Σε θετική πορεία η ασφαλιστική αγορά της Κύπρου

Ανοδική πορεία σημειώνει η ασφαλιστική βιομηχανία στην Κύπρο, παρά τη συνεχιζόμενη κρίση και τις μεγάλες προκλήσεις που έχει ενώπιον της, όπως είναι το ΓεΣΥ, η Φερεγγυότητα και ο εκσυγχρονισμός του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΑΕΚ) Άρτεμις Παντελίδου μιλώντας από το βήμα της 38ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016, παρουσία εκπροσώπων ασφαλιστικών εταιρειών και άλλων εμπλεκομένων στην ασφαλιστική αγορά.

Σύμφωνα με την κ. Παντελίδου, ο ασφαλιστικός τομέας κατέβαλε σε αποζημιώσεις και ωφελήματα κατά  τα τελευταία πέντε δύσκολα οικονομικά χρόνια ποσό 3 δισ. €, εκπληρώνοντας  στο ακέραιο τις δεσμεύσεις του προς τους ασφαλιζόμενους και στην αγορά, συμβάλλοντας στη ρευστότητα χρήματος και διατηρώντας τις θέσεις εργασίας του.

Αναφερόμενη στην πορεία της ασφαλιστικής βιομηχανίας, η κ. Παντελίδου είπε ότι τα συνολικά ασφάλιστρα για το 9μηνο 2015 ανήλθαν σε 550 εκατ. € έναντι 549 εκατ. € την αντίστοιχη περίοδο, σημειώνοντας οριακή αλλά θετική ανάπτυξη κατά 0,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο 2014, όπου υπήρξε πτώση κατά 3,8%.

Θετικό πρόσημο παρουσίασαν το 9μηνο και οι δύο κλάδοι, ζωής και γενικής φύσης, δικαιώνοντας τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου κατά την περσινή γενική συνέλευση, τόνισε η κ. Παντελίδου. Συγκεκριμένα, ο κλάδος ζωής παρουσίασε άνοδο κατά 0,4% το 9μηνο 2015, σε σχέση με πτώση 6,4% αντίστοιχα το 2014, με τα ασφάλιστρα να ανέρχονται στα 228,3 εκατ. € έναντι 227,5 εκατ. €. Ο γενικός κλάδος σημείωσε οριακή αύξηση κατά 0,1%, σε σύγκριση με την πτώση 2% το 2014, με τα ασφάλιστρα να ανέρχονται στα 321,7 εκατ. € έναντι 321,5 εκατ €.

Κάνοντας λόγο για τη συνεισφορά της ασφαλιστικής βιομηχανίας στην οικονομία και  στην κοινωνία, η πρόεδρος του Συνδέσμου σημείωσε ότι το 9μηνο του 2015 οι ασφαλιστικές εταιρείες κατέβαλαν, υπό μορφή αποζημιώσεων και ωφελημάτων, το ποσό των 334,4 εκατ. €, αποκαθιστώντας οικονομικές ζημιές προσώπων και επιχειρήσεων, ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια η συνολική συνεισφορά της βιομηχανίας ανήλθε στα 3 δισ. €.

Πέραν, όμως αυτής της συνεισφοράς προς την αγορά, ο ασφαλιστικός κλάδος διατήρησε θέσεις εργασίας, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή και περιορίζοντας το οξύ πρόβλημα της ανεργίας, είπε η κ. Παντελίδου. Την ίδια ώρα, ο ασφαλιστικός κλάδος συνέχισε την επιτυχή διαχείριση επενδύσεων που ξεπερνούν τα 1,8 δισ. €.

Ωστόσο, όπως τόνισε η κ. Παντελίδου, παραμένουν σοβαρές προκλήσεις, τις οποίες ο Σύνδεσμος οφείλει να διαχειριστεί με σύνεση και σοβαρότητα. Η σημαντικότερη από αυτές είναι η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τη Φερεγγυότητα, η γνωστή Solvency II, για την οποία εκκρεμεί η έγκριση του νομοσχεδίου από την κυπριακή Βουλή, ώστε να τεθεί αμέσως σε εφαρμογή.

Συνταξιοδοτικό και ΓεΣΥ

Επιπλέον, η κ. Παντελίδου αναφέρθηκε στην ανάγκη για  ευρύτερο εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, καλώντας την Πολιτεία να πάρει πρωτοβουλίες και με τόλμη να προχωρήσει στην εφαρμογή τους.

Όπως ανέφερε, το σημερινό περιβάλλον σ’ αυτό τον τομέα παραμένει γραφειοκρατικό και αδυνατεί να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις της εποχής και της κοινωνίας, να στηρίξει την αναγκαιότητα για βιώσιμη πολιτική, που να διασφαλίζει το επίπεδο ζωής των ανθρώπων κατά τη συντάξιμη ηλικία. Ο στόχος αυτός, πρόσθεσε, μόνο μέσα από τον αποτελεσματικό συνδυασμό δημόσιας και ιδιωτικής ασφάλισης μπορεί να επιτευχθεί.

Όσον αφορά το Γενικό Σχέδιο Υγείας, η πρόεδρος του ΣΑΕΚ ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος επιδιώκει να διατηρήσει τον ρόλο του στον τομέα της υγείας για να συνεχίσει να εξυπηρετεί τους πολίτες. Το ζητούμενο όλων πρέπει να είναι η δημιουργία ενός ισότιμου καθεστώτος υγιούς ανταγωνισμού και συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, υπογράμμισε.

«Εμείς θα  επιμείνουμε στον σωστό τρόπο εφαρμογής του ΓεΣΥ, ώστε να ενισχυθεί ο τομέας της δημόσιας υγείας, να μη φορτωθεί τεράστια βαρίδια η οικονομία και να μην καταστραφεί ένα επιτυχημένο μέρος του ιδιωτικού τομέα. Εξάλλου δεν ζητούμε τίποτε περισσότερο από το να συνεχίσουμε να προσφέρουμε ψηλού επιπέδου υπηρεσίες σ’ όλους τους πολίτες και αυτοί να έχουν το δικαίωμα της επιλογής ως προς το πού και με ποιον οργανισμό θα ασφαλιστούν», κατέληξε η πρόεδρος του ΣΑΕΚ.

Τέλος, η κ. Παντελίδου εξέφρασε την ετοιμότητα του ΣΑΕΚ για περαιτέρω διάλογο με το Υπουργείο Υγείας σχετικά με το ΓεΣΥ.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*