EAEE: Υπέρμετρη η φορολογική επιβάρυνση στα προγράμματα υγείας

Η πρόσφατη εφαρμογή αυξημένου, ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 23% στο τελικό κόστος νοσηλείας των ασφαλισμένων σε ιδιωτικές κλινικές έχει ως αποτέλεσμα την υπέρμετρη επιβάρυνση των προγραμμάτων υγείας, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος.

Μετά τις σχετικές αποφάσεις της φορολογικής διοίκησης, οι υπηρεσίες των ιδιωτικών κλινικών προς τους νοσηλευόμενους ασθενείς και μάλιστα στο σύνολό τους υπόκεινται στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, ο οποίος αυξήθηκε από 13% σε 23%. Αυτό σημαίνει ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι χαμηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν για επιμέρους υπηρεσίες και αγαθά της νοσηλείας (όπως τα φάρμακα, που υπάγονται στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6%).

Παράλληλα, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις αποδίδουν στο κράτος έμμεσο φόρο, τον φόρο ασφαλίστρων, ο οποίος από τον Ιούλιο του 2015 επίσης αυξήθηκε στον κλάδο υγείας από 10% σε 15%.

Τα προγράμματα υγείας στην Ελλάδα, σημειώνει η ΕΑΕΕ, λόγω των πολλαπλών και ανεξέλεγκτων αυξήσεων που υφίστανται οι αποζημιώσεις υγείας (από την υιοθέτηση νέων και συνήθως υψηλού κόστους ιατρικών πράξεων, από την αυξανόμενη συχνότητα των μακροχρόνιων και σοβαρών παθήσεων, κ.ά.), ήδη λειτουργούν σε οριακό επίπεδο.

«Οι πρόσφατες φορολογικές αυξήσεις επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το κόστος των προγραμμάτων υγείας, στα οποία βασίζεται μεγάλο μέρος του πληθυσμού για να διασφαλίσει πρόσβαση στις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας, αποφορτίζοντας ταυτόχρονα το ήδη επιβαρυμένο σύστημα κοινωνικών παροχών.

»Είναι, κατά συνέπεια, προς το συμφέρον του ασφαλιστικού συστήματος και των Ελλήνων πολιτών να υπάρξει μέριμνα ούτως ώστε η ιδιωτική ασφάλιση υγείας να παραμείνει ένα προσιτό αγαθό για το ευρύ κοινό» καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΑΕΕ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*