Τι είπε η Σεληνιωτάκη στη βουλή για τις ΕΠΥ, τη Solvency, την International Life & την ΑΤΕ

Σχετικά με το νέο εποπτικό πλαίσιο και την ενσωμάτωση του στην ελληνική έννομη τάξη, την προετοιμασία των ασφαλιστικών εταιρειών, την εποπτεία των ΕΠΥ και τις εξελίξεις στην International Life και την ΑΤΕ Ασφαλιστική τοποθετήθηκε η κα Ι. Σεληνιωτάκη, επικεφαλής της ΔΕΙΑ, στο πλαίσιο της ομιλίας της στην αρμόδια Επιτροπή για την έγκριση του νομοσχεδίου της Solvency και τις ερωτήσεις που κατατέθηκαν.

Δείτε εδώ το σχετικό video

Οι δυο μεγαλύτερες αλλαγές που φέρνει η οδηγία

Όσον αφορά το νομοσχέδιο που ενσωματώνει την ευρωπαϊκή οδηγία η κα Σεληνιωτάκη επισήμανε ότι «πρώτη φορά θεσπίζονται τα θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, όπου προβλέπονται τέσσερις λειτουργίες και ειδικότερα η διαχείριση κινδύνου, που οφείλει να γίνεται παράλληλα με την αναλογιστική λειτουργία. Αυτή είναι και η μεγάλη αλλαγή για τις εταιρείες. Για πρώτη φορά οι εταιρείες ανεξαρτήτως μεγέθους, αν είναι εισηγμένες ή όχι, πρέπει να δημοσιεύουν συγκεκριμένες πληροφορίες για την οικονομική τους κατάσταση και τη φερεγγυότητα τους. Τα στοιχεία αυτά θα έχουν επίσης συγκεκριμένη δομή για τις εποπτικές αρχές.

Περισσότερες από 30 Πράξεις από την εποπτική αρχή

Σχετικά με τον βαθμό προετοιμασίας της αγοράς τόνισε ότι οι εταιρείες «έχουν προετοιμαστεί για την προσαρμογή τους στο νέο πλαίσιο. Η ΤτΕ στις διαδικασίες που έγιναν με την EIOPA είχε ζητήσει στοιχεία. Μετά από την ψήφιση θα εκδοθούν από την ττΕ πάνω από 30 αποφάσεις – πράξεις που θα αφορούν τα guidelines της EIOPA».

Ο έλεγχος στις ΕΠΥ

Μιλώντας για τις εταιρείες ελεύθερης παροχής υπηρεσιών και την εποπτεία τους ανέφερε πως υπάρχει σχετική κοινοτική οδηγία. Η κάθε εταιρεία που έρχεται στη χώρα μας από κάποια άλλη χώρα της ΕΕ, είτε είναι υποκατάστημα είτε είναι ΕΠΥ, ανήκει σε μία μητρική εταιρεία, που λειτουργεί με βάση το Solvency από 1/1/2016.

«Μία μεγάλη προσπάθεια που γίνεται, και βοηθάει το Solvency, που λειτουργεί και σε επίπεδο Group Supervisor (Κολλεγίων Εποπτών), είναι η δυνατότητα της συνεργασίας των εποπτικών αρχών, η ανταλλαγή των πληροφοριών, οι κοινοί έλεγχοι και στις ΕΠΥ, ώστε να διασφαλίσουμε, γιατί εμείς δεν εποπτεύουμε την φερεγγυότητα των ΕΠΥ, αλλά η φερεγγυότητα εποπτεύεται σε επίπεδο μητρικής εταιρείας , όμως σχετίζεται με τους κανόνες προώθησης προϊόντων που πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τους νόμους που ισχύουν στην Ελλάδα

International Life: Με την έκθεση του Επιτρόπου θα δρομολογηθούν και οι εποπτικές ενέργειες

