Άμεση η ανάγκη χαλάρωσης των capital controls για την κανονική λειτουργία της ασφαλιστικής αγοράς

Της Μαργαρίτας Αντωνάκη, γενικής διευθύντριας ΕΑΕΕ

Οι εξελίξεις του καλοκαιριού με την επιβολή της τραπεζικής αργίας αρχικά και των capital controls στη συνέχεια, ήταν πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα. Η κοινωνία και η οικονομία μετά το πρώτο σοκ, κλήθηκαν γρήγορα να βρουν τρόπους να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα ώστε να επανέλθουν οι δραστηριότητες σε φυσιολογικούς ρυθμούς, πάντα στο πλαίσιο των περιορισμών.

Για την ασφαλιστική αγορά οι άμεσες επιπτώσεις των capital controls αφορούσαν θέματα διαδικαστικής φύσεως (καταβολή ασφαλίστρων, αντασφαλίστρων, αποζημιώσεων), τα οποία ο κλάδος χειρίστηκε με ευελιξία και προσαρμοστικότητα.

Όμως, σήμερα, τέσσερις μήνες μετά, παρά τη σταδιακή χαλάρωση των capital controls, παραμένουν σημαντικά προβλήματα που πρέπει να επιλύσει άμεσα η Πολιτεία προκειμένου να επανέλθει η κανονική λειτουργία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων.

Επείγουσα προτεραιότητα για την ασφαλιστική αγορά αποτελεί η χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών που αφενός έχουν «παγώσει» την πώληση νέων ασφαλιστικών προϊόντων Ζωής συνδεδεμένων με επενδύσεις (unit linked) και αφετέρου εμποδίζουν την ελεύθερη άσκηση της επενδυτικής πολιτικής.

Η αδυναμία πώλησης νέων προϊόντων unit linked έχει δυσμενείς συνέπειες στην πορεία των Ασφαλίσεων Ζωής που στήριζαν τα παραγωγικά αποτελέσματα της ασφαλιστικής αγοράς. Επιπλέον, φέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην ασφαλιστική αγορά: Οι πελάτες των ασφαλιστικών εταιριών που ενδιαφέρονται για τα συγκεκριμένα προγράμματα δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, το εισόδημα των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών μειώνεται, τα έσοδα των ασφαλιστικών επιχειρήσεων κινούνται πτωτικά.

Αρνητικές οι επιπτώσεις των capital controls και στο σκέλος των επενδύσεων, με τους περιορισμούς στην επένδυση κεφαλαίων στο εξωτερικό, ιδιαίτερα σε συνάρτηση με την επικείμενη εφαρμογή του Solvency II.

Η ΕΑΕΕ συνεχίζει τις προσπάθειες να πείσει για την ανάγκη χαλάρωσης των κεφαλαιακών περιορισμών που θα επιτρέψει στην ασφαλιστική αγορά να επανέλθει σταδιακά σε απόλυτα φυσιολογική λειτουργία, επιτελώντας τον σταθεροποιητικό της ρόλο στην κοινωνία και την οικονομία.

Πηγή: Ασφαλιστικά Νέα

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*