Παρέμβαση Στουρνάρα για τον πανικό στο ΧΑ

«Αβάσιμο» χαρακτήρισε τον πανικό που επικράτησε τα τελευταία 24ωρα στη χρηματιστηριακή αγορά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, αλλά προειδοποίησε ότι θα είναι καταστροφικές οι συνέπειες για τη χώρα εάν δεν ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση από τους θεσμούς.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε ότι η άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα συνδράμει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και στην επιστροφή των καταθέσεων.

Απευθυνόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην κυβέρνηση, ο κ. Στουρνάρας τόνισε: «Πρέπει να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν σε αδιέξοδο. Κάθε ώρα που αποτυγχάνουμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση, το κλίμα επιβαρύνεται».

Σχετικά με τις τράπεζες, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση σήμερα είναι η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και, σε αυτό το πλαίσιο, η Τράπεζα της Ελλάδος θα θέσει συγκεκριμένους στόχους μείωσης προβληματικών δανείων για κάθε τράπεζα ξεχωριστά, αρχής γενομένης από το β΄εξάμηνο του 2016.

Δραστικές παρεμβάσεις για τα «κόκκινα δάνεια» ζήτησε, εν τω μεταξύ, από τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί, κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γαλλίδα αξιωματούχος κάλεσε τους Έλληνες τραπεζίτες να προτείνουν τολμηρά μέτρα για τη διαχείριση των «κόκκινων δανείων», υπογραμμίζοντας ότι ως τώρα οι διοικήσεις έκαναν πολύ διστακτικά βήματα.

Επιπλέον, γνωστοποίησε ότι στο εξής ο εποπτικός μηχανισμός θα ελέγχει με αυστηρότητα τις πάσης φύσεως χρηματοδοτήσεις που παρέχουν οι τράπεζες σε επιχειρήσεις και οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται για τον περιορισμό της έκθεσης των τραπεζών σε ρίσκα χρηματοδότησης του κράτους.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*