Νέο μέτωπο με τρόικα για εισφορές επαγγελματιών

Σοβαρές ενστάσεις στην αύξηση εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων αναμένεται να εκφράσει το επόμενο διάστημα η τρόικα, ανοίγοντας ένα νέο μέτωπο με την κυβέρνηση για τα θέματα του σχεδίου ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του Γ. Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία που έχει υποβάλει η κυβέρνηση στα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών σχετικά με την προωθούμενη επιβολή εισφορών με συντελεστή 20% του εισοδήματος επαγγελματιών και επιστημόνων, έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό στους δανειστές, καθώς:

  • Για τα υψηλότερα εισοδήματα, οι αυξήσεις των επιβαρύνσεων από ασφαλιστικές εισφορές υπερβαίνουν ακόμη και το 300%, σε σχέση με το σημερινό καθεστώς. Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εργασίας έχει αναφερθεί στο ενδεχόμενο να θεσμοθετηθεί κάποιου είδους «κόφτης», που υπολογίζεται με βάση τη συνολική φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση και δεν θα επιτρέπει την υπέρβαση ορισμένων ορίων, αλλά προς το παρόν δεν έχει ολοκληρωθεί ο σχετικός σχεδιασμός.
  • Η μεγάλη επιβάρυνση μεγάλων ομάδων επαγγελματιών, οι οποίοι θα πληρώνουν υψηλές εισφορές, χωρίς αυτές να έχουν κάποια αντιστοίχηση και σε πρόσθετες συνταξιοδοτικές παροχές, θεωρείται από τους δανειστές, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οδηγεί σε απομάκρυνση από ένα βασικό στόχο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, όπως αυτή περιγράφεται στο μνημόνιο: να οδηγηθούμε, δηλαδή, σε καλύτερη αντιστοίχηση εισφορών – παροχών. Αυτό δεν αφορά μόνο τη μείωση παροχών για όσους δεν συνεισφέρουν αναλόγως στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και το πρόβλημα που δημιουργεί η χαμηλή ανταποδοτικότητα που θα έχουν οι προβλεπόμενες αυξημένες εισφορές των επαγγελματιών.

Εν τω μεταξύ, και ενώ οι κοινωνικές αντιδράσεις για το σχέδιο Κατρούγκαλου εντείνονται, η πρώτη επίσημη «μάχη» των πολιτικών αρχηγών για το νέο ασφαλιστικό προγραμματίσθηκε να δοθεί στη Βουλή την προσεχή Τρίτη, 26 Ιανουαρίου.

Την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση ζήτησε η κυβέρνηση, προκειμένου να υποχρεώσει την αντιπολίτευση –και, κυρίως, το νέο αρχηγό της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη- να εκθέσει τις απόψεις και προτάσεις της για το ασφαλιστικό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*