό ταξίδι. Κανείς δεν βάζει ένα παιδί σε μια βάρκα αν υπάρχει πιο ασφαλής επιλογή.»

Το τμήμα του Αιγαίου Πελάγους ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία αποτελεί μια από τις πιο θανατηφόρες διαδρομές στον κόσμο για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Οι θαλασσοταραχές κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η υπερφόρτωση των πλωτών μέσων που πολλές φορές είναι σαθρά, καθώς και τα χαμηλής ποιότητας σωσίβια αυξάνουν τον κίνδυνο να αναποδογυρίσουν οι βάρκες, καθιστώντας το ταξίδι ακόμα πιο επικίνδυνο.

«Είναι αβάσταχτοι οι τραγικοί αυτοί θάνατοι στη Μεσόγειο. Πρέπει να σταματήσουν», δήλωσε ο ύπατος αρμοστής για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα Filippo Grandi. «Προφανώς, χρειάζεται να ενταθούν οι προσπάθειες ώστε να καταπολεμηθεί η διακίνηση και η εμπορία ανθρώπων. Επιπλέον, επειδή πολλά από τα παιδιά και τους ενήλικες χάνουν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να επανενωθούν με συγγενείς τους στην Ευρώπη, θα πρέπει να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στο να οργανωθούν νόμιμοι και ασφαλείς τρόποι για να ταξιδεύουν οι άνθρωποι αυτοί, όπως για παράδειγμα προγράμματα επανεγκατάστασης (resettlement) και οικογενειακής επανένωσης, εάν θέλουμε να μειώσουμε τον αριθμό των θανάτων». Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έχει συγκαλέσει συνάντηση σε ανώτερο επίπεδο στις 30 Μαρτίου στη Γενεύη, με θέμα τον επιμερισμό των ευθυνών σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω τη δημιουργίας νόμιμων οδών για τους Σύρους πρόσφυγες.

Καθώς πλέον τα παιδιά αποτελούν το 36% του πληθυσμού εν κινήσει, έχουν κατ’ αναλογία αυξηθεί οι πιθανότητες να πνιγούν στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού από την Τουρκία στην Ελλάδα. Τις πρώτες έξι εβδομάδες του 2016 410 άνθρωποι πνίγηκαν, σε σύνολο 80.000 που προσπάθησαν να διασχίσουν την ανατολική Μεσόγειο. Αυτό ισοδυναμεί με 35απλάσια αύξηση κατ’ έτος από το 2015.

«Δεν αρκεί να μετράμε ζωές. Πρέπει να δράσουμε», δήλωσε ο William Lacy Swing, γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. «Αυτό δεν αποτελεί μόνο ένα πρόβλημα της Μεσογείου ή της Ευρώπης. Πρόκειται για μια ανθρωπιστική καταστροφή που βρίσκεται σε εξέλιξη για την οποία χρειάζεται να εμπλακεί η παγκόσμια κοινότητα. Ο σεισμός στην Αϊτή το 2010 δεν ήταν ένα θέμα που αφορούσε μόνο εκείνο το ημισφαίριο της Γης, όπως το ίδιο ίσχυε και με το τσουνάμι στη Νοτιοανατολική Ασία το 2004. Η ανθρωπιστική ανταπόκριση σε εκείνες τις καταστροφές ήταν πρωτοφανής. Το ίδιο πρέπει να γίνει και με αυτή».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*