M. Αντωνάκη: Η Κομισιόν βλέπει την προοπτική ενός ευρωπαϊκού συνταξιοδοτικού προϊόντος

Τέλος στις φήμες που θέλουν το Solvency II να σχετίζεται με το ασφαλιστικό και τον κλάδο να συμμετάσχει στην αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, βάζουν ανώτατα στελέχη της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, που δηλώνουν στο IW ότι ο προς ψήφιση νόμος αφορά ένα ευρωπαϊκό νομοθέτημα για την καθιέρωση ενός νέου –  ενιαίου ελεγκτικού μηχανισμού.

Προσθέτουν μάλιστα πως το υπό θέσπιση καθεστώς προβλέπει ιδιαιτέρως αυστηρές προδιαγραφές λειτουργίας των εταιρειών και τη θέσπιση υψηλών  κεφαλαιακών υποχρεώσεων για την παροχή μακροχρόνιων εγγυήσεων.

Η γενική διευθύντρια της ΕΑΕΕ, κ. Μαργαρίτα Αντωνάκη, προσθέτει από την πλευρά της ότι η Κομισιόν υποστηρίζει την προοπτική δημιουργίας ενός πανευρωπαϊκού συνταξιοδοτικού προϊόντος το οποίο θα συσταθεί κάποια στιγμή στο μακρινό μέλλον και θα καταταχθεί στον τρίτο και όχι στο δεύτερο πυλώνα ασφάλισης για τον οποίο γίνεται λόγος στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας.

Προσθέτει, δε, ότι σύγκλιση απόψεων για τη συγκρότηση συστημάτων ιδιωτικής ασφάλισης γίνονται τόσο από τον ΟΟΣΑ και τη Λευκή Βίβλο της Ε.Ε., όσο και από τη World Bank, όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις οι αναφορές έχουν να κάνουν με τον δεύτερο πυλώνα.

Σημειώνεται, τέλος, πως σε ότι αφορά το νομοσχέδιο για το Solvency II, σήμερα πρόκειται να συζητηθεί στην Επιτροπή Οικονομικών Θεμάτων της Βουλής με την προοπτική να ψηφιστεί από την ολομέλεια το αργότερο έως το τέλος της αυτής εβδομάδας.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*