Πόσο κινδυνεύει η χώρα μας από τον ιό Ζίκα;

Δυνητική απειλή και για τη χώρα μας αποτελεί ο ιός Zika (Ζίκα), που αν κι εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ουγκάντα το 1947 δεν επεκτάθηκε ευρέως στο δυτικό ημισφαίριο πριν από τον περασμένο Μάη, όταν εκδηλώθηκε η επιδημία στη Βραζιλία, ενώ τον τελευταίο έναν χρόνο έχει επεκταθεί στη Νότια και Κεντρική Αμερική, προκαλώντας τρόμο στις εγκύους και όχι μόνο.

Αν και η Ελλάδα βρίσκεται σε άλλη ήπειρο, η πιθανότητα να εμφανιστούν κρούσματα και στη χώρα μας δεν είναι απίθανη, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να χαρακτηρίζει τον Zika «παγκόσμια απειλή για τη Δημόσια Υγεία».

mosquitoΌπως λέει η Dr. Maria Goreti Rosa‐Freitas από το Mosquitoes Laboratory, Oswaldo Cruz Institute ‐ FIOCRUZ, Rio de Janeiro, Brazil, ο Zika «αποτελεί απειλή και για άλλες περιοχές του πλανήτη στις οποίες ο ιός ήταν άγνωστος μέχρι σήμερα». Ο λόγος είναι πως στη Nότια Ευρώπη, άρα και στην Ελλάδα, τα κουνούπια Aedes που αποτελούν τον ξενιστή του ιού ενδημούν, ενώ επιπλέον παράγοντα κινδύνου αποτελεί το ήπιο κλίμα και οι συχνές μετακινήσεις τουριστών και προσφύγων, σε συνδυασμό με την έλλειψη ανοσίας του πληθυσμού.

Η Dr. Maria Goreti Rosa‐Freitas βρέθηκε πρόσφατα στη χώρα μας καλεσμένη του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ (ΕΙΠ), για να μιλήσει σε εκδήλωση ειδικά για το θέμα, προκειμένου να μοιραστεί τις γνώσεις και την εμπειρία της αναφορικά με τα χαρακτηριστικά του ιού και τις απαιτήσεις για ετοιμότητα και επιτήρησή του. Όπως επισήμανε, το επίπεδο του ξενιστή «αποτελεί το κύριο μέτρο ελέγχου που μπορεί να ληφθεί, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία ή εμβόλιο για το αναδυόμενο αυτό παθογόνο», που συνδέεται με την εμφάνιση τερατογένεσης σε νεογνά και με νευρολογικές επιπλοκές του συνδρόμου Guilain‐Barré στους ενήλικες.

Έτοιμο για τον ιό Ζίκα το Παστέρ

pasteur_testtubesΤην ετοιμότητά του να δράσει σε αυτό το επίπεδο δηλώνει από την πλευρά του το ΕΙΠ.

Όπως ανακοίνωσε το Διαγνωστικό του Τμήμα, «στα πλαίσια των μοριακών και ορολογικών εξετάσεων που πραγματοποιεί για την ανίχνευση αναδυόμενων παθογόνων μεταδιδόμενων από τα κουνούπια, όπως ο ιός του Δυτικού Νέιλου, ο δάγγειος πυρετός και ο ιός Chikumgumya, έχει τη δυνατότητα παροχής διαγνωστικών εξετάσεων και για την ανίχνευση του ιού Zika».

 

 

Πηγή: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*