Απλήρωτοι οι κλινικάρχες – Υπό απειλή 66 κλίνες ΜΕΘ

Καθημερινά αυξάνεται ο κίνδυνος απώλειας επιπλέον ανθρώπινων ζωών με τη γρίπη να καλπάζει και τις δημόσιες κλίνες ΜΕΘ να παραμένουν παροπλισμένες, χωρίς προσωπικό. Την ίδια ώρα, από μια «λεπτή κλωστή» κρέμεται η τύχη των κλινών που έχει παραχωρήσει ο ιδιωτικός τομέας…

Μόνο τη Δευτέρα που μας πέρασε στη «λίστα αναμονής» του ΕΚΑΒ Αθήνας υπήρχαν 75 βαρέως πάσχοντες διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ, εκ των οποίων 32 λόγω βαριάς λοίμωξης του αναπνευστικού. Την επομένη, ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 73, εκ των οποίων διακινήθηκαν οι 7 με την υπερπροσπάθεια των ίδιων των γιατρών, ενώ οι υπόλοιποι 66 μέχρι και την Τετάρτη παρέμεναν σε αναμονή.

Πρόσφατα, ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την πρόσληψη προσωπικού μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ το οποίο προορίζεται για τη στελέχωση ορισμένων από τις κλειστές κλίνες στα δημόσια νοσοκομεία. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, όμως, το προσωπικό δεν αναμένεται να φτάσει στον προορισμό του πριν από τον Απρίλη, γιατί τόσος χρόνος απαιτείται για να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες. Το κύμα γρίπης στη χώρα μας, όμως, ήδη είναι σε ανοδική φάση κι από τον Μάρτιο θα αρχίσει να φθίνει. Με λίγα λόγια, την άνοιξη η γρίπη θα αποτελεί παρελθόν. Αυτό σημαίνει ότι οποιοδήποτε κρεβάτι ΜΕΘ είναι διαθέσιμο σήμερα θα πρέπει να κρατηθεί ανοιχτό «με νύχια και δόντια» για τις ανάγκες των ασθενών που παρουσιάζουν επιπλοκές και χρήζουν εντατικής νοσηλείας.

Ο κίνδυνος όμως να χαθούν 66 κλίνες ΜΕΘ σε ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες και έχουν παραχωρηθεί στον ΕΟΠΥΥ γι’ αυτόν τον σκοπό, είναι άμεσος. Μετά την προειδοποίηση του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (δείτε εδώ) και η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ) «ανάβει το πορτοκαλί», εξαιτίας των χρεών του ΕΟΠΥΥ. Το θέμα απασχόλησε την πρόσφατη ΓΣ του κλάδου, στην οποία εκφράστηκε έντονος προβληματισμός για τη δυνατότητα συνέχισης της λειτουργίας τους, εξαιτίας της αιφνιδιαστικής απόφασης συμψηφισμού των νοσηλίων Μαΐου, Ιουνίου και Οκτωβρίου 2015 με το claw back και το rebate για το α΄ εξάμηνο του 2015.

sarafianos-300x200Ο πρόεδρος της ΠΕΙΚ Γρηγόρης Σαραφιανός λέει σχετικά στο Virus:  «Αν πάμε με απλά μαθηματικά, θα μείνει ένας Δεκέμβριος για το claw Back και το rebate του β΄ εξαμήνου, που χρειάζεται 3-3,5 μήνες. Άρα, θα κρατήσουν άλλους 2 με 2,5 μήνες από το α΄ εξάμηνο του 2016. Εάν βάλουμε ότι θα υπάρξει Claw Back και Rebate α΄ εξαμήνου, θα χαθούν άλλοι 3 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι θα πληρωθούμε μόνο για 1 μήνα από τους 6. Αδιέξοδο!».

Με αυτά τα δεδομένα, οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών υποστηρίζουν ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει πραγματική αδυναμία διατήρησης των κρεβατιών ΜΕΘ που έχουν διαθέσει στον ΕΟΠΥΥ, καθώς το κόστος τους είναι υψηλότατο και άμεσα πληρωτέο στους προμηθευτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα κρεβάτι εντατικής νοσηλείας σε δημόσιο νοσοκομείο κοστίζει 2.100 ευρώ ημερησίως. Την ίδια στιγμή, οι κλινικάρχες αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ με 124 ευρώ ημερησίως για κάθε κλίνη ΜΕΘ που διαθέτουν.

«Έχω δύο κρεβάτια άδεια σήμερα. Δεν τα δίνω όμως γιατί δεν έχω λεφτά για να τα καλύψω» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Σαραφιανός. «Έχουμε παραχωρήσει τις κλίνες προσωρινά, καθώς υπήρξε μια υπόσχεση ότι θα γίνει ανακοστολόγηση. Δεν θέλουμε να μας δώσουν τα 2.100 που είναι το νοσήλιο στο δημόσιο νοσοκομείο, θέλουμε όμως το 50%» τονίζει περαιτέρω.

Αυτό που ζητούν οι κλινικάρχες είναι άμεσα να υπάρξει μια υπουργική απόφαση με την οποία να ρυθμίζεται το θέμα, καθώς και να εξομαλυνθεί η ρευστότητα στον κλάδο με τακτές ανά μήνα πληρωμές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιδιωτικός τομέας έχει 370 κλίνες ΜΕΘ και 300 κλίνες Εντατικής Θεραπείας Νεογνών. Από αυτές, η ΠΕΙΚ διαθέτει για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ 44 και άλλες 22 διαθέτει ο ΣΕΚ.

Πηγή: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*