Τ. Αλεξιάδης:  Έξι μέτρα για την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης  

[starbox]

 

 

[starbox] 

 

Έξι μέτρα για την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης και την προστασία καταναλωτών και εργαζομένων σ’ αυτήν  προανήγγειλε στην εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος  ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης. Ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι η ασφαλιστική ALEXIADIS_TRYFONαγορά είναι βασικός μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας και απευθυνόμενος προς τις εταιρείες τους ζήτησε να αυξήσουν τον επενδυτικό τους ρόλο για να διευκολύνουν την ανάπτυξη της οικονομίας.   Τα έξι μέτρα αφορούν :

  1. Την δημιουργία θεσμού διαβούλευσης μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών, υπουργείου και εργαζομένων
  2. Την σύσταση ασφαλιστικών δικαστηρίων για την ταχεία επίλυση ασφαλιστικών διαφορών μεταξύ ασφαλισμένων και εταιρειών αλλά και εταιρειών μεταξύ τους.
  3.   Την σύσταση σώματος ανεξάρτητων πραγματογνωμόνων για την αξιολόγηση ζημιών
  4.  Την δημιουργία εθνικών πολιτικών που θα εστιάζουν στην αντιμετώπιση και των διεθνών προβλημάτων.
  5. Πρότεινε να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης του Επικουρικού Κεφαλαίου και του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής.
  6. Εξασφάλιση πλήρως των εργαζομένων σε περιπτώσεις ανάκλησης αδειών λειτουργίας ασφαλιστικών.

 

Ο κ. Αλεξιάδης επίσης αναφέρθηκε στο πρόβλημα με τα ανασφάλιστα οχήματα και τον έλεγχο που πρέπει να υπάρξει για την αντιμετώπιση του ζητήματος από την πολιτεία. O κ. Αλεξιάδης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της συνεργασίας Κράτους και Ασφαλιστικών ενώ τόνισε ότι στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι να ξεπεραστούν τα συσσωρευμένα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια. Έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα για έγκαιρη εποπτεία προάσπισης των υγειών εταιρειών. Αναφερόμενος στο νομοθετικό πλαίσιο δήλωσε ότι πρόσφατα ψηφισμένος Ν. 4364/2016 αποτελεί αφετηρία για την ανάκαμψη της ασφαλιστικής αγοράς. Σε ότι αφορά την παρουσία και την λειτουργία του Κράτους στην Ασφαλιστική αγορά  τόνισε χαρακτηριστικά  “είναι απαραίτητος ο δημόσιος έλεγχος” και ότι οι ρόλοι κράτους και ιδιωτικής ασφάλισης είναι σαφείς. “Θα πούμε όχι στις παθογένειες και στις υπερβολές

 

 

 

Αλέξανδρος  Σαρρηγεωργίου (πρόδρος ΕΑΕΕ): «Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε πάλι τον τροχό» στο Ασφαλιστικό

 

sarrigeorgiou_3Από το βήμα του Μεγάρου Μουσικής ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας, Αλέξανδρος Σαρρηγωργίου αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις  στο Ασφαλιστικό , στην Υγεία,  στα ανασφάλιστα οχήματα,  στην εποπτεία των ΕΠΥ και την υποχρεωτική ασφάλιση έναντι του σεισμού και φυσικών φαινομένων

Ο πρόεδρος της Ένωσης τόνισε ότι στο ασφαλιστικό σύστημα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε πάλι τον τροχό» καθώς υπάρχουν συστήματα από τα οποία μπορούμε να αντλήσουμε στοιχεία. Το σύστημα των τριών πυλώνων έχει ήδη εφαρμοστεί στο εξωτερικό, με τον πρώτο να πυλώνα να λειτουργεί ως ‘δίχτυ ασφαλείας’ και έχει τη μορφή αναδιανεμητικού συστήματος, τον δεύτερο πυλώνα να αφορά τα επαγγελματικά ταμεία (στα οποία θα συμμετέχουν εργαζόμενοι, εργοδότες και το κράτος) με την μορφή  και τον τρίτο πυλώνα να αφορά στην ιδιωτική ασφάλιση με σύστημα κεφαλαιοποιητικό και ανταποδοτικό. Ο κ. Σαρρηγεωργίου ρώτησε επίσης τον κ. Αλεξιάδη αν η απόφαση της πολιτείας να επιμένει να λύσει μέσω του πρώτου πυλώνα το ασφαλιστικό αποτελεί αμφισβήτηση της ιδιωτικής ασφάλισης ή ιδεολογικό προσανατολισμό.

