Φόβοι επιστροφής των αγορών στο 2008

 

 

Προφητείες καταστροφής ακούστηκαν φέτος στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Επιφανείς αναλυτές των αγορών προειδοποίησαν ότι στο διεθνές σύστημα έχουν συγκεντρωθεί μεγάλες ανισορροπίες, τη στιγμή που οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν εξαντλήσει τα νομισματικά «πυρομαχικά» τους και όλα δείχνουν ότι οδεύουμε σε ένα αποπληθωριστικό σοκ.

«Επαναλαμβάνουμε το 2008», τόνισε ο «γκουρού» των επενδύσεων, Τζορτζ Σόρος, μιλώντας στο Bloomberg από το Νταβός, αλλά αυτήν τη φορά, όπως είπε, η αιτία της κρίσης είναι διαφορετική. Το 2008 ήταν η κατάρρευση της αγοράς ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ, τώρα είναι η Κίνα και οι αποπληθωριστικές δυναμικές που μεταδίδει στον υπόλοιπο κόσμο.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή» τόνισε ο Σόρος. «Και οι Κινέζοι καθυστέρησαν πάρα πολύ να αντιμετωπίσουν τη μετάβαση από ένα μοντέλο ανάπτυξης βασισμένο στις επενδύσεις και τις εξαγωγές σε ένα μοντέλο που θα βασίζεται στην εσωτερική ζήτηση. Έτσι, μια ανώμαλη προσγείωση είναι πρακτικά αδύνατο να αποφευχθεί» πρόσθεσε.

Όπως είπε ο Σόρος, έχουν περάσει 80 χρόνια από το τελευταίο επεισόδιο παγκόσμιου αποπληθωρισμού και ο κόσμος δεν ξέρει πώς να το χειριστεί. «Κανείς μας δεν έζησε σε εκείνο το περιβάλλον. Δεν ξέρουμε πώς να αντεπεξέλθουμε. Είναι ένα διαφορετικό περιβάλλον και τώρα θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε».

Ο Γουίλιαμ Γουάιτ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της BIS (Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών), ήταν ένα από τα ελάχιστα στελέχη κεντρικών τραπεζών που είχαν προειδοποιήσει κατ’ επανάληψη από το 2005 για όσα ακολούθησαν το 2008, και οι προβλέψεις του ακούγονται πάντα με ενδιαφέρον από τις αγορές και όσους χαράσσουν πολιτική στις κεντρικές τράπεζες.

Μιλώντας από το Νταβός στην Telegraph, ο Γουάιτ εμφανίστηκε έντονα απαισιόδοξος, προειδοποιώντας ότι ο υπερβολικός δανεισμός που έχει σωρευθεί σε κράτη, επιχειρήσεις και καταναλωτές, σε συνδυασμό με το περιβάλλον αποπληθωρισμού που δημιουργείται, οδηγούν σε πολλές και μεγάλες χρεοκοπίες.

«Η κατάσταση είναι χειρότερη από το 2007» προειδοποίησε ο Γουάιτ και «τα μακροοικονομικά “πυρομαχικά” για να αντιμετωπίζουμε τις υφέσεις έχουν ουσιαστικά εξαντληθεί». Τα χρέη, όπως λέει, συνέχισαν να αυξάνονται τα τελευταία επτά χρόνια και έχουν φθάσει σε τέτοια επίπεδα σε όλα τα μέρη του κόσμου, που έχουν γίνει ένας βασικός παράγοντας καταστροφής.

«Στην επόμενη ύφεση», τονίζει, «θα γίνει προφανές ότι πολλά από αυτά τα χρέη δεν θα εξυπηρετηθούν ή δεν θα αποπληρωθούν, και αυτό θα είναι πολύ άβολο για πολλούς ανθρώπους που νομίζουν ότι τα περιουσιακά τους στοιχεία έχουν κάποια αξία». Το μόνο ερώτημα, όπως λέει, είναι αν θα μπορέσουμε να αντικρίσουμε την πραγματικότητα πρόσωπο με πρόσωπο και να αντιμετωπίσουμε αυτό που έρχεται. Με άλλα λόγια, αν οι αναπόφευκτες χρεοκοπίες θα γίνουν συντεταγμένα ή σε συνθήκες χάους. «Οι αφέσεις χρέους συνεχίζονται εδώ και 5.000 χρόνια, από την εποχή των Σουμέριων» λέει με νόημα ο Γουάιτ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*