Γ. Σταθάκης: Το 2016 η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη

Την εκτίμησή του ότι το 2015 αναμένεται να κλείσει με ύφεση 0,6 ή 0,7% από 2,5% όπως αρχικά υπολογιζόταν, εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο καθιερωμένο δείπνο του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου για τον εορτασμό του Νέου Έτους, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι το 2016 η οικονομία μας θα καταγράψει θετικούς και όχι αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ο κ. Σταθάκης αφού υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία διασφαλίζοντας στη χώρα πολιτική και οικονομική ομαλότητα, τόνισε ότι το μεγάλο στοίχημα για την ίδια είναι να ανασχεδιάσει την οικονομία, να τονώσει τις εξαγωγές, να αναμορφώσει τον αναπτυξιακό νόμο με βάση τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς, να εξασφαλίζει για τις επιχειρήσεις νέα εργαλεία χρηματοδότησης όπως η ίδρυση αναπτυξιακού Ταμείου, που θα γίνει με την αναβάθμιση του ΕΤΕΑΝ και, το σημαντικότερο, να επιτύχει την επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη στον ταχύτερο δυνατό χρόνο.

Προς την ίδια κατεύθυνση, είπε, τα οικονομικά και παραγωγικά υπουργεία επιδιώκουν την ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων φιλικών προς τις επιχειρήσεις, και κυρίως την αναμόρφωση της νομοθεσίας ώστε να απλοποιηθεί το πλαίσιο που ρυθμίζει ζητήματα αδειοδοτήσεων.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Μιχάλης Μαΐλλης, περιέγραψε αρχικά το διεθνές οικονομικό περιβάλλον, τονίζοντας ότι η «συνεχιζόμενη αναστάτωση των αγορών από την αρχή του έτους, η μεγάλη πτώση των διεθνών χρηματιστηριακών δεικτών, η συνεχιζόμενη πτώση της τιμής των εμπορευμάτων, και όλα αυτά σαν συνέπεια της επιβράδυνσης της Κίνας και των αναπτυσσόμενων αγορών, σηματοδοτούν κινδύνους για το 2016».

Πρόσθεσε, δε ότι «στην Ευρώπη, το ξαφνικό πρόβλημα του μεταναστευτικού και η ένταση του, αλλά και ο φόβος τρομοκρατικών χτυπημάτων από Ισλαμικές οργανώσεις, που θέτουν ακόμα και την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών, τη συνθήκη Σένγκεν, υπό αμφισβήτηση, είναι πλέον στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος και της επικαιρότητας».

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, υπογράμμισε την πολιτική περιπέτεια την οποία έζησε η χώρα το 2015 με τις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, το κλείσιμο των τραπεζών, αλλά και την επιβολή των capital controls, διευκρινίζοντας, ωστόσο ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις και η ελληνική οικονομία επέδειξαν αντανακλαστικά και προσαρμοστικότητα και έτσι, οι επιπτώσεις ήταν λιγότερο δραματικές από όσο αναμενόταν.

Ο κ. Μαΐλλης στάθηκε και στη νέα ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, η οποία σημείωσε ότι έκλεισε επιτυχώς, εξασφαλίζοντας και στους τέσσερις ομίλους νέα ιδιωτικά κεφάλαια, υπογράμμισε όμως ότι η οικονομία παραμένει για έβδομη συνεχή χρονιά σε ύφεση και σε ένα τρίτο μνημόνιο, με αποτέλεσμα τα προβλήματα της κοινωνίας και των επιχειρήσεων να διαιωνίζονται και να επιδεινώνονται.
Τέλος, ζήτησε από την κυβέρνηση να επιμείνει στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, διευκρινίζοντας όμως ότι «τα δημοσιονομικά μέτρα του προγράμματος που στηρίζονται κυρίως στην περαιτέρω μεγάλη αύξηση της φορολογίας σε όλους τους τομείς και κλάδους της ελληνικής οικονομίας, δημιουργούν βαθύτατες επιφυλάξεις και ανησυχίες. δημιουργώντας αμφιβολίες κατά πόσο τα νούμερα του προγράμματος βγαίνουν, ενώ είναι βέβαιο ότι αυτά τα μέτρα θα φέρουν ακόμα μεγαλύτερη ύφεση, και θα σκοτώσουν την ανάπτυξη».

Στο μεταξύ, ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει το Επιμελητήριο ώστε να αναδειχθεί σε πόλο καινοτομικής ανάπτυξης και εξωστρεφούς επιχειρηματικής δράσης.

Το Επιμελητήριο, τόνισε, «με οδηγό την ανάγκη για τη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, στηρίζει τα μέλη του και προχωρά σε μια σειρά καλά μελετημένων δραστηριοτήτων, με στόχο την περαιτέρω σύσφιξη των ελληνογερμανικών σχέσεων, την ενίσχυση των εξαγωγών, τη βελτίωση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού και τέλος την παροχή τεχνογνωσίας για τη βελτιστοποίηση του έργου των μελών του».

Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά, στην πενταετία 2010 – 2014 συνολικά 2.500 ελληνικές επιχειρήσεις και 45.000 Έλληνες επισκέπτες συμμετείχαν σε εκθέσεις που διοργανώθηκαν στη Γερμανία και υποστηρίχθηκαν από το Επιμελητήριο μας.

Επιπλέον, το Επιμελητήριο διοργάνωσε πέρυσι, διμερείς επιχειρηματικές συναντήσεις και αποστολές, όπως και ενημερωτικές ημερίδες σε Ελλάδα και Γερμανία για τους κλάδους των τροφίμων, της Εξοικονόμησης Ενέργειας, της Διαχείρισης Απορριμμάτων και της Ανακύκλωσης.

Για το 2016, ο κ. Κελέμης, ανέφερε ότι προγραμματίζεται σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων στήριξης του εξωστρεφούς επιχειρείν και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η διεξαγωγή ενός τριήμερου Συνεδρίου στο Βερολίνο, με θέμα την Καινοτομία ως όχημα επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας, μέσα από την προώθηση ώριμων ελληνικών start ups στη γερμανική αγορά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*