Στην International Life έχει τοποθετηθεί επίτροπος, που είναι το αποτέλεσμα της κλιμάκωσης των εποπτικών ενεργειών. Από τις αρχές Δεκεμβρίου έχουμε επίτροπο συμπράττοντα με το Διοικητικό Συμβούλιο για να εξευρεθεί λύση μεταφοράς του χαρτοφυλακίου ζωής, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε τους ασφαλισμένους της International Life. Από την ενημέρωση που έχουμε από τον επίτροπο, ξέρουμε ότι υπάρχουν ακόμα συζητήσεις με την Εθνική. Μέχρι και χτες τουλάχιστον η Εθνική Ασφαλιστική δεν είχε λάβει απόφαση, ούτε θετική ούτε αρνητική. Το παρακολουθούμε. Ούτως ή άλλως ο επίτροπος θα υποβάλει έκθεση μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, η οποία θα περιέχει την εκτίμησή του για την κατάσταση φερεγγυότητας και την χρηματοοικονομική κατάσταση των δύο εταιριών, και ζωής και ζημιών. Οπότε θεωρούμε ότι μέχρι εκείνη την ημερομηνία, εάν έχει ληφθεί και η απόφαση από την Εθνική, θα πρέπει να δρομολογηθούν αντίστοιχα οι εποπτικές ενέργειες ανάλογα και με την έκθεση του επιτρόπου.

ΑΤΕ Ασφαλιστική: Στο τελικό στάδιο η ολοκλήρωση της συμφωνίας
Όσον αφορά την πώληση της Αγροτικής Ασφαλιστικής, είπε πως «όντως η συμφωνία μεταξύ υφιστάμενου μετόχου της Πειραιώς και της ERGO έγινε πέρυσι το φθινόπωρο. Ο προγραμματισμός, όπως είχαμε και εμείς ενημερωθεί, ήταν ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα είχε ολοκληρωθεί. Είχαμε ήδη συμμετάσχει σε κάποιες συναντήσεις και συζητήσεις με την ERGO, με το νέο μέτοχο, για το πώς θα προχωρούσαν την επόμενη μέρα. Η καθυστέρηση από όσο γνωρίζουμε οφείλεται στο γεγονός ότι στους όρους της μεταβίβασης ο νέος μέτοχος δεν ήθελε να αποκτήσει τα περιουσιακά στοιχεία της Αγροτικής – ήταν και μια θυγατρική στη Ρουμανία. Υπήρξε μια σημαντική καθυστέρηση γιατί η Ρουμανία είχε κάποια θέματα μέσα στη χρονιά αλλαγής στελεχών στην εποπτική αρχή μέσα στη χρονιά και την άσκηση που έκανε σε συνεργασία με την EIOPA και την Commission. Όλα αυτά καθυστέρησαν την έγκριση από πλευράς Ρουμανίας. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση -που είχα δυο μέρες πριν- είναι ότι αφού λύθηκε και αυτό το πρόβλημα, δεν υπάρχουν άλλα θέματα σε εκκρεμότητα. Συναντήθηκαν τα δύο μέρη, έχουν συμφωνήσει και νομίζω ότι είναι στο τελικό στάδιο πια της  ολοκλήρωσης της συμφωνίας. Εμείς, επειδή μας ένοιαζε η προετοιμασία της Αγροτικής για το Solvency II, ξέρουμε ότι τα στελέχη της Αγροτικής έχουν δουλέψει στο διάστημα αυτό και η Αγροτική Ασφαλιστική έχει προετοιμαστεί σε όλα τα επίπεδα σε σχέση με το Solvency II. Δεν έχει μείνει πίσω δηλαδή, ενόψει αλλαγής μετόχου και δεν ανησυχούμε ότι θα έχει πρόβλημα να ενσωματώσει το νέο πλαίσιο, ανεξάρτητα με το θέμα της καθυστέρησης της μεταβίβασης των μετοχών».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*