Έτοιμες για big business με το Ιράν οι ασφαλιστικές

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Lloyds και Ζurich  είναι έτοιμες να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην ιρανική αγορά μετά την άρση των κυρώσεων της Δύσης

Έτοιμος να “ξεκινήσει δουλειές” στο Ιράν είναι ο ασφαλιστικός κλάδος, καθώς η άρση του μεγαλύτερου μέρους των κυρώσεων της Δύσης για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης “ανοίγει” μια μεγάλη αγορά στη Μέση Ανατολή, με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της A.M. Best τα καθαρά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα στην ιρανική αγορά ανήλθαν σε 7,5 δισ. δολάρια το 2014 και η χαμηλή διείσδυση ασφαλιστικών προϊόντων και υπηρεσιών δημιουργούν σημαντικές ευκαιρίες για τον κλάδο, σε μια χώρα 78 εκατομμυρίων κατοίκων, με υψηλό ποσοστό νέων σε ηλικία ανθρώπων.

Η A.M. Best εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκοί ασφαλιστικοί όμιλοι θα έχουν προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών τους από τις ΗΠΑ, αφού οι κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν παραμένουν εν πολλοίς σε ισχύ. Ηδη η βρετανική Lloyds ανακοίνωσε ότι “από πλευράς Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι εταιρίες με τις οποίες συνεργάζεται (managing agents) μπορούν να παρέχουν ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές υπηρεσίες για τη μεταφορά ιρανικών φορτίων πετρελαίου. Στο ίδιο μήκος κύματος και η ελβετική Zurich Insurance καλωσόρισε την άρση των κυρώσεων και δήλωσε έτοιμη να εξετάσει τις προοπτικές ασφαλιστικής κάλυψης για τους πελάτες της που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στο Ιράν.

Περισσότερο επιφυλακτικοί εμφανίζονται εκπρόσωποι του κλάδου ναυτασφάλισης, πάντως, που προβλέπουν ότι οι ξένες ναυτιλιακές  δεν θα βιαστούν να επιστρέψουν στο Ιράν και οι ασφαλιστικές εταιρίες θα κινηθούν προσεκτικά, έχοντας κατά νου την προοπτική άμεσης επαναφοράς των κυρώσεων (snap back) σε περίπτωση που το Ιράν υπαναχωρήσει από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Και ο ιρανικός στόλος, άλλωστε,  θα πρέπει να διασφαλίσει την επιστροφή των εταιρειών πιστοποίησης των πλοίων (ship classification societies). Οι εταιρείες αυτές πιστοποιούν ότι τα τάνκερ πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας και περιβαλλοντικής προστασίας, απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφάλιση των φορτίων και την πρόσβαση των πλοίων σε διεθνή λιμάνια.

Η Lloyd’s Register  ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει εκ νέου τις σχετικές υπηρεσίες προς Ιρανούς πελάτες, ενώ και η νορβηγική DNV επιβεβαίωσε ότι εξετάζει την επιστροφή της στην αγορά του Ιράν. Αλλος ένας μεγάλος “παίκτης” του κλάδου, η γαλλική Bureau Veritas, είπε ότι σκοπεύει να υποστηρίξει τις Ιρανικές ναυτιλιακές εταιρίες ώστε να επιστρέψουν στη διεθνή αγορά, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*