Η Zurich «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» για αρνητικά αποτελέσματα

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Προειδοποίηση αρνητικών αποτελεσμάτων” για το δ’ τρίμηνο του 2015 εξέδωσε χθες η  Zurich Insurance, που ανακοίνωσε ότι ο κλάδος γενικών ασφαλειών της θα εμφανίσει  συνολικές  ζημίες 275 εκατ. δολαρίων το δ’ τρίμηνο του έτους, εξαιτίας των υψηλών απαιτήσεων για αποζημιώσεις που “έγραψε” σε σχέση με τις μεγάλες πλημμύρες που προκάλεσαν οι καταιγίδες Desmond, Eva και Frank στη Μ. Βρετανία.
Οι εκτιμήσεις αυτές είναι καθαρές αντασφάλισης και προ φόρων και θα συμπεριληφθούν στα ετήσια αποτελέσματα του ελβετικού ασφαλιστικού κολοσσού που θα ανακοινωθούν στις 11 Φεβρουαρίου. Η εταιρεία αποκάλυψε επίσης ότι εξακολουθεί να καταγράφει πολύ υψηλές αποζημιώσεις για ατυχήματα, σημειώνοντας ότι αναμένει βελτίωση των αποδόσεών της το 2016 καθώς τα μέτρα που έχει λάβει για να μειώσει την έκθεσή της σε μεγάλες ζημίες θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς.

Η Zurich ανακοίνωσε ακόμα οτι έχει επισπεύσει την εφαρμογή του προγράμματος αναδιάρθρωσης που υλοποιεί, ώστε να ξεπεράσει τον προηγούμενο στόχο για εξοικονόμηση πόρων 300 εκατ. δολαρίων φέτος. Αυτό όμως μπορεί να οδηγήσει σε έκτακτες δαπάνες 475 εκατ. δολαρίων στο δ’ τρίμηνο, που αφορούν κυρίως τον κλάδο γενικών ασφαλειών. Ο όμιλος θα εγγράψει επίσης εφάπαξ δαπάνη 230 εκατ. δολαρίων από την διαγραφή της υπεραξίας (goodwill)  στο χαρτοφυλάκιο ασφαλειών ζωής στη Γερμανία.

Σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την πικρή γεύση των εξαγγελιών αυτών, η  Zurich Insurance  διαβεβαίωσε ότι τα λειτουργικά αποτελέσματα του κλάδου ζωής και κάλυψης αγροτών θα είναι ανάλογα των προσδοκιών, ενώ η κεφαλαιακή θέση του ομίλου παραμένει ισχυρή σύμφωνα με όλους τους δείκτες αναφοράς.

Η Zurich παραμένει επισήμως “ακέφαλη” (με τον πρόεδρό της Tom de Swaan να εκτελεί καθήκοντα προσωρινού CEO)  καθώς ο διευθύνων σύμβουλός της Martin Senn  παραιτήθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου, πληρώνοντας τον λογαριασμό για τις προβληματικές επιδόσεις της εταιρείας στις γενικές ασφάλειες, οι οποίες σε συνδυασμό με το πολύνεκρο δυστύχημα στο κινεζικό λιμάνι του Τιαντζίν τον Αύγουστο την οδήγησαν σε “βουτιά” κερδών 79% στο γ’ τρίτο του έτους.  Στον απόηχο της παραίτησης του Σεν, η όμιλος ανακοίνωσε επίσης τον δραστικό περιορισμό των δραστηριοτήτων του στη Μέση Ανατολή και περικοπές 1.800 θέσεων εργασίας, έναντι 440 που είχε εξαγγείλει προηγουμένως. Σημειώνεται τέλος ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρξε έντονη φημολογία ότι το ΔΣ της Zurich έχει βολιδοσκοπήσει τον επικεφαλής της ιταλικής Generali , Mario Greco για να διαδεχθεί τον Senn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*