Eλληνίδα διακρίνεται για την έρευνά της στο DNA

Το χάλκινο μετάλλιο του CNRS (του μεγαλύτερου ερευνητικού κέντρου στην Ευρώπη) στην κατηγορία των Επιστημών Βιολογίας κέρδισε μια Ελληνίδα για το ερευνητικό της έργο στους πολλαπλούς κυτταρικούς μηχανισμούς επιδιόρθωσης του DNA, που ενεργοποιούνται από τα κύτταρα. Το βραβείο αυτό αποτελεί μια πολύ σημαντική διάκριση ανάμεσα στα μέλη της επιστημονικής κοινότητας κι απονέμεται για την πρώτη ερευνητική δραστηριότητα ενός επιστήμονα, ως αναγνώριση της ποιότητας της έρευνας και του διεθνούς της αντίκτυπου.

Η διάκριση ανήκει στην Εύη Σούτογλου, απόφοιτη του Πανεπιστημίου Κρήτης και ερευνήτρια σήμερα στο IGBMC (Institut Génétique Biologie Moléculaire Cellulaire) του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, τα αποτελέσματα του έργου της οποίας οδήγησαν στην ταυτοποίηση της πρωτεΐνης SET, που διαδραματίζει κύριο ρόλο στην επιδιόρθωση των ταυτόχρονων τραυμάτων του DNA.

Στην καρδιά των κυττάρων, το DNA κινδυνεύει συνεχώς από εξωτερικούς και εσωτερικούς παράγοντες (ακτινοβολία, χημικά προϊόντα κ.τ.λ.). Ο διπλός έλικας του DNA, λοιπόν, επιβαρύνεται από χιλιάδες «τραυματισμούς», οι οποίοι παρεμβαίνουν σε λειτουργίες, όπως στην κυτταρική αντιγραφή. Αν αυτές οι ανωμαλίες δεν επιδιορθωθούν, ή επιδιορθωθούν με λάθος τρόπο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές λειτουργίας που θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του κυττάρου.

Σύντομο βιογραφικό της Ε. Σούτογλου

Η Εύη Σούτογλου ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο Κρήτης το 2002, με την εκπόνηση της διατριβής της στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΤΕ). Κατόπιν συνέχισε ως μετα-διδακτορική ερευνήτρια, την περίοδο 2002-2003 στο Στρασβούργο, στο IGBMC (Institut Génétique Biologie Moléculaire Cellulaire ) και την περίοδο 2003-2008 στο National Cancer Institute, στην Βηθεσδά των ΗΠΑ.

Από το 2009 εργάζεται ως επικεφαλής ερευνών στο IGBMC στο Στρασβούργο, ενώ για το ερευνητικό της έργο έχει αποσπάσει πολλές διακρίσεις, όπως υποτροφίες (MARIE CURIE, HFSP) και τα βραβεία NIH Fellows Research το 2006, Human Frontiers Career Development το 2009, Marie Curie Reintegration (IRG) το 2010 και EMBO Yound Investigator (YIP) το 2013.

Πηγή: goodnews.gr (μέσω virus.com.gr)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*