Α. Σαρρηγεωργίου: Οι προκλήσεις για την ασφαλιστική αγορά και οι θετικές ενδείξεις για το μέλλον

Η ασφαλιστική αγορά διανύει μια χρονική περίοδο μεγάλων αλλαγών, με πολλά ανοιχτά μέτωπα. Σε εθνικό επίπεδο, είναι επιτακτική η ανάγκη χαλάρωσης των capital controls, για την επανεκκίνηση του κλάδου ζωής και συγκεκριμένα των προϊόντων συνδεδεμένων με επενδύσεις που έχουν ουσιαστικά «παγώσει». Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί, λόγω των κεφαλαιακών περιορισμών, και στο κομμάτι των επενδύσεων. Αναμένουμε, επίσης, την οριστική επίλυση του φαινομένου των ανασφάλιστων οχημάτων, που κοστίζουν σημαντικά στους συνεπείς πολίτες, το κράτος και την ασφαλιστική αγορά. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες που αλλάζουν τα δεδομένα στον κλάδο, με κορυφαία την πλήρη εφαρμογή της Solvency II από 1ης Ιανουαρίου 2016. Η σωστή εφαρμογή της οδηγίας, που θα προσδώσει κύρος στην ασφαλιστική αγορά, αποτελεί σίγουρα μια μεγάλη πρόκληση.

Στα θετικά για το μέλλον της ασφαλιστικής αγοράς συγκαταλέγονται και οι προοπτικές που ανοίγονται στις Συντάξεις και την Υγεία, λόγω των συνεχών περικοπών στις κρατικές παροχές. Επιπλέον, όπως αναλύθηκε στο Συνέδριο της Ύδρας, η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη αλλάζει την ασφαλιστική δραστηριότητα σε όλα τα επίπεδα και δημιουργεί νέες προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες.

 

Η πορεία της ιδιωτικής ασφάλισης το 2016 και οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη

Σε μια τόσο ρευστή και δύσκολη οικονομική περίοδο για τη χώρα και τους πολίτες, είναι σίγουρα παράτολμο να κάνει κανείς προβλέψεις για την επόμενη χρονιά. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΑΕΕ για την παραγωγή ασφαλίστρων που αφορούν το οκτάμηνο (Ιανουάριος-Αύγουστος) του 2015, η συνολική παραγωγή παρουσιάζει μείωση 3,3%. Ιδιαίτερα όμως τον Αύγουστο του 2015, τα capital controls και η συνακόλουθη αδυναμία αγοράς αμοιβαίων κεφαλαίων οδήγησαν την ασφαλιστική αγορά ζωής σε ύφεση. Οι ασφαλίσεις ζωής κατέγραψαν ιστορικό χαμηλό, αφού το ύψος της μηνιαίας παραγωγής μειώθηκε στα 89,7 εκατ. ευρώ, κάτι που είχαμε να δούμε εδώ και πολλά χρόνια. Παράλληλα, οι ασφαλίσεις ζημιών συνεχίζουν να κινούνται αρνητικά, ως αποτέλεσμα της γενικότερης ύφεσης και της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας. Σε πρώτη φάση, είναι άμεση η ανάγκη χαλάρωσης των capital controls, ώστε να ομαλοποιηθούν οι εργασίες στον κλάδο ζωής. Οι γενικές ασφαλίσεις είναι συνδεδεμένες με την οικονομική δραστηριότητα. Όσο μειώνεται η οικονομική δραστηριότητα, λόγω της ύφεσης, τόσο συρρικνώνεται και η ασφαλιστική παραγωγή. Η αναστροφή του αρνητικού κλίματος και η επαναφορά της εμπιστοσύνης στην οικονομία της χώρας, που είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης, ενός κλάδου με μεγάλες προοπτικές, είναι στο χέρι της Πολιτείας.

 

Σύμπραξη του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα στη Σύνταξη και την Υγεία

Στους κρίσιμους τομείς της υγείας και των συντάξεων, στους οποίους οι κοινωνικές παροχές μειώνονται συνεχώς, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας του κράτους, η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί μέσω στενής συνεργασίας με το Δημόσιο να προσφέρει βιώσιμες λύσεις προς όφελος όλων των μερών. Διαθέτει την τεχνογνωσία και την εμπειρία ώστε να συμβάλει καθοριστικά στην επίλυση των θεμάτων αυτών. Η ασφαλιστική αγορά μέσω της ΕΑΕΕ έχει επανειλημμένα εκφράσει τις θέσεις και τις προτάσεις της, ζητώντας να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος με τους εκπροσώπους της Πολιτείας, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει συντονισμένα. Πλέον, η ανάγκη των πολιτών για συμπλήρωση των κρατικών παροχών τόσο στην Υγεία όσο και στις Συντάξεις είναι επιτακτική. Θεωρούμε, άρα, ότι σύντομα θα υπάρχουν εξελίξεις στο κομμάτι της συνεργασίας με το Δημόσιο.

 

Πηγή: Insurance & Reinsurance Outlook 2016

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*