Ανασφάλιστα και “εποπτικό αρμπιτράζ” για τις ΕΠΥ

Αναφερόμενος στη συμβολή της ιδιωτικής ασφάλισης στην κοινωνία και την οικονομία τόνισε ότι οι ασφαλιστικές είναι ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής με 12 δις κεφάλαια, 3 δις αποζημιώσεις και 30 εκατ. σε φόρους. Η πολιτεία ωστόσο χάνει -όπως είπε- περίπου 26 εκατ. έσοδα από τα ανασφάλιστα οχήματα για τα οποία δεν έχει υπάρξει επαρκής έλεγχος. Επίσης αναφέρθηκε στο πρόβλημα εποπτείας που έχει προκύψει με τις ΕΠΥ και τόνισε ότι δεν πρέπει να  υπάρχει “Εποπτικό Αρμπιτράζ” σ’ αυτή την κατηγορία των επιχειρήσεων.

Υποχρεωτική ασφάλιση κατά σεισμού και ΣΔΙΤ στην Υγεία

Τέλος ο πρόεδρος της Ένωσης τοποθετήθηκε υπέρ της υποχρεωτικότητας της ασφάλισης έναντι του σεισμού και φυσικών φαινομένων  τα οποία θα βοηθήσουν και τους ασφαλισμένους και το κράτος θα γλυτώσει μεγάλες δαπάνες που δεν έχει να πληρώσει και ενώ αναφερόμενος στον κλάδο της Υγείας τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στη λογική που έχουν γίνει στο εξωτερικό όπως στη Γαλλία και στο Βέλγιο αλλά και την Ολλανδία για το σύστημα της οποίας έχει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών σημαντική ενημέρωση. Τέλος ανέφερε ότι τα capital controls έβλαψαν σημαντικά την ανάπτυξη της παραγωγής καθώς αντέστρεψαν μία θετική πορεία που είχε η αγορά κατά το α’ εξάμηνο 2015.

 

 

Γ. Στουρνάρας: Θετικά αποτελέσματα από την εφαρμογή της Solvency II , υπεραμύνθηκε των capital controls

stournaras_1

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας , Γιάννης Στουρνάρας, απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας, υπεραμύνθηκε  της εφαρμογής των capital controls  τονίζοντας ότι η εφαρμογή των capital controls αποτέλεσε ένα αποτελεσματικό εργαλείο οικονομικής πολιτικής που περιόρισε τις εκροές κεφαλαίων από τις τράπεζες. Μάλιστα, ανάφερε, τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα απ’ ότι αναμένονταν.  Στην παρέμβαση του αποτίμησε θετικά την εφαρμογή του νέου κανονιστικού πλαισίου στην ασφαλιστική αγορά. Όπως ανέφερε αναμένεται και η εφαρμογή δύο σημαντικών νομοθεσιών:

  • Το 2017 θα τεθεί σε εφαρμογή το πλαίσιο για τα επενδυτικά κεφάλαια των ασφαλιστικών εταιρειών (τα PRIIP’s)  ενώ
  • για το 2018 προβλέπεται να τεθεί σε εφαρμογή το θεσμικό πλαίσιο για τα δίκτυα διανομής

Ο κ. Στουρνάρας ζήτησε από την ασφαλιστική αγορά και την Πολιτεία να υπάρχει αγαστή συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας τονίζοντας ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο διείσδυσης της ασφαλιστικής αγοράς και μεγαλύτερη προστασία ασφαλισμένων και ασφαλίσματος. Σε ότι τον δεύτερο και τρίτο πυλώνα ασφάλισης, ο ρόλος και το διακύβευμα των ασφαλιστικών επιχειρήσεων εντοπίζεται πλέον και στη διαχείριση του κινδύνου. Αυτό θα υποχρεώσει τις εταιρείες , δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση σε θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης. “Η έναρξη των Solvency II συνεπάγεται μεγαλύτερες προκλήσεις για την προσαρμογή των εταιρειών. Κάθε επιχείρηση θα πρέπει να αναπροσαρμόσει τους στρατηγικούς σχεδιασμούς της” δήλωσε για τα Solvency II. Aναφερόμενος γενικότερα στην Εποπτεία, τόνισε ότι ενισχύεται σημαντικά ο ρόλος της ενώ και η EIOPA (πανευρωπαική εποπτική αρχή) καλεί τις ασφαλιστικές εταιρείες να ανταποκριθούν στις ασκήσεις προσομοίωσης .  Ο κ. Στουρνάρας έκλεισε την ομιλία του δηλώνοντας ότι η Εποπτεία (Τράπεζα της Ελλάδας) δεν μπορεί και δεν πρέπει  να εφησυχάσει.

 

  1.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*