Άλλη μια ελληνική… πρωτοτυπία: ΜΕΘ χωρίς φυσικοθεραπευτές

Μια σημαντική παράλειψη, όχι τόσο με τυπικό αλλά κυρίως με ουσιαστικό περιεχόμενο, εμπεριέχει η πρόσφατη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κάλυψη κενών θέσεων σε νοσοκομεία όλης της χώρας, με στόχο την ενεργοποίηση κλειστών κρεβατιών σε ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΝΝ και άλλες ειδικές μονάδες. Η πρόσκληση δεν περιλαμβάνει την προκήρυξη ούτε μίας (1) θέσης φυσικοθεραπευτή.

«Είναι διεθνώς αποδεκτό ότι για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και με ασφάλεια οι ΜΕΘ χρειάζονται την παρουσία φυσικοθεραπευτών» λέει ο Πέτρος Λυμπερίδης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ), τονίζοντας τον αναντικατάστατο ρόλο της συντηρητικής θεραπείας στη διαδικασία βελτίωσης της κλινικής εικόνας των ασθενών που νοσηλεύονται στις προαναφερόμενες μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ελάχιστη αναλογία φυσικοθεραπευτή ανά κλίνη, βάσει των διεθνών πρωτοκόλλων στελέχωσης και ασφαλούς λειτουργίας των ΜΕΘ, είναι 1:5.

«Σήμερα οι φυσικοθεραπευτές σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας στελεχώνουν κατά προτεραιότητα τις ΜΕΘ, καλύπτοντας σε κυκλικές βάρδιες τις ανάγκες λειτουργίας τους, αποτελώντας απαραίτητο μέρος του στελεχικού δυναμικού τους» αναφέρει σχετικά ο κ. Λυμπερίδης.

Δεδομένης, λοιπόν, της κυβερνητικής βούλησης να ανοίξει 120-130 κλίνες ειδικών μονάδων που παραμένουν κλειστές ελλείψει προσωπικού, θα έπρεπε να προκηρυχθούν επιπλέον 25 φυσικοθεραπευτές, με διάρκεια σύμβασης όση κι εκείνης του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που θα στελεχώσει τις μονάδες, δηλαδή 2 έτη.

«Για να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα η προσπάθεια σας, αλλά και για να υπάρχει συμμόρφωση με τους διεθνείς κανονισμούς είναι αναγκαία η συμπλήρωση των παραπάνω προσλήψεων με ανάλογες θέσεις φυσικοθεραπευτών» καταλήγει ο πρόεδρος του ΠΣΦ.

Πηγή: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*