Λάθη και στις νέες τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων

«Στο πόδι» μοιάζει να ετοιμάστηκε και ο κατάλογος με τις νέες τιμές αποζημίωσης των διαγνωστικών και εργαστηριακών εξετάσεων, που περιλαμβάνεται στην Υπουργική Απόφαση «Βραχυπρόθεσμα και Μακροπρόθεσμα Μέτρα Ελέγχου της Συνταγογράφησης και Εκτέλεσης Εργαστηριακών Εξετάσεων», που δημοσιεύθηκε πρόσφατα σε ΦΕΚ.
Αυτή ήταν και η χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποίησαν, μιλώντας στο Virus, παράγοντες της αγοράς, για να υπογραμμίσουν την προχειρότητα και τη βιασύνη με την οποία συντάχθηκε η εν λόγω απόφαση, που, όπως φαίνεται, βρίθει λαθών και αστοχιών.
Τα λάθη αφορούν, μεταξύ άλλων διπλές τιμές για τις ίδιες εξετάσεις, που αναγράφονται σε διαφορετικές κατηγορίες, λανθασμένους υπολογισμούς, αλλά και την τιμολόγηση εξετάσεων που έχει στο παρελθόν καταργήσει ο ΕΟΠΥΥ!
Τα λάθη έρχονται να «ρίξουν λάδι στη φωτιά» που φούντωσε με την υποκοστολόγηση των εξετάσεων αφού, όπως τονίζουν στελέχη διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων, μειώθηκαν δραστικά, χωρίς να εξεταστεί αν βγαίνουν τα έξοδα των παρόχων, αφού σε αρκετές περιπτώσεις έχουν τιμολογηθεί πολύ χαμηλότερα του κόστους.
Θυμίζουμε πως με την ΥΑ επιτυγχάνεται μεσοσταθμική μείωση κατά 43% σε 51 βασικές διαγνωστικές εξετάσεις, αλλά και κατά 9% για εργαστηριακές εξετάσεις.
Οι πρώτες αποτελούν το 75% των εξετάσεων που διενεργούνται.
Η ανησυχία για τη βιωσιμότητα του κλάδου είναι έντονη, αφού πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις κοντεύουν να εξαντλήσουν και «τη ρεζέρβα», αφού η ρευστότητα τους είναι κοντά στο μηδέν. Κάποιες, μάλιστα, καταγράφουν ζημιές για 3η συνεχόμενη χρονιά.
Επιπροσθέτως, ο Ιανουάριος αναμένεται να είναι «νεκρός» από πλευράς πληρωμών παρόχων, με κάποιες εξαιρέσεις, όπως μικρότερες ιδιωτικές κλινικές, τροφοδοτώντας το φαύλο κύκλο, που βυθίζει όλο και πιο βαθιά στον οικονομικό βούρκο…
Τα προβλήματα του ΦΕΚ, πάντως, διαπίστωσε και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) που απέστειλε σχετική επιστολή στο νέο πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Σ. Μπερσίμη.
Στη σχετική επιστολή, που συνοδεύεται από αρχείο με τα λάθη, ώστε να διευκολυνθούν οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ στη διόρθωση τους, διαπιστώνεται ότι στο ΦΕΚ:
1) Υπάρχουν εξετάσεις με τον ίδιο κωδικό στο Παράρτημα Ε και στο Παράρτημα ΣΤ, αλλά διαφορετική δοθείσα τιμή.
2) Υπάρχουν εξετάσεις στο Φ.Ε.Κ. στις οποίες δίνεται νέα τιμή, ενώ με παλαιότερη ανακοίνωση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αυτές οι εξετάσεις είχαν καταργηθεί. Άγνωστο είναι αν αυτό σημαίνει ότι εισάγονται πάλι στο σύστημα συνταγογράφησης;
3) Στο Παράρτημα ΣΤ υπάρχουν κάποιες εξετάσεις στις οποίες έχει υπολογιστεί λανθασμένα η τιμή αποζημίωσης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με βάση την νέα συνολική τιμή αποζημίωσης. Δηλαδή, υπολογίζεται διαφορετικό ποσοστό αποζημίωσης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε κάποιες εξετάσεις, σε σχέση με το ορθό το οποίο είναι 85% επί της συνολικής τιμής αποζημίωσης.

Διπλή εγγραφή τιμών

Τιμές σε καταργηθείσες εξετάσεις

ΠΗΓΗ: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*