Με το ΠΑΣΟΚ συναντήθηκαν τα Επιμελητήρια Αθήνας, Πειραιά και ΜμΕ

Συνάντηση με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και άλλα στελέχη πραγματοποίησε την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου αντιπροσωπεία των Επαγγελματικών και Βιοτεχνικών Επιμελητηρίων Αθήνας-Πειραιά, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων συναντήσεών τους με τα πολιτικά κόμματα.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η κρίση που μαστίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την οικονομία, με έμφαση στις ασκούμενες πολιτικές και ειδικότερα σε προβλήματα όπως το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το αναπτυξιακό.

Από πλευράς Επιμελητηρίων συμμετείχαν και οι κ.κ.: Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Παύλος Ραβάνης, πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γεώργιος Μπενέτος, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά & Νησιωτικών Επιμελητηρίων ΕΕ (Insuleur) και Ανδριανός Μιχάλαρος, πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά.

Οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων εξέθεσαν την οικτρή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύστερα από 7 χρόνια κρίσης και σκληρών μέτρων, σημειώνοντας ότι έφτασαν στα όριά τους και, αν δεν αναστραφεί η κατάσταση και δεν ασκηθούν πολιτικές αναζωογόνησης και ανάκαμψης της οικονομίας, το μέλλον τους είναι ζοφερό. Την εικόνα αυτή επιβεβαιώνει η αδυναμία πληρωμής φόρων και εισφορών, ή τήρησης των ρυθμίσεων για τις οφειλές, και φυσικά το κλείσιμο ή η φυγή στο εξωτερικό για όσες αυτό είναι δυνατό. Τα νέα βάρη που φέρνει το ασφαλιστικό και το φορολογικό, αν τελικά επιβληθούν, θα αποτελέσουν το κύκνειο άσμα πολλών επιχειρήσεων, τόνισαν οι επικεφαλής των Επιμελητηρίων και κατέθεσαν σχετικό ΥΠΟΜΝΗΜΑ με τις θέσεις τους.

pasok epimelitiria 3.2.2016_PHOTOΑπό την πλευρά της η κ. Γεννηματά δήλωσε: «Η συνάντηση είχε πολύ μεγάλη σημασία για το ΠΑΣΟΚ, γιατί πιστεύουμε ειλικρινά ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μπορεί να έρθει μόνο μέσα από τη στήριξη της ελληνικής μικρομεσαίας επιχείρησης. Έχει πολύ μεγάλη σημασία λοιπόν να συνεργαστούμε για συγκεκριμένες προτάσεις, έτσι ώστε να δώσουμε ώθηση να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κυρίως έχει δε πολύ μεγάλη σημασία να αποσυρθεί η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό. Η πρόταση αυτή οδηγεί σε εισφοροδιαφυγή, φοροδιαφυγή, διάλυση των Ταμείων, σε αποδόμηση του κοινωνικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, εξοντώνει ολόκληρες κοινωνικές ομάδες και δεν εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Πρέπει λοιπόν να αποσυρθεί τώρα το σχέδιο αυτό και να ξεκινήσει ένας ειλικρινής διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους, χωρίς αποκλεισμούς αυτή τη φορά, προκειμένου να βρεθεί λύση».

«Εκθέσαμε στην κ. Γεννηματά το μείζον θέμα του ασφαλιστικού, φορολογικό όπως το αποκαλούμε εμείς, και τα προβλήματα που δημιουργεί στην επιχειρηματικότητα» είπε ο πρόεδρος του ΕΕΑ Γ. Χατζηθεοδοσίου. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι αντιλήφθηκε το εύρος του προβλήματος που δημιουργείται και ότι ουσιαστικά αντιλαμβανόμαστε πως η στράτευση τόσον επιχειρήσεων στην αυριανή απεργία αποδεικνύει ότι αυτό το μέτρο, αυτός ο νόμος, δεν μπορεί να περάσει. Είπαμε επίσης στην πρόεδρο ότι το μέλλον της επιχειρηματικότητας βρίσκεται στο να καταλάβουν οι κυβερνώντες ότι η οικονομία της χώρας θα σωθεί μόνο αν πάμε στην ανάπτυξη και όχι επιβάλλοντας νέους φόρους τις επιχειρήσεις.»

Ο πρόεδρος του ΒΕΑ Π. Ραβάνης δήλωσε: «Ενημερώσαμε την κ. Γεννηματά για τα θέματα που αφορούν το ασφαλιστικό και για την πρόταση την οποία έχουμε κάνει, ώστε οι συνάδελφοι οι οποίοι οφείλουν να “παγώσουν” τα παλιά τους χρέη και να πληρώνουν από δω και πέρα τις εισφορές τους. Μόνο με αυτόν τον τρόπο ένα μεγάλο μέρος των αυτοαπασχολούμενων θα αρχίσουν να πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές. Είδε την πρόταση με κατανόηση και υποσχέθηκε ότι ήδη στο νέο ασφαλιστικό θα κατατεθούν προτάσεις οι οποίες θα αφορούν είτε επιπλέον δόσεις είτε το “πάγωμα” που εισηγηθήκαμε, αρκεί να αποδείξουμε με στοιχεία ότι είναι μια βιώσιμη λύση».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΒΕΠ Α. Μιχάλαρος εστιάστηκε στη διάλυση των βιομηχανικών περιοχών και της βιοτεχνίας, στη φυγή στο εξωτερικό πολλών επιχειρήσεων -οι οποίες, όπως τόνισε, δεν πρόκειται να γυρίσουν πίσω- και στην ανάγκη αναζωογόνησης των περιοχών αυτών με αξιοποίηση των κτιρίων και των υποδομών, με νέους επιχειρηματίες και νέες μικρές επιχειρήσεις.

 

Σχετικές δηλώσεις μπορείτε να δείτε εδώ:

Δηλώσεις Γιάννη Χατζηθεοδοσίου

Δηλώσεις Παύλου Ραβάνη

Τοποθέτηση Ανδριανού Μιχάλαρου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*