Παιδί στον γιατρό, οικογενειακοί γιατροί

Ποτέ πια μόνα τα παιδιά κατά τη διάρκεια ιατρικής πράξης

Την ευρέως εφαρμοζόμενη πρακτική της απομάκρυνσης των γονέων κατά τη διενέργεια ιατρικών πράξεων σε ανήλικα τέκνα ανατρέπει με απόφασή του το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ).

anakoinosiΠαλαιότερα συνέβαινε πιο συχνά, αλλά και σήμερα ακόμη το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία ζητούν από τους γονείς ή τους κηδεμόνες που συνοδεύουν παιδιά και εφήβους να παραμείνουν εκτός του εξεταστηρίου για όσο διάστημα διαρκεί η ιατρική πράξη. Όπως βλέπουμε, μάλιστα, στη φωτό δεξιά από το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, οι συνοδοί δεν παροτρύνονται απλώς να εξέλθουν, αλλά τους απαγορεύεται η είσοδος. Για το θέμα πολλοί γονείς έχουν αντιδικήσει με το προσωπικό των νοσοκομείων, ενώ κάποιοι πιο θερμόαιμοι έχουν πιαστεί ακόμη και στα χέρια.

Σύμφωνα, ωστόσο, με όσα εφαρμόζονται σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες αλλά και στα περισσότερα ιδιωτικά θεραπευτήρια, η παρουσία του γονέα θα πρέπει να επιτρέπεται και να ενθαρρύνεται ακόμη, εφόσον δεν συντρέχουν ειδικοί λόγοι για το αντίθετο. Αυτό λίγο έως πολύ υποστηρίζει και η Ολομέλεια του ΚΕΣΥ, η οποία γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της παρουσίας των γονέων, απαντώντας σε εξώδικη δήλωση-αίτηση-αναφορά. Το σκεπτικό της απόφασης, όπως διευκρινίζεται, στοχεύει στη διευκόλυνση του ιατρικού έργου, καθώς το παιδί θα είναι πιο ήρεμο και άρα πιο συνεργάσιμο.

Η γνώμη της Ολομέλειας του ΚΕΣΥ διαφοροποιείται σε ό,τι αφορά τους εφήβους, αφού επισημαίνεται ότι θα πρέπει να γίνεται σεβαστή η επιθυμία των ασθενών να είναι μόνοι τους με τον ιατρό.

Ακολουθεί η απόφαση:

KESY_2016_1

KESY2016_2

Πηγή: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*