Καθυστέρησαν δραματικά με τη γρίπη

Του Αιμίλιου Νεγκή, διευθυντή σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine

Την υποτίμησαν φέτος τη γρίπη. Ενώ ήταν γνωστό από τα προηγούμενα χρόνια ότι η νόσος κορυφώνεται το Φεβρουάριο, υπήρξε καθυστέρηση στην έγκριση των προσλήψεων νοσηλευτών παρότι οι συμβάσεις είχαν λήξει από τον Οκτώβριο. Το αποτέλεσμα; Ένας στους τέσσερις ασθενείς πεθαίνει πριν βρεθεί κενό κρεβάτι!

Θα μου πείτε ότι το πρόβλημα με την έλλειψη κλινών εντατικής δεν είναι νέο. Πράγματι. Ωστόσο, φέτος οι συμβάσεις 170 νοσηλευτών που είχαν προσληφθεί μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ άρχισαν να λήγουν από τις αρχές Οκτωβρίου και ενώ η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ είχε ενημερώσει επανειλημμένως την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Η Αριστοτέλους λοιπόν επέδειξε πρωτοφανή αβελτηρία. Αντέδρασε καθυστερημένα, παρατείνοντας τις συμβάσεις για λίγες εβδομάδες, αλλά αυτό δεν απέδωσε, καθώς κάποιοι είχαν εγγραφεί ήδη στο ταμείο ανεργίας. Έτσι, οδηγηθήκαμε στο κλείσιμο και άλλων κλινών εντατικής.

Μάλιστα, η αναγκαία Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για την πρόσληψη 400 νοσηλευτών υπογράφηκε μόλις την περασμένη Παρασκευή! Δηλαδή, αν όλα πάνε καλά, θέλουμε τουλάχιστον ένα μήνα για να ολοκληρωθούν οι προσλήψεις μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ. Όπως εξελίσσεται η νόσος, είναι πιθανό μέσα σε ένα μήνα να έχουμε τουλάχιστον 40 θύματα!

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, επικρατούν συνθήκες… πολέμου στο κέντρο επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ, που διαχειρίζεται τις κλίνες εντατικής στην Αττική. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, υπάρχουν στιγμές που τα εκκρεμή αιτήματα για κενό κρεβάτι αγγίζουν τα 80 – αριθμός ρεκόρ! Εξ αυτών, περίπου τα μισά αιτήματα αφορούν κρούσματα γρίπης.

Όλα δείχνουν ότι πληρώνουμε πολύ ακριβά την παντελή έλλειψη προετοιμασίας και όσον αφορά τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 95% των ασθενών που χρειάστηκαν νοσηλεία στη ΜΕΘ δεν είχαν κάνει το εμβόλιο, παρά το γεγονός ότι ανήκαν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Εκ των υστέρων βλέπουμε πως η καλοκαιρία που επικράτησε στη χώρα μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων οδήγησε πολλά άτομα που ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου (ηλικιωμένοι, χρόνιοι ασθενείς κλπ) να μην κάνουν το εμβόλιο της εποχικής γρίπης. Και το Υπουργείο Υγείας δεν αντέδρασε.

Άλλωστε, όσο τραγικό και αν ακούγεται, το Υπουργείο Υγείας δεν έχει καμία εικόνα για τα ποσοστά εμβολιασμού του πληθυσμού. Δεν διεξάγει καμία έρευνα ούτε συλλέγει δεδομένα. Για καμπάνια ενημέρωσης, ούτε λόγος να γίνεται…

Υπάρχει και ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα. Το «κάζο» με την πανδημία της γρίπης, που δεν ήρθε το 2009, έχει προκαλέσει εύλογα ως ένα βαθμό μια τάση αμφισβήτησης της αξίας γενικά των εμβολίων.

Φαινόμενο που διογκώνεται με το πέρασμα του χρόνου και αποτυπώνεται στη μείωση των εμβολιασμών στα μικρά παιδιά και λόγω της οικονομικής κρίσης.

Αυτή η εξέλιξη σε συνδυασμό με την αθρόα είσοδο στη χώρα χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών αποτελεί ωρολογιακή βόμβα για τη δημόσια υγεία της χώρας.

Είναι προφανές ότι χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας όμως δείχνει να μην έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος. Ενώ ο κόσμος πεθαίνει λόγω έλλειψης κλινών εντατικής, οι κ.κ. Ξανθός και Πολάκης δείχνουν να ενδιαφέρονται περισσότερο για τις ρυθμίσεις από το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα»!

Υ.Γ.: Υπάρχει περίπτωση να προσληφθούν νοσηλευτές, αλλά να μη λειτουργούν οι κλίνες! Εδώ και δύο ολόκληρα χρόνια είναι χωρίς συντήρηση περίπου 50 υπερσύγχρονες κλίνες εντατικής, που αγοράστηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ ακριβώς για τη γρίπη και μας στοίχισαν 1,2 εκατ. ευρώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*