Έτοιμοι για υποχωρήσεις προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση

Μετά τις δύσκολες «αναγνωριστικές» συνομιλίες στην Αθήνα με τους επικεφαλής των Θεσμών και τα ψυχρά μηνύματα που έλαβε ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο όταν ζήτησε πολιτική διαπραγμάτευση για τα θέματα της αξιολόγησης, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει ορισμένες υποχωρήσεις, πρωτίστως στα ζητήματα του ασφαλιστικού, με στόχο να επανέλθει στις αρχές Μαρτίου η Τρόικα στην Αθήνα για την τελική συμφωνία πριν από το Πάσχα των καθολικών (27 Μαρτίου).

Κυβερνητικά στελέχη ομολογούν σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες ότι δεν περιμένουν πλέον πολλά από μια διαπραγμάτευση σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, την οποία δεν φαίνεται να επιθυμεί η καγκελάριος Μέρκελ, που αυτήν την περίοδο είναι πολιτικά αποδυναμωμένη, λόγω της αμφισβήτησης των χειρισμών της στο προσφυγικό και έχει αφήσει εν λευκώ τη διαχείριση του ελληνικού ζητήματος στον Β. Σόιμπλε. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, με τη σειρά του, διαμηνύει ότι αν η Ελλάδα δεν εφαρμόσει κατά γράμμα όσα έχει συμφωνήσει το καλοκαίρι, ικανοποιώντας όχι μόνο την Κομισιόν αλλά και τους «σκληρούς» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δεν θα διστάσει να επαναφέρει την πρότασή του για «προσωρινό» Grexit.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι θα χρειαστεί νέα αναθεώρηση του σχεδίου της για το ασφαλιστικό, για να αποφευχθεί ένα παρατεταμένο μπλοκάρισμα της διαπραγμάτευσης, που, σύμφωνα με τα πιο απαισιόδοξα σενάρια, θα μπορούσε να «συρθεί» ακόμη και ώς το καλοκαίρι, όταν πλέον θα έχει εξαντληθεί η ρευστότητα του ελληνικού Δημοσίου. Ταυτόχρονα όμως κυβερνητικά στελέχη λένε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν δεκτές όλες οι απαιτήσεις των Θεσμών, ιδιαίτερα αν αυτές αφορούν μεγάλες μειώσεις συντάξεων και πολλά πρόσθετα μέτρα για το δημοσιονομικό κενό του 2016 και των επόμενων ετών. «Θα γίνουν κινήσεις καλής θέλησης», υπογραμμίζουν, «αλλά υπάρχουν και όρια που δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε».

Για το ασφαλιστικό, που αποτελεί χωρίς αμφιβολία το μεγαλύτερο εμπόδιο στη συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης, η κυβέρνηση εξετάζει σενάρια προσαρμογής σε ορισμένες από τις βασικές απαιτήσεις των δανειστών, τις οποίες ζήτησε και έλαβε εγγράφως από τους Θεσμούς ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ακριβώς για να υπάρχει μια γενική κατεύθυνση για τις αλλαγές που θα κάνει στο αρχικό σχέδιό του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απαίτηση των δανειστών να μη γίνουν μεγάλες αυξήσεις στις εισφορές για να καλυφθούν οι επικουρικές συντάξεις θα μπορούσε μερικώς να ικανοποιηθεί, με μια «λελογισμένη» περικοπή των συντάξεων και, αντίστοιχα, μικρότερη αύξηση εισφορών. Εξετάζεται, επίσης, η δυνατότητα «ψαλιδίσματος» των κύριων συντάξεων πάνω από κάποιο όριο (π.χ. 1.000 ευρώ), αλλά και η ελάφρυνση των επιβαρύνσεων στις εισφορές αγροτών και επαγγελματιών, που η Τρόικα θεωρεί ότι θα έχουν μικρή αποτελεσματικότητα, καθώς θα λειτουργήσουν σαν κίνητρο φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής.

Η πολιτική εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι με ορισμένες υποχωρήσεις για το ασφαλιστικό, στο οποίο δίνει ιδιαίτερη έμφαση το ΔΝΤ, η διαπραγμάτευση για τα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας θα προχωρήσει χωρίς άλλα προβλήματα, αλλά αυτό μένει να αποδειχθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Πηγή: XΡΗΜΑWEEK

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*