Μαύροι κωδικοί και διπλά βιβλία στην αγορά

Αύξηση των «μαύρων» κωδικών συνεργατών σε ασφαλιστικά γραφεία παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε η παρατεταμένη ύφεση στην ασφαλιστική αγορά.

Η μειωμένη παραγωγή, οι πιέσεις στα ασφάλιστρα κυρίως του κλάδου Ασφάλισης Οχημάτων, αλλά και το «ψαλίδισμα» των προμηθειών, στέρησαν μεγάλο μέρος του εισοδήματος που απολάμβαναν το 2008 οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι, ενώ η αύξηση της φορολόγησης και η διόγκωση των συνταξιοδοτικών τους υποχρεώσεων επιβάρυναν τις υποχρεώσεις τους προς το δημόσιο και τα Ταμεία Ασφάλισης.

Υψηλόβαθμος παράγοντας της αγοράς, ο οποίος ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, έκανε λόγω για διπλά βιβλία τα οποία διατηρούν ορισμένα γραφεία στην αγορά, ένα με τους κωδικούς των συνεργατών που δηλώνονται στην εφορία και κόβονται παραστατικά για τις αμοιβές τους και ένα δεύτερο με τις «μαύρες» ή αλλιώς αδήλωτες συνεργασίες.

Ο ίδιος παράγοντας τόνισε ότι κρούσματα «μαύρων» συνεργασιών καταγράφονται περισσότερο στην περιφέρεια και λιγότερο στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Θέλοντας μάλιστα να γίνει πιο συγκεκριμένος, έφερε ως παράδειγμα δύο τοπικές αγορές της περιφέρειας. Την Κατερίνη και τα Ιωάννινα, όπου στη μεν πρώτη ο συνολικός αριθμός των αδειών υπολογίζεται σε περίπου 180 και στη δεύτερη, που πληθυσμιακά είναι μεγαλύτερη, οι άδειες είναι σαφώς λιγότερες. Υπολογίζονται σε 130

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*