«Σπριντ» για αξιολόγηση πριν από τις 27 Μαρτίου

 

 

Τον εφιάλτη μιας παρατεταμένης αξιολόγησης από την Τρόικα, που θα έθετε σε κινδύνους την οικονομία και θα εξανέμιζε το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης, επιδιώκουν να αποφύγουν ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στοχεύοντας σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν από το Πάσχα των καθολικών, στις 27 Μαρτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις υψηλές συναντήσεις που είχε ο Αλέξης Τσίπρας στο Νταβός με εκπροσώπους των πιστωτών (την Κριστίν Λαγκάρντ, τον Μάριο Ντράγκι και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε) αποδέχθηκε πλήρως τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ως κορυφαίου θεσμού της Τρόικας και πιστωτή της Ελλάδας και εξασφάλισε πολιτικές δεσμεύσεις ότι θα επιδιωχθεί και από τους δανειστές η γρήγορη αξιολόγηση της οικονομίας, στο πλαίσιο της οποίας θα γίνει και η διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους.

Οι επικεφαλής των Θεσμών αναμένεται να φθάσουν στην Αθήνα στα τέλη αυτής της εβδομάδας ή, το αργότερο, στις αρχές της επόμενης, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η συλλογή και η επεξεργασία οικονομικών στοιχείων από τα τεχνικά κλιμάκια. Σύμφωνα με πληροφορίες, καταγράφονται σημαντικές συγκλίσεις μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών για θέματα που αποτελούσαν πηγές έντασης και διαφωνιών, αλλά και σοβαρές αποκλίσεις, πρωτίστως για το ασφαλιστικό. Ειδικότερα:

 

  • Για το ασφαλιστικό, οι δανειστές δέχονται ότι το σχέδιο Κατρούγκαλου αποκαθιστά τη βιωσιμότητα του συστήματος από το 2019 και μετά, όμως αμφισβητούν ότι θα φέρει τις αναγκαίες εξοικονομήσεις βραχυπρόθεσμα (μέχρι τη λήξη του προγράμματος προσαρμογής, στα τέλη του 2018), ώστε να καταστούν εφικτοί οι δημοσιονομικοί στόχοι για σταδιακή αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5%. Μία από τις ιδέες που έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων, αλλά είναι πολύ υψηλού πολιτικού κινδύνου για την κυβέρνηση, είναι να υπολογιστούν με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης όλες οι συντάξεις που βρίσκονταν την 1η Ιανουαρίου του 2016 σε εκκρεμότητα και όχι μόνο αυτές για τις οποίες θα υποβληθούν αιτήσεις από αυτό το χρονικό σημείο και μετά.
  • Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, φαίνεται ότι εξασθενούν οι απαιτήσεις των Θεσμών για πρόσθετα μέτρα, για να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% το 2016, καθώς η κυβέρνηση πέτυχε μια σημαντική υπέρβαση του στόχου για τα έσοδα (σε τροποποιημένη ταμειακή βάση), η οποία φθάνει τα 1,9 δισ. ευρώ. Αυτή η εισπρακτική επιτυχία, που αποδίδεται κυρίως στον φόρο εισοδήματος και στον ΕΝΦΙΑ, γίνεται δεκτό πλέον ότι απομακρύνει τα πρόσθετα μέτρα, τουλάχιστον από τις διαπραγματεύσεις της πρώτης αξιολόγησης, αν υπάρξουν οποιεσδήποτε αποκλίσεις αργότερα, και οι Θεσμοί διατηρούν τη δυνατότητα να ζητήσουν νέες παρεμβάσεις.

 

Με αυτά τα δεδομένα, η αξιολόγηση θα μπορούσε πράγματι να ολοκληρωθεί πριν το Πάσχα των καθολικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έχει υποσχεθεί στον κύριο Τσίπρα ότι, αν ενημερωθεί από τον εκπρόσωπο της ΕΚΤ στην Τρόικα ότι οι συζητήσεις οδηγούνται σε θετική κατάληξη, θα προτείνει αμέσως να επανέλθει η κατ’ εξαίρεση αποδοχή ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ (waiver), ώστε να υπάρξει μια άμεση «ανταμοιβή» στην Αθήνα για τις προσπάθειές της.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*