Λιγότερα τα έσοδα από φόρους αλλά εντός στόχων

Μειωμένα σε σχέση με το 2014 αλλά εντός των στόχων που τέθηκαν με τον προϋπολογισμό εμφανίζονται τα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου, σύμφωνα με ειδική έκθεση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Στα αξιοσημείωτα των ευρημάτων είναι ότι αυξήθηκαν το 2015 τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων, καθώς και ότι σημειώθηκε μικρή επιδείνωση της σχέσης άμεσων-έμμεσων φόρων προς όφελος των δεύτερων.

Ειδικότερα, από τα στοιχεία προκύπτουν τα εξής:

  • Τα συνολικά φορολογικά έσοδα το 2015 διαμορφώθηκαν στα 43,6 δις ευρώ έναντι 44,2 το 2014. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της μείωσης οφείλεται στο γεγονός ότι δυο δόσεις του ΕΝΦΙΑ πληρώνονται τους πρώτους δυο μήνες του 2016 και έτσι τα έσοδά τους δεν καταγράφηκαν το 2015.
  • Τα έσοδα από την άμεση φορολογία διαμορφώθηκαν το 2015 στα 19,8 δις ευρώ έναντι 20,4 το 2014. Η μείωση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στις δυο δόσεις του ΕΝΦΙΑ που προαναφέρθηκαν.
  • Τα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητα (μείωση 0,35%). Ωστόσο, η μοναδική κατηγορία φόρου εισοδήματος που παρουσιάζει αύξηση είναι στο εισόδημα από μισθωτούς και συνταξιούχους, κατά 11%. Χωρίς να δίνεται εξήγηση για αυτήν την αύξηση, ο πιθανότερος λόγος είναι η αύξηση της απασχόλησης από τα τέλη του 2014 μέχρι τον εκτροχιασμό της οικονομίας στα μέσα του 2015.
  • Το μερίδιο των έμμεσων φόρων στα συνολικά φορολογικά έσοδα μειώθηκε από το 46,25% στο 45,5%.
  • Τα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων (επιχειρήσεων κλπ.) αυξήθηκαν κατά 9% σε σχέση με το 2014. Η αύξηση αυτή έχει να κάνει με την αναδρομική αύξηση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις από το 80% στο 100%.
  • Τα έσοδα από το ΦΠΑ διατηρήθηκαν στο ύψος τους παρά την ύφεση στην οικονομία (αύξηση εσόδων ΦΠΑ κατά 0,09%).

Πηγή: ΧΡΗΜΑWEEK

